Aquest estiu ‘Blanes Arran del Plat’ avui comença

Amb Showcookings gratuïts de receptes blanenques de cuina marinera 

Es faran 12 tallers a partir del 28 de juny i fins a finals d’agost, i és la continuació de les accions del projecte GALP Costa Brava impulsat per l’Ajuntament de Blanes i altres institucions 




Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 21/06/2023 


Un dels indiscutibles atractius turístics de Blanes és la seva gastronomia d’arrels marineres, amb l’ingredient afegit de qualitat que el peix que es cuina aquí, on comença la Costa Brava, és el producte km 0 fresc que es pot comprar diàriament a la Confraria de Pescadors. L’any passat ja es va fer un primer pas en aquesta línia de promoure el consum de peix de proximitat i l’apropament del món local pesquer a la ciutadania.

Ara se’n fa un altre encara més decidit amb noves accions que donen continuïtat al projecte GALP Costa Brava organitzat i dinamitzat pel Departament de Promoció de la Ciutat, amb el suport d’altres departaments i institucions. Endegat l’any 2022 amb les primeres activitats, aquest 2023 s’han organitzat sis accions més sota el nom de ‘Blanes Arran del Plat’, entroncant amb la marca ‘Blanes Arran del Mar’ de la qual en forma part igualment, com element d’identitat blanenc. Una d’aquestes accions està ben a punt de posar-se en marxa.


Blanes Arran del Plat’, tallers de cuina marinera gratuïts al port

A partir del proper 28 de juny, i al llarg dels dos mesos següents, s’han organitzat un total de 12 Showcookings gratuïts: ‘Blanes Arran del Plat’. Són tallers de cuina marinera que s’allotjaran a l’Aula Gastronòmica Grenyal, ubicada a l’edifici de la Confraria de Pescadors de Blanes. L’actuació està adreçada al turisme familiar, per compartir entre els diferents membres, amb l’objectiu de donar a conèixer diverses receptes de cuina que tenen el peix com a principal element.

Són alguns dels plats de cuina que es van recollir a l’estudi ‘Recerca sobre el consum i els hàbits alimentaris al voltant del peix a Blanes’, que va formar part de la primera part del projecte GALP 2022. Els tallers els impartiran professionals del món de la pesca, homes i dones lligades tant a la venda com a la pesca del peix fresc que s’ofereix a la Confraria de Pescadors.

Totes les sessions de ‘Blanes Arran del Plat’ es fan amb el mateix horari: de 18 a 20 h, i s’han distribuït al llarg de diverses setmanes dels mesos de juliol i agost, amb arrencada la setmana vinent, el dimecres 28 de juny. Les persones que participin als tallers no tan sols aprendran a cuinar un plat de cuina marinera. També coneixeran els aspectes més destacats i positius per a la salut que tenen els plats que primer aprendran a preparar i, acabada cada sessió, podran tastar i comprovar el seu gust acompanyat d’un dels caves que es fan a Blanes: Ses Vernes.

Pel que fa a les exquisideses que s’aprendran a cuinar, hi ha des de suquet d’anxova fins a cargols amb escamarlans, passat per rap a la cassola, rossejat com es feia abans o bé suquet de peix, el més típic dels plats mariners on l’ingredient central va a gust del consumidor. La inscripció és gratuïta, i cal fer-la a través de l’enllaç https://www.grenyal.com/arran-del-plattaller-showcooking-de-cuina-marinera/


Resta d’Accions ‘Blanes Arran del Plat’ – GALP 2023

Pel que fa a les accions restants en què s’està treballant, formant part de la segona part del GALP Costa Brava ‘Blanes Arran del Plat’ són cinc: la filmació d’un documental de divulgació de la realitat marítima pesquera; l’edició d’un receptari de cuina; l’apropament i col·laboració del sector de la restauració i el sector comercial de venda de peix; un Dossier Pedagògic per a les escoles de Blanes; i la presentació dels resultats d’aquesta segona fase del projecte.

El projecte GALP 2023 està organitzat i dinamitzat pel Departament de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes amb el suport de l’Arxiu Municipal, la Confraria de Pescadors i el Grup d’Acció Local Pesquer (GALP Costa Brava). Està cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la pesca, l’Ajuntament de Blanes i el Departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.



Comentaris