Amb voluntat de treballar plegats per a un futur millor

La Cooperativa Agrícola Conca de la Tordera de Blanes i Palafolls commemora els 25 anys i els 125 anys de cooperativisme al territori

La celebració la van encapçalar ahir els alcaldes dels dos municipis i el president de la cooperativa amb un dinar de germanor on van participar 150 sòcies i treballadores

Imatge facilitada per la institució 


Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 21/03/2025


Els alcaldes de Blanes i Palafolls, Jordi Hernández i Francesc Alemany respectivament, així com el president de la Cooperativa Conca de la Tordera, Antoni Pla, van encapçalar aquest passat dijous al migdia una celebració molt especial que unia els dos municipis limítrofes en una mateixa fita. Es tractava de festejar dos aniversaris molt assenyalats, que donen continuïtat a una tasca sovint tant desagraïda com és la dels terrassans.

D’una banda, aquest 2025 s’han complert els primers 25 anys de la Cooperativa Conca de la Tordera, i de l’altra, per afegit, els 125 anys del cooperativisme al territori. La celebració d’ahir també va comptar amb l’assistència del primer tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Turisme, Comerç i Empresa de l’Ajuntament de Blanes, Joan Felip; així com de Susana Pla, primera tinent d’alcalde, i Aleix Freixa, regidor de Medi Ambient i Pagesia, tots dos de l’Ajuntament de Palafolls.


25 anys Cooperativa Conca de la Tordera i 125 anys de Cooperativisme

La Cooperativa Conca de la Tordera commemora enguany el seu primer quart de segle de vida després que va néixer fruit de la fusió de les cooperatives Agrícola de Blanes, Coppal de Palafolls i Agrícola de Santa Susanna. En l’actualitat, després de 25 anys, ha esdevingut en un referent al sector de l’horta a les comarques de la Selva i el Maresme.

El dinar commemoratiu va comptar amb 150 sòcies i treballadores que van retre homenatge al mateix temps als 125 anys d’història, esforç i cooperació, 125 anys de cooperativisme al territori. Una ocasió molt especial que va festejar-se amb un dinar de germanor presidit per la companyor i el bon humor que van compartir tots i totes les comensals.

Entre els assistents, hi havia una nombrosa representació de la pagesia blanenca, com per exemple de qui va ser president de la Cooperativa Agrícola de Blanes, Agustí Robert, acompanyat de l’expresident de l’Associació d’Hostaleria de Blanes, Joaquim Ribes.


El cooperativisme agrícola: passat, present i futur

Fa més d’un segle, als municipis de Blanes, Palafolls i Santa Susanna es van constituir les primeres associacions de països com la Sociedad de Socorro Mutuos de San Antonio Abad fundada l’any 1896 a Palafolls; l’Institut Agrari de Sant Isidre a Blanes, que naixia al 1900; i el Sindicat Agrícola Catòlic de Pineda i Santa Susanna que es posava en marxa al 1910 amb una voluntat de treballar plegats per a un futur millor.

Entre finals del segle XIX i principis del segle XX el producte estrella era la patata que fins i tot s’exportava a Anglaterra, i en l’actualitat la Cooperativa Conca de la Tordera es dedica principalment a la recepció, manipulació i distribució dels productes dels socis i sòcies. En aquest sentit, ara el producte estrella és el tomacó. El tomàquet de penjar és una varietat tradicional que destaca per la seva aroma, la pell fina i el sabor que s’aconsegueix gràcies a la proximitat al mar, ja que permet regar els camps amb aigua lleugerament salada.

Tots els cultius són de temporada, i predominen els vegetals de fulla a la tardor i a l’hivern, així com els productes de fruit a l’estiu. Cal destacar també que alguns dels seus productes compten amb denominació d’origen, com per exemple la mongeta de ganxet. Els productes de la Cooperativa Conca de la Tordera es comercialitzen preferentment mitjançant les grans superfícies, així com també a La Botiga de la mateixa cooperativa, que va ser remodelada fa tres anys, al 2022.

Per tots aquests motius, la cooperativa afronta la commemoració del seu 25è aniversari amb la mirada posada en el futur i amb repte de seguir avançant, innovant i mantenint viu l’esperit de treball que ha perdurat generació rere generació. Un esforç col·lectiu que ha permès mantenir l’activitat agrària a la conca de la Tordera, una zona amb una forta pressió urbanística i de turisme.


Comentaris