Un estiu que es preveu complicat degut a la sequera

El Consell Comarcal de la Selva organitza una xerrada amb els cossos d’emergències de la Generalitat i les entitats i empreses que organitzen activitats de lleure a l’estiu

  • Des de l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva s’organitza any rere any aquesta xerrada que té com a objectiu la seguretat de les activitats de lleure a l’estiu a la Selva
  • La jornada serveix per enfortir la coordinació i la prevenció de cara a la campanya que està a punt de començar


Nota de premsa CONSELL COMARCAL

Rebuda 07/06/2024


El Consell Comarcal de la Selva ha organitzat una xerrada amb els diferents cossos d’emergències de la Generalitat, l’Oficina Jove i les entitats i empreses que organitzen les activitats de lleure a l’estiu amb menors d’edat aquest dimarts, dia 4 de juny.

Aquesta iniciativa és pionera al nostre país i ja fa un quants anys que es duu a terme de manera que ha esdevingut un referent que serveix a altres comarques i en l’àmbit de tota la demarcació de Girona. Cal destacar que la coordinació amb els diferents cossos va més enllà d’aquesta jornada i s'estén al llarg de l’any a través d’una coordinació regular amb els serveis de joventut del Consell Comarcal de la Selva.

Davant d’un estiu que es preveu complicat degut a la sequera, la calor i el risc d’incendis, és important que es conegui la tasca i funció dels cossos, que aquests puguin informar de temes d’especial interès, de novetats i recomanacions, i crear un espai de diàleg on les entitats puguin preguntar directament sobre temes que els preocupin. L’objectiu principal és que els menors d’edat que participen en activitats de lleure puguin gaudir d’un estiu amb el màxim de seguretat.

El conseller de Joventut, Roger Puigdevall, ha assenyalat que “la nostra comarca per les seves característiques (moltes activitats de lleure, cases de colònies-acampades-rutes, molta massa boscosa, urbanitzacions, disseminats…) ens demana ser més sensibles, estar més pendents, treballar molt més la prevenció estar, està preparats i sobretot preveure la intervenció. Per aquest motiu des de fa molts anys fem aquesta xerrada que serveix per acabar de preparar bé la campanya d’activitats d’estiu”. “En aquest sentit, Puigdevall ha recordat que “portem uns darrers anys complicats, des de la covid, amb el postcovid, les onades de calor, la sequera, les restriccions d’activitats, el risc d’incendis, alguns accidents… Aquest estiu no sabem al cent per cent com anirà, però es preveu que no sigui gaire diferent de l’any passat, i, per tant, cal estar preparats per al que calgui”.

A la xerrada hi han participat Jordi Tornés, del Cos d'Agents Rurals, en Gerard Bonet i Xavi Oliva, del Cos de Bombers, i tres representants dels Mossos d’Esquadra. Cada cos ha compartit informació i recomanacions d’especial interès per als ens organitzadors. S’ha parlat de l’actualització del sistema d'informació de risc d’incendi Pla Alfa, la coordinació i informació del sistema d’avisos al mòbil en cas d’emergències, els plans de protecció, la gestió de la informació de les notificacions de les activitats d’estiu, entre d’altres.

La jornada s’ha centrat sobretot a parlar del risc de les activitats que des del món del lleure es fan al medi natural (ja sigui com a activitat principal o com a activitat complementària o puntual a la principal), com són les rutes i acampades al bosc, activitats a l’aigua, vies ferrades o barranquisme.

La comarca de la Selva gaudeix d’un alt nombre d’activitats de lleure. Només l’estiu del 2023 un total de 33.250 infants i joves van participar en les 652 activitats realitzades, de les quals el 55% són casals (lleure o esportiu) i concentren el 70% de participants. Cal destacar també que les colònies representen el 17% i compten amb el 19% del total de participants, i que hi ha 121 activitats (19%) que tenen 3.372 (10%) dels participants amb activitats de ruta/acampada. En aquest sentit, a la Selva el 60% de les activitats són organitzades per entitats i per a infants i joves de fora de la comarca.

Cada any des del Consell Comarcal de la Selva es fa una campanya de prevenció i control. Enguany realitzarem 12 inspeccions a cases colònies i unes 40 visites d’activitats d’estiu de tot tipus, especialment de casals, rutes, acampades i colònies.



Comentaris