Blanes insta a la Generalitat a complir la llei

Fa 19 anys va declarar Pinya de Rosa Paratge Natural d’Interès Nacional 


Imatge facilitada per la institució. 


Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 29/07/2022 


Els dos temes més destacats del ple municipal de juliol celebrat ahir al vespre van ser sengles mocions aprovades per unanimitat. Una d’elles, presentada i recolzada de manera conjunta per tots els regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, insta a la Generalitat de Catalunya el compliment de la llei aprovada al Parlament fa més de 19 anys que declarava Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) la finca de Pinya de Rosa.

Perquè així sigui, cal que es convoqui el Consell Rector, que es realitzi el Pla d’Usos, i que es doti el PNIN d’un pressupost adient per mantenir i conservar l’espai. Cinc anys després de ser declarat PNIN, l’any 2008, la finca va ser adquirida per un nou propietari, ja que cap administració púbica va executar el dret a tempteig que també preveu la llei. I encara més: durant els dares anys s’ha anat degradant la finca, així com el Mas i el Jardí.

L’any 2019 l’Associació Salvem Pinya de Rosa –que al 2002 va impulsar la recollida de signatures i altres accions que van culminar amb l’aprovació de la llei de protecció- va posar en coneixement de diferents administracions aquesta situació de degradació. L’entitat, amb el recolzament de l’Ajuntament de Blanes, ha treballat per aturar aquesta degradació del patrimoni natural i cultural. Precisament va ser el president de l’entitat, Joan Mora, qui va defensar la moció al ple d’ahir.

Actualment el propietari, instant pel consistori blanenc, ha presentat un projecte de rehabilitació del Mas del Sol, però mentrestant el retrocés en el nombre i varietat de les espècies és força notori. La finca Pinya de Rosa constitueix un element identitari blanenc i durant la segona meitat del segle XX va ser un jardí únic a Europa, amb unes 7.000 espècies d’arreu del planeta.



Comentaris