CEAB Blanes i ERCROS signen conveni

Per la realització d'un experiment clau del Projecte PlasticOpyr  


Imatge facilitada per l'organització  

Nota de premsa de CSIF  

Rebuda el 3/3/2021  


Es tracta d’un experiment que avaluarà la degradació de materials plàstics, bioplàstics i naturals abandonats als rius de muntanya.

Ambdues parts confien en crear sinèrgies que permetin estretir relacions i assegurar col·laboracions futures en la recerca de la preservació mediambiental.

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i l’empresa química Ercros, han signat un conveni de col·laboració per aportar coneixement en benefici de la protecció del medi ambient dins el marc del projecte Plastic0pyr.

L’acord té com a objectiu l’activitat 4.2. del projecte, que consisteix en la realització d’un experiment per avaluar la degradació de plàstics, bioplàstics i material natural en els rius de muntanya. Hi estan involucrats tant el CEAB-CSIC com la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat Clermont Auvergne (UCA), que serà qui coordini l’activitat.

Tant Ercros com el CEAB-CSIC estan molt interessats en aquesta col·laboració i desitgen que representi una oportunitat per estretir relacions i incrementar la cooperació en la recerca i el desenvolupament tecnològic en l’àmbit de la preservació mediambiental.

La signatura del conveni està englobada dins el projecte Plastic0pyr, que té com a objectiu principal la prevenció, de manera sostenible, de l’acumulació de plàstics en els ecosistemes de muntanya. Per complir aquest objectiu, és important tant conèixer com donar a conèixer l’impacte d’aquests materials sobre els ecosistemes fluvials. L’experiment de descomposició és una peça clau per aportar coneixement en aquest aspecte.

El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través de Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es centra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.


Plàstics en els rius dels Pirineus

Helena Guasch, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), és una de les investigadores principals d’el projecte europeu Plastic0Pyr que té com a objectiu estudiar com fer compatible el turisme amb la conservació dels ecosistemes fluvials. El projecte Plastic0Pyr vol prevenir de manera sostenible l’acumulació de plàstics en els ecosistemes de muntanya per tal de fer compatible el turisme amb la conservació d’aquests ecosistemes i vol posar èmfasi en la prevenció, en la participació ciutadana per conscienciar de la gravetat de el problema , i en cercar la col·laboració dels agents del territori, per resoldre aquest problema buscant solucions conjuntament.


Plastic0Pyr respon al repte de fer compatible el turisme amb la conservació i millora dels ecosistemes fluvials de muntanya.  


 

Comentaris