Ave Caesar els recreadors històrics de sa Vila te saludant

Blanes viatja 2.000 anys enrere amb ‘Blandae. Ciutat Romana’ amb recreacions històriques i la IV Fira Romana fins al 22 de setembre

Hi ha una 50ena d’activitats gratuïtes que inclouen Espectacles de Gladiadors, Tallers Infantils i Visites al Jaciment Arqueològic Romà, entre d’altres 


Imatge facilitada per la institució

Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 21/09/2024


Des d’aquest passat divendres i durant tot el cap de setmana, del 20 al 22 de setembre, Blanes reviu una de les seves arrels històriques més pretèrites a través d’un esdeveniment que ja ha esdevingut habitual a l’agenda de setembre, tant pels blanencs com pels visitants. Enguany s’han introduït diversos canvis i novetats respecte les tres anteriors edicions, començant per fer-li un canvi de nom.

Ara es presenta com ‘Blandae. Ciutat Romana: Recreacions Històriques i IV Fira Romana’, tot i que es manté l’essència dels darrers anys, així com els principals atractius que l’han fet coneguda arreu, tal com la seva denominació ja proclama. En aquest sentit, un dels principals atractius són els espectacles i les activitats de recreació històrica que permeten tothom qui visita l’activitat retrocedir dos-mil anys enrere i reviure la romanització de Blanes, és a dir: Blandae, el nom amb què es coneixia la ciutat on comença la Costa Brava.

El tret de sortida de les activitats va tenir lloc la tarda d’aquest passat divendres, amb una fotografia inaugural encapçalada per l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat de regidors i regidores. També van participar-hi representants de les entitats i col·lectius que participen en les diferents activitats que estan en marxa aquests dies, entre ells els membres de la Legió V Macedonica de Blanes, el Gruppo Storico Romano arribat directament de Roma, una entitat valenciana que reconstrueix els hàbits i costums dels Íbers, o bé el Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona i altres atractius que inclou ‘Blandae. Ciutat Romana’.


Una 50ena d’activitats gratuïtes lúdiques i històriques

Durant els tres dies que s’allargarà l’experiència s’han organitzat una 50ena d’activitats gratuïtes, entre lúdiques i de rigorós caràcter històric, que s’allotgen en quatre escenaris. La zona principal continua sent el Passeig de Mar, on s’han instal·lat els ingredients de què està composat el programa. Així, hi han les parades de la IV Fira Romana amb artesania de tota mena amb ambientació de l’època, així com els tallers i jocs per participar en activitats infantils i familiars, un dels tipus de públic que més sovinteja en aquest esdeveniment.

Els Tallers Infantils ja van començar a funcionar ahir a la tarda, i ho seguiran fent durant tot el cap de setmana: de 10’30 a 13’30 h i de 17 a 20 h. A la platja de davant el recinte romà s’alça un altre dels principals atractius que atrau sempre les mirades de tothom: l’Espai Arena que s’enclava a la platja, amb recreacions històriques i espectacles programats amb diferents horaris de manera pràcticament ininterrompuda. Hi ha espectacles militars i lluites de gladiadors amb Legió V Macedònica de Blanes i el Gruppo Storico Romano, així com una batalla que enfronta els soldats d’aquests dos col·lectius i dels íber.

Un altre dels atractius són els dos campaments on hi fan vida per un costat els romans i per l’altre els íbers, situats en un dels trams del Passeig de Mar on estan situats els diferents ingredients de l’esdeveniment. També hi ha una tenda mèdica on s’explica com era i quins remeis s’aplicaven en temps dels romans, el jurament dels legionaris i membres de Legio V Macedònica de Blanes, així com explicacions sobre com era la vida als campaments romans a càrrec de la mateixa entitat blanenca, que ja ha col·laborat en les anteriors edicions de les Jornades Romanes.


Visites guiades al Jaciment Arqueològic Romà d’Els Padrets i Conferència

Ara bé, un altre dels ingredients que cada any ha atret una gran quantitat de participants, a banda de les recreacions històriques i activitats de caràcter més lúdic, són les Visites Guiades al Jaciment Arqueològic Romà d’Els Padrets, comptant de nou amb el suport dels Manaies Iuniores que ja han participat en les anteriors edicions. Ahir a la tarda ja es va fer una primera visita, i encara n’hi haurà quatre més durant el cap de setmana.

Aquestes quatre visites està previst que es facin repartides en dues sessions (a les 10’30 h i a les 11’30 h) tant dissabte com diumenge al matí. És l’ingredient més autèntic amb què compta ‘Blandae Ciutat Romana’, ja que en definitiva es tracta de poder veure ‘in situ’ una part de la Blanes romanitzada de fa dos mil anys, trepitjant les restes d’aquella civilització.

Aquestes visites compten amb un guia d’excepció, el director de les excavacions que s’hi estan realitzant aquests anys: l’arqueòleg Joan Llinàs. Precisament va ser ell mateix qui ahir al vespre va encapçalar la conferència que va tenir lloc al Primer Casino de Blanes: ‘La romanització a la Selva Ciutats i Viles Romanes’. Tant les visites guiades al jaciment com la conferència s’han organitzat a càrrec de l’Arxiu Municipal de Blanes.



Comentaris