Servei d’Esports Nàutics paddle surf, kaiacs, windsurf

L’Ajuntament de Blanes enderroca un Bloc de Serveis de la façana marítima malmès pels temporals per millorar l’entorn

Ara l’espai on hi havia hagut un restaurant s’oferirà perquè s’hi instal·li una guingueta d’esports nàutics a l’estiu que aporti un valor afegit


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 03/03/2023


Aquesta setmana han començat els treballs previs a l’enderroc d’un dels blocs de serveis que hi ha al Passeig de S’Abanell, una edificació que fa temps havia deixat d’estar actiu. Durant molts anys va haver-hi el ‘Restaurant Els Pins’ però, després que va deixar de funcionar, diversos temporals van afectar-lo per fora i per dins, deixant-lo en un estat lamentable, per això es va decidir que el millor que es podria fer era enderrocar-lo.

A l’espera de rebre el corresponent permís que l’Ajuntament de Blanes va demanar al Servei Provincial de Costes a Girona –titular de la concessió dels blocs de serveis que hi ha a primera línia del passeig-, es van realitzar diverses accions per millorar-ne l’aspecte. Així, es va condicionar la part externa i es van repintar les parets per treure-li els senyals externs de la degradació que patia arran dels embats dels temporals.

Finalment, després que li va ser concedida l’oportuna autorització del govern de la Generalitat, el consistori va poder procedir a licitar l’encàrrec per enderrocar l’edificació afectada. Aquest és un dels quatre Blocs de Serveis que originàriament hi havia hagut al Passeig de S’Abanell. El primer d’ells –situat a l’extrem sud- ja va haver de ser enderrocat fa molts anys a causa dels desperfectes d’anteriors temporals. Darrerament aquest espai l’ocupa un bar allotjat en una estructura desmuntable.

El bloc on s’hi està actuant ara és el quart –situat a tocar de la Plaça dels Paísos Catalans- i aviat deixarà d’existir, per la qual cosa només en quedaran dos, ocupats per sengles restaurants en funcionament. El permís per enderrocar el quart bloc de serveis del Passeig de S’Abanell li va ser comunicat al consistori a principis de l’any passat, començant llavors la redacció del projecte i tot el procés administratiu.


Enderroc de les instal·lacions i neteja de l’espai per a un nou servei

El projecte d’enderroc del bloc de serveis va ser adjudicat a l’empresa ‘Lloguer de Maquinària i Transports SL’ per un import de 26.184 €, i consisteixen en l’enderroc total de l’edificació. Es tracta d’una estructura aïllada amb una única planta, i la superfície total construïda que s’ha de tirar a vall és de 306’75 m2.

Una anàlisi preliminar va permetre determinar que l’edificació presenta un important estat de deteriorament, especialment per l’oxidació dels pilars i altres elements de l’estructura metàl·lica de la terrassa coberta. El projecte determina que l’enderroc –que començarà la setmana vinent com a molt tard- es durà a terme de manera mixta: amb mitjans manuals i mecànics. Abans dels treballs preliminars a l’enderroc total, es van haver de fer altres comprovacions per garantir la seguretat tant dels treballadors com dels vianants, sobretot tenint en compte que el passeig és un dels espais on n’hi ha més, especialment el cap de setmana.

Calia fer les desconnexions dels serveis de subministrament de llum, aigua i gas, sense que això perjudiqués l’entorn. Un cop les Brigades dels Serveis Municipals i una empresa especialitzada encarregar-se’n i van comprovar que no hi havia perill, aquesta setmana s’han iniciat els treballs de buidatge prèvia retirada i desmantellament dels elements fixes que hi havia a l’interior.

Després que s’hagi buidat tot –cosa la qual podria haver finalitzat avui al matí-, començarà la tasca d’enderroc de l’estructura, així com del forjat i tancaments d’obra. Posteriorment els treballs inclouran el repicat del paviment de planta baixa, de gres i formigó, el repicat dels fonaments existents i la consolidació de l’espai perquè el sòl no revesteixi perill.

S’hi aportarà sauló i compactat, es repararà la pavimentació de l’entorn de l’enderroc per anivellar-ho respecte la resta de superfície, i es farà la retirada del tancament. L’empresa haurà de responsabilitzar-se que tot l’espai on abans hi havia el bloc de serveis quedi totalment net i lliure de possible runa que s’hagi pogut dipositar provisionalment, abocaments procedents de la maquinària o qualsevol altre tipus de residu genera produït durant les obres. Tot plegat finalitzarà amb temps suficient perquè quan arribin les vacances de Setmana Santa tots els treballs ja hagin finalitzat.


Instal·lació d’un Servei d’Esports Nàutics a l’Estiu

La idea de l’Ajuntament de Blanes per ocupar l’espai que deixarà lliure l’edificació enderrocada és oferir la possibilitat que s’hi instal·li una guingueta d’activitats d’esports nàutics –paddle surf, kaiacs, windsurf, etc- durant l’estiu. De manera conjunta amb la posada en marxa d’aquesta activitat, també s’hi habilitarà un canal d’avarada per facilitar l’entrada i sortida de les embarcacions que utilitzin aquest servei estiuenc.

L’explotació d’aquest servei formarà part de la licitació conjunta que fa cada any l’Ajuntament de Blanes per instal·lar serveis temporals a les platges del municipi, com per exemple el lloguer de gandules i hamaques, lloguers de patins, etc. Del què es tracta és de poder millorar la imatge d’aquesta franja de primera línia de mar en un dels trams més concorreguts del llarg passeig arran de mar amb què compta Blanes.



Comentaris