El Club Vela Blanes s’ha sumat al projecte SEAREG

De l’empresa ‘Ocean Ecostructures’ 

Conjuntament amb els ports esportius de l’Estartit, l’Escala i Palamós 

Blanes instal·la un innovador sistema de recuperació del medi marí i reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat 



Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 03/06/2022 


Aquesta setmana el Club de Vela Blanes ha presentat la darrera acció que ha dut a terme en el marc del seu compromís amb la sostenibilitat. En aquesta ocasió es tracta de la instal·lació d’un sistema de regeneració del medi marí amb una tecnologia capdavantera desenvolupada per l’empresa Ocean Ecostructures, que treballa amb microesculls de substrat natural que e mimetiza amb la naturalesa de l’entorn i així recupera els hàbits marins.

El sistema de Bio Boosting System (BBS) es va instal·lar ahir al migdia al port esportiu de Blanes, conjuntament amb els ports esportius de l’Estartit, l’Escala i Palamós. El desenvolupament i la instal·lació d’aquest sistema de recuperació del medi marí s’emmarca dins el projecte de recerca SEAREG, que té com objectiu la recuperació de la vida al Mediterrani, escalant tècniques capdavanteres de recuperació marina.

En la primera fase del projecte està previst que hi hagi un total de 8 BBS, dels quals ahir dijous es va instal·lar el tercer per tancar l’acte de presentació. Els Bio Boosting System s’han distribuït en diversos indrets submergits del port esportiu blanenc on els científics creuen que pot anar millor la regeneració. Després, caldrà esperar un interval entre 2 i 3 anys per veure els resultats i implementar nous passos en funció d’això.

L’acte de presentació d’ahir el van encapçalar pel president de l’entitat, Joan Balaguer; la tinenta d’alcalde de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes, Marina Vall·llosada; i el CEO d’Ocean Ecostructures, Ignasi Ferrer. També han participat el gerent i el comodor del CVB, Héctor Espadas i Xavier Manresa respectivament; la responsable científica d’Ocean Ecostructures, Anna Lloveras; el representant de Ports de la Generalitat a Blanes, Jordi Framis; i el científic del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, Rafel Sardà, entre d’altres.


Una eina 

La regeneració dels ecosistemes marins i de la seva biodiversitat és una necessitat creixent en la lluita contra el canvi climàtic, atesa la capacitat de segrest de carboni dels mars. Actualment hi ha desenvolupades tècniques científiques que són eficaces en la recuperació de la vida marina, però tenen dificultats a l’hora de ser implementades a gran escala.

Davant aquesta problemàtica, l’empresa catalana Ocean Ecostructures han desenvolupat aquesta tecnologia capdavantera en recuperació del medi marí, basat en estructures marines de substrat natural. Aquesta tècnica de regeneració té una amplia aplicació en ports comercials i esportius, parcs eòlics, així com en plataformes d’oli i gas.

El seu objectiu final és convertir espais grisos en oasis blaus, transformant-los en agents actius que contribueixen en la recuperació de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic. El desenvolupament i la instal·lació d’aquest sistema de recuperació del medi marí s’emmarca dins el projecte de recerca SEAREG, que té com objectiu la recuperació de la vida al Mediterrani.

Formen part d’aquest consorci entitats científiques de primer nivell, com l’Institut de Ciències del Mar (ICM), l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), l’Aquàrium de Barcelona, Eurecat o el Centre Tecnològic Naval i del Mar de Cartagena.



Comentaris