Avui projecció de pel·lícules blanenques anys 60

Acompanyades per la música del pianista Luis Relucio 

En el Dia Internacional dels Arxius 

Es projectarà al Teatre de Blanes a les 7 de la tara, l’entrada és gratuïta, i les imatges van ser enregistrades per Josep Cabré (Blanes, 1929-2021) i cedides a l’Arxiu Municipal 


Imatge Fons Arxiu Municipal de Blanes 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 07/06/2022 


El proper dijous 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius i, per festejar-ho, l’Arxiu Municipal de Blanes ha organitzat una original experiència que tindrà lloc aquest mateix dia a les 7 de la tarda. Es tracta de reviure com es feien a principis del segle XX les primeres projeccions del què llavors era un nou invent que causava sensació: el cinema.

Al tractar-se de pel·lícules que encara no eren sonores, s’acompanyava les seves projeccions amb la música interpretada en directe generalment per un pianista que, amb el seu savoir faire, afegia més dramatisme o comicitat als temes que tocava en funció i en consonància amb el què veia reflectit a la pantalla. Per poder reviure les antigues sessions de cinema que exprimentaven els i les nostres ancestres, s’ha decidit ajuntar dos ingredients d’excepcional qualitat tots dos.


Pel·lícules i música en directe 

D’una banda, es compta amb la valuosa aportació que fa poc temps va fer a l’Arxiu Municipal de Blanes la família de Josep Cabré Augé (Blanes, 1929-2021), aficionat a la fotografia i a filmar pel·lícules en Súper-8. La seva professió res tenia a veure amb el món de la imatge, ja que primer va treballar a la divisió administrativa de la fàbrica d’espardenyes de ca l’Utset, i després a la de l’antiga SAFA, actualment Nylstar.

Ara bé, una de les seves grans aficions era fer fotografies i filmar en cinema, i en les seves estones d’oci expliquen que era habitual veure amb qualsevol de les dues càmeres a la mà. Primer amb les imprecisions pròpies d’un neòfit, però després amb l’expertesa apresa a base d’experiència, les pel·lícules amateurs de Josep Cabré parlen del Blanes dels anys 60 i el públic que assisteixi a la projecció descobrirà racons que avui ja no existeixen, o bé totalment reconeguts malgrat el pas del temps.

Per acompanyar la projecció es compta amb una altra valuosa aportació, la de la música en directe que interpretarà el pianista blanenc Luis Relucio. Nascut a Blanes ara fa 23 anys, aquest 2022 ha publicat el seu treball ‘La Promesa’, amb peces que ell mateix ha composat i interpretat, i precisament alguns dels temes inclosos en la gravació són els que sonaran en directe dijous vinent al Teatre de Blanes.

Per tancar aquesta especial sessió de cinema, també es projectarà un altre document en moviment que en aquest cas va ser rodat l’any 1967 per una productora, i compta amb banda sonora incorporada. Es tracta del film de promoció ‘Bienvenidos a Blanes’, amb estètica i narració al més pur estil dels ‘NODO’ de l’època. L’entrada per assistir al passi de pel·lícules dels anys 60 que es farà el proper dijous 9 de juny a partir de les 7 de la tarda al Teatre de Blanes és gratuïta.


Comentaris