Extractes naturals pel control de les patologies vegetals

El Jardí Botànic Marimurtra, pioner en l’ús 

Des de fa quatre anys, el Jardí Botànic Marimurtra no empra pesticides químics per controlar les malalties i plagues de les plantes cultivades 


 

Imatge FUNDACIÓ CARL FAUST

Nota de premsa MARIMURTRA 

Rebuda 24/11/2021 


Els pesticides químics poden tenir efectes perniciosos per al medi ambient i la salut de les persones, aquesta és una de les raons per la qual la normativa europea està posant restriccions i regulacions a l’ús d’aquests productes fitosanitaris. Simultàniament s’està afavorint la seva substitució per substàncies d’origen natural de baixa toxicitat que també serveixen per controlar les malalties i plagues de les plantes cultivades.

La Fundació Privada Carl Faust té com un dels seus principis fundacionals la preservació del medi natural en tots els seus àmbits, per això des de fa quatre anys en el Jardí Botànic Marimurtra, a proposta de la direcció tècnica, s’ha suprimit l’ús de pesticides químics i només s’empren extractes naturals per controlar les patologies vegetals. Aquests productes s’elaboren en el mateix jardí botànic amb material vegetal de tres espècies autòctones: ortiga (Urtica dioica), cua de cavall (Equisetum telmateia) i consolda (Symphytum tuberosum).

Des de fa tres anys la Fundació Privada Carl Faust ofereix als estudiants de la Universitat de Girona la possibilitat de fer pràctiques d’empresa o treballs de final de grau sobre aquest ús dels extractes vegetals. Aquests estudis tenen com a objectius millorar coneixements i caracteritzar el procés de producció, verificar si aquestes substàncies naturals controlen les patologies i si també són beneficioses per al desenvolupament i la productivitat dels cultius.

Fins ara, cinc estudiants han desenvolupat aquests estudis. Els principals resultats mostren els efectes positius dels extractes vegetals tant en el control de les patologies com en el creixement i la tassa de producció de les hortalisses. En general, els efectes més beneficiosos s’obtenen quan es combinen els extractes de les tres espècies. Tot això també demostra com és possible fer un cultiu sostenible de les plantes amb afectacions mínimes al medi ambient i la biodiversitat associada.



Comentaris