Hi ha politització i desprofessionalització de l'Ajuntament?

«Espais de diàleg: La burocràcia defensiva a l'Administració local», quarta sessió del Seminari Ramon Massaguer d'Actualització Jurídica i Dret Local

  • L'expert en administració local Joaquim Brugué ha presentat la ponència d'avui


Imatge facilitada per la institució

Nota de premsa DIPUTACIÓ

Rebuda 07/06/2024


Aquest divendres ha tingut lloc la quarta sessió del XII Seminari Ramon Massaguer d'Actualització Jurídica i Dret Local, que amb el títol «Espais de diàleg: La burocràcia defensiva a l'Administració local» ha tractat sobre l'administració defensiva.

El tema de les administracions defensives preocupa per això s'ha organitzat aquesta sessió. Perquè l'administració no és aliena a aquest fenomen, que s'estén malgrat la desorientació que provoca en la ciutadania, i que la fa incompatible amb la confiança i la seguretat, imprescindibles en una organització pública.

Aquest és precisament l'objectiu de la intervenció del ponent d'avui: Joaquim Brugué i Torruella, catedràtic de ciències polítiques i de l'administració de la Universitat de Girona».

A la primera part de la sessió s'ha posat el focus en els reptes de l'Administració pública i en l'exploració de nous territoris que li permetin sortir de la paràlisi i entreveure un canvi. El ponent ha assenyalat que la no reforma de la funció pública i la creixent i desacomplexada politització i desprofessionalització de l'Administració pública han portat al fracàs de la reforma de l'Administració.

Pel ponent, el fenomen de les organitzacions defensives s'estén a les nostres administracions per una falta clara de projecte estratègic que cal encarar amb bases sòlides.

A la segona part de la sessió, el ponent Joaquim Brugué, ha inclòs qüestions sobre el perquè i el per a què de l'Administració del segle XXI, en contrast amb el que es debatia fins ara: el què i el com a l'hora de parlar de les administracions. Aquest canvi permet posar el focus en el canvi d'objectiu: cap a l'eficiència i amb el repte de la intel·ligència, amb tot el que això implica a l'hora de repensar les administracions.

Al llarg de la sessió, ponents i participants han debatut sobre la burocràcia defensiva i s'ha destacat que, sense confiança, no es construeix res competitiu i ni molt menys guanyador. Sense confiança i transparència tampoc no hi pot haver integritat en termes institucionals. L'Administració necessita moltíssima integritat, professionalitat i dosis d'exemple en termes d'igualtat d'oportunitats perquè els casos de corrupció no generin més por a les nostres organitzacions. Perquè aquestes pors condicionen les organitzacions fins al punt de paralitzar-les.

El seminari està articulat en set sessions de treball presencials que van començar al març i que s'aniran desplegant periòdicament fins al novembre de 2024.



Comentaris