Fins al 28 de setembre descobrir els petits de Santa Anna

Blanes descobreix la fauna desconeguda que viu a la Punta de Santa Anna amb una exposició dels fotògrafs subaquàtics Toni Bertran i David Marfil

La mostra, organitzada amb el suport de Blanes-Sub, s’acull a Casa Saladrigas fins al dia 28, i s’hi poden veure des de cavallets de mar fins a nudibranquis, passant per meros, pops i altres espècies



Imatge facilitada per la institució

Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 18/09/2024


L’emblemàtica Casa Saladrigas de Blanes acull fins el proper 28 de setembre una exposició d’aquelles que sorprenen des de molts punts de vista. Vaja, que és absolutament recomanable tant pels amants de la fotografia com pels qui estimen els animals, la fauna i flora i, en especial, els ecosistemes marins. Una oportunitat única, perquè certament és la primera vegada que la ciutat acull una activitat anàloga.

Es presenta amb el títol ‘Els petits de Santa Anna’, i recull a través d’impactants i extraordinàries fotografies tota una representació de la fauna marina subaquàtica que viu a la Platja de la Punta de Santa Anna, situada entre el Port i la Cala de Sa Forcanera. Es tracta d’una de les zones del litoral blanenc on s’hi capbussen sovint els submarinistes, que coneixen molt bé les meravelles que hi ha en les profunditats més properes.


‘Els petits de Santa Anna’: descobrir el desconegut que s’amaga tant a prop

Els autors de les fotografies són Toni Bertran i David Marfil, dos especialistes en retratar el fons marí que es van conèixer precisament aquí, a la població on comença la Costa Brava. Ho van fer a través de Blanes-Sub, que precisament ha col·laborat en l’organització de l’exposició organitzada a través del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Blanes.

El més sorprenent és que un és de Sant Sadurní d’Anoia (David Marfil) i l’altre de Sabadell (Toni Bertran) i venen des de tant lluny per capbussar-se aquí, on han trobat l’escenari ideal per a les seves captures fotogràfiques. Competeixen als Campionats de Catalunya i d’Espanya de Fotografia Submarina, on han destacat en nombroses ocasions, cosa gens sorprenent si s’admiren les seves composicions, aconseguides a base de molta paciència i, sobretot, expertesa.

Perquè no és fàcil captar aquest submón marí, on les espècies que retraten tenen mides mil·limètriques majoritàriament, així com també de més grans, com per exemple els cavallets de mar, o bé les meduses. També hi ha nudibranquis, pops, meros.... un complet catàleg que configura una galeria fotogràfica excepcional. Permet descobrir espècies que no sabies que eren aquí sense anar més lluny.

Les instantànies de tots dos fotògrafs criden l’atenció pels vius colors que semblen ser d’un altre món. En realitat, quan es capbussen no els veuen a ull nu. L’aigua redueix considerablement el color, el contrast i la nitidesa. És quan accionen els potents flaixos amb què van proveïdes les seves càmeres quan els colors es mostren amb tota la seva salvatge cridòria que captiva a tothom qui contempla les acurades composicions dels dos fotògrafs.

És per tot això que es tracta d’una ocasió única de poder admirar certament allò que tenim aquí al costat, però que només es mostra gràcies a l’expertesa dels dos fotògrafs submarinistes. La mostra es va inaugurar aquest passat cap de setmana comptant amb els seus dos principals protagonistes: Toni Bertran i David Marfil, acompanyats per familiars, amics i coneguts.

També els van acompanyar diversos membres de Blanes Sub, començant pel seu president, Pere Lagrange. L’exposició ‘Els petits de Santa Anna’ es podrà visitar a Casa Saladrigas fins al 29 de setembre, i l’horari és de dimarts a dissabte de 10 del matí a 13 h del migdia, així com de dijous a dissabte de 17 a 20 h.



Comentaris