Reivindicant drets.... justament el mateix que fa 2.400 anys

El Teatre de Blanes, epicentre cultural de Catalunya amb l’estrena de ‘Las Asambleístas’, una producció d’El Terrat amb Sílvia Abril

La funció d’ahir al vespre ha estat el tret de sortida de la gira que les durà a 55 localitats, després d’una exitosa temporada al Festival de Teatre de Mèrida


Imatge facilitada per la institució

Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 05/04/2024


Blanes va ser ahir l’epicentre cultural de Catalunya amb l’estrena de ‘Las Asambleístas (las que tropiezan)’. No tan sols ha marcat un moment destacat dins la programació teatral a comarques gironines, sinó que també ha recolzat la iniciativa de la ciutat on comença la Costa Brava per apostar decididament per la cultura i les arts escèniques.

La representació d’ahir al vespre al Teatre de Blanes –ple de gom a gom- ha significat el tret de sortida de la gira que enceta l’obra arreu de Catalunya. Es tracta d’un espectacle unànimement aclamat després d’una exitosa temporada al Festival de Teatre Clàssic de Mèrida. Allà va rebre una càlida acollida, provocant que s’exhaurissin totes les entrades.

Poc abans que comencés l’espectacle, es van acostar per saludar les intèrprets l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat pel regidor de Cultura, Jordi Calvet. Tots dos van felicitar l’equip, esperant que la seva estada a Blanes hagi estat molt agradable, desitjant-los que l’èxit les segueixi acompanyant en les següents representacions que les duran, ja d’entrada, a un total de 55 localitats.


Una producció de ‘El Terrat’ protagonitzada per la polifacètica Sílvia Abril

Las Asambleístas’ compta amb diversos punts d’interès, començant pel director del muntatge, José Troncoso, un dels més aclamats de l’escena andalusa. Aplaudida unànimement per crítica i públic, es tracta d’una producció de ‘El Terrat’, que avala la incisiva i àgil comèdia on les dones tenen un clar i rotund protagonisme.

El magnífic elenc que l’interpreta està liderat per la polifacètica actriu catalana Sílvia Abril, abastament coneguda tant per les seves interpretacions teatrals com televisives i cinematogràfiques. Es basa en ‘L’Assemblea de Dones’ d’Aristófanes, que es presenta com una comèdia en vers que suposa una crítica sense embuts a les desigualtats que hi havia i encara hi ha entre les dones i els homes, així com al sistema polític establert.

Envolten Sílvia Abril cinc magnífiques actrius que ahir van conquerir al públic blanenc i vingut d’altres contrades. Començant per Maribel Salas, i continuant per Gabriela Flores, Olga Hueso, Pepa Rus i Pepa Zaragoza. Tal com explicava ahir el director de l’obra, José Troncoso, la revisió del clàssic grec ha estat més una recreació grupal, on tothom ha fet aportacions. I és que ‘Las Asambleístas’ és una obra que enllaça directament amb les actuals corrents en què la dona segueix reivindicant els seus drets.... justament el mateix que fa 2.400 anys proclamava l’obra d’Aristófanes.

La crítica especialitzada ha definit la representació com una experiència teatral única, que combina humor, crítica social i una profunda reflexió sobre la igualtat de gènere. S’ha considerat un brillant exemple de la capacitat que té el teatre de poder connectar amb temàtiques d’actualitat i generar un diàleg amb l’audiència, parlant de temes punyents.

Tot això es va poder gaudir ahir a Blanes, embolcallat per les rialles còmplices del públic, que va passar una estona entretinguda amb humor intel·ligent, incloent números musicals carregats de sentit. De fet, al final de l’obra els i les espectadores van tenir un clar protagonisme, quan se’ls demanava que votessin les propostes que ‘Les Assembleistes’ proposaven al recinte. El llarg aplaudiment final, quan les actrius van haver de sortir diverses vegades per saludar, va reblar una nit d’estrena a nivell català plena de sensacions.


Objectiu: fomentar l’accessibilitat a propostes artístiques de qualitat

L’elecció del Teatre de Blanes perquè acollís l’estrena a Catalunya cal dir que no ha estat casual. Reflecteix, una vegada més, el ferm compromís de la ciutat amb el foment de la cultura i l’accessibilitat de tota la ciutadania a propostes artístiques i culturals de qualitat, sense necessitat d’haver de traslladar-se a Girona o Barcelona per poder veure aquest tipus de grans esdeveniments..

D’aquesta manera, l’aposta que s’ha fet per dur a Blanes ‘Las Asambleístas’ reafirma la posició de la ciutat com a punt de referència cultural a Catalunya, destacant la seva capacitat per acollir produccions de gran envergadura i d’interès per a un públic ampli i divers. D’aquesta manera, ofereix una oportunitat excepcional als residents i visitants del territori per poder gaudir d’un espectacle reconegut a nivell estatal.

S’ha volgut potenciar el paper vital que la cultura i les arts juguen en l’enriquiment de la societat. A través d’iniciatives com aquesta, Blanes ha volgut demostrar una vegada més la seva dedicació per propiciar un espai per a l’expressió artística i la reflexió crítica.



Comentaris