Comentari i aportacions al Pla Estratègic Energètic de Blanes

Sobre la presentació per l'Area de Promoció Econòmica. 



Opinió d'Enric Riera 

Rebuda el 17/06/2021 

El passat dimecres 16 de juny es va celebrar a la sala de plens em sessió presencial i en línia simultània l’esmentada presentació.

En primer lloc felicitar per la iniciativa després del temps perdut en anys anteriors, situació típica de les nostres administracions. És una presentació de bones intencions deixa'n per properes sessions sectorials el model energètic. Sense aclarir quin model de poble volen ser, si dependents energèticament al 100%, o un poble que vol reduir la seva dependència energètica a través de les Energies Renovables a través de les comunitats energètiques en diferents modalitats, com eina de recuperació econòmica, sostenibilitat, i responsable no deixa'n ningú a darrere amb una transició justa i solidària, empoderament de la ciutadania. 

Aquest pla no es pot dissenyar solament pensant en el sector elèctric, també a de contar amb la mobilitat elèctrica del transport públic i del vehicle privat pels punts de recàrrega públics. El sector de l'aigua en tots els seus cicles, el gas, altres temes com el port, la dessaladora, etc.

Aportació personal:

A.- En temes socials:
Demanaria que alguns espais públics siguin destinats a la producció d'autoconsum per combat de la pobresa energètica, i que els sectors privats que col·labora'n en erradicar la pobresa energètica es puguin beneficiar d'incentius fiscals. Com és conegut per tothom la pobresa energètica és una causa més per tenir una mala salut tant en èpoques de calor i fred.

B.- En temes de cultura energètica o educació energètica: 

  1. Fomentar tallers informatius per un consum responsable, eficiència i estalvi 
  2. Participació dels centres educatius donant a conèixer exemples com el projecte 50/50 que ja s'està aplicant, o bé el projecte de Greenpeace l'energia del col·legit, per conscienciar del canvi de model i cultural energètic en eficiència, estalvi, consum responsable, ús energies renovables, i de compromís per erradicar la pobresa energètica a través d'una comunitat energètica educativa

C.- En temes activisme energètic:

  1. Creació de comunitats energètiques (zones industrials, residencials, serveis, agrícoles, etc.) en generació d'autoconsum, també de consumidors d'energia, per un consum responsable, eficiència, estalvi, utilitzant referents com a exemple poblacions com RUBÍ, senzills i propers com Cellera, Amer. Amb aquests exemples i molts altres diferents de Catalunya i Estat Espanyol i d'Europa per començar, a continuació tenim la rehabilitació energètica amb una edificació molt antiga i poc eficient a tenir en compte, tot això seriant motors per la recuperació econòmica i creació de llocs de treball. 
  2. Aplicació ja de les excepcions fiscals de l'IBI, ICIO, RD llei 16/2017 per ordenances municipals i per temes d'autoconsum RD llei 15/2018, RD llei 244/2019 
  3. Demanar i reivindicar l'aplicació del pacte fiscal verd europeu. Aquest pla te d'anar acompanyat amb d'incorporació AMEP (associació municipis per l'energia pública) i AMAP (associació de municipis per l'aigua pública)
  4. Auditories energètiques de: Xarxes de transport i distribució de les línies elèctriques i infraestructures Xarxes d'abastament d'aigua potable, clavegueram, fluvials, i infraestructures Xarxes de transport i distribució de gas, i infraestructures


Enric Riera i Lombarte

Voluntari i assessor energètic Càritas Blanes (PAE), Voluntari energètic Som Energia (Grup Selva Marítima), Voluntari Greenpeace (Grup Girona i Grup Satèl·lit), Membre de diferents fòrums energètics, Taula de la Tordera



Comentaris