Ple municipal de juliol els Comuns presentaran moció coordinada

Per recuperar l'atenció primària en plena 5a onada covid 

  • Els comuns reclamen la normalització de l'activitat sanitària als centres d'atenció primària de Catalunya en plena 
  • La formació presenta una moció als ajuntaments després de donar suport a la mobilització del 30 de juny, convocada per Marea Blanca i col·lectius en defensa de la sanitat pública 


Imatge LAURA FÍGULS


Nota de premsa de BLANES EN COMÚ PODEM 

Rebuda el dia 16/07/2021 

En plena cinquena onada COVID i donada la gravetat de la situació a Catalunya, En Comú Podem reclama que el govern de la Generalitat i la Conselleria de Salut “entomin amb caràcter urgent i prioritari l’atenció primària com a servei imprescindible per a la població i per al sosteniment i permanència d’un sistema sanitari públic, universal i de qualitat”. La formació assenyala que “als problemes preexistents de pressupost, manca de personal i d’equipaments, s’hi ha afegit la sobrecàrrega que suposa la detecció, diagnòstic i seguiment dels casos de la COVID-19, l’estudi, seguiment de contactes, l’atenció a les escoles, llars d’infants i residències de gent gran”.

És per això que els comuns presentaran una moció als plens municipals de juliol en què insten al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a l’obertura de tots els CAP i consultoris locals que s’han tancat totalment o parcialment durant la crisi sanitària. Així mateix demanen destinar els recursos necessaris a l’Atenció Primària “per a fer front a les noves necessitats derivades de la pandèmia i recuperar la visita presencial amb el professional de referència”, a més de “recuperar els recursos econòmics i de professionals perduts durant les retallades dels anys 2010 i posteriors”.

D'altra banda, els comuns insten les conselleries de Salut i de Drets Socials a “millorar la coordinació interna dels serveis de salut amb els serveis socials per tal de poder detectar aquelles possibles persones transmissores i alhora en situació de vulnerabilitat, que necessitin recursos socials".

Tal i com ja ha fet el grup d'En Comú Podem al Parlament de Catalunya, la moció insisteix en què cal elaborar “un Pacte Nacional per la Salut en defensa d'un sistema de salut públic, universal, equitatiu i de qualitat, consensuat amb tots els agents implicats, que estableixi la salut pública i l'atenció primària com els pilars fonamentals de la nostra sanitat”.

En Comú Podem es va sumar el 30 de juny passat a les mobilitzacions arreu de Catalunya convocades per la Marea Blanca, sindicats i moviments socials en defensa del sistema públic de salut i l’impuls de l’atenció primària a Catalunya. Milers de persones van reclamar la reobertura dels CAPs i dels consultoris locals. A la concentració de Girona hi va participar la diputada Laura López.


El pla del Govern  

El comuns consideren del tot insuficient el Pla d'enfortiment i transformació de l'atenció primària i comunitària, aprovat pel Govern el setembre de 2020 i amb vigència fins l'any 2022, que disposa d’un fons de 300 milions d’euros dels quals, 46 milions provenien del fons extraordinari de la COVID-19 lliurat per l'Estat. El pla no recupera ni de lluny les retallades de fa una dècada: 350 milions anuals i 3.000 professionals menys.

Per En Comú Podem el Pla “pateix del mateix mal de sempre: està elaborat pensant en una atenció primària subalterna, sense capacitat de coordinació amb la resta d’actors del sistema, i dóna una atenció fragmentada sense tenir la longitudinalitat (la relació personal al llarg del temps entre el pacient i el professional referencial) i la fortalesa dels professionals de referència com un immens valor a preservar”. En aquest sentit, els comuns creuen que “a la pràctica el pla és només una proposta de mínims per a afrontar la crisi de l’atenció primària que la pandèmia del COVID ha accentuat”. En concret, denuncien que el progressiu retorn a la normalitat “no ha vingut acompanyat ni amb els recursos necessaris ni amb les reobertures dels centres”. És una realitat que molts centres continuen amb poques visites presencials perquè es fa servir de manera abusiva la consulta telefònica o telemàtica, amb greus repercussions en l’accés de la població als serveis sanitaris bàsics, en especial per a les persones grans i amb més problemes de salut.



Comentaris