Reunió anual de la Junta Local de Seguretat de Blanes

Concreta els reforços del dispositiu del Concurs de Focs 2023 

Encapçalada per l’alcalde, el director dels SSTT d’Interior i el subdelegat del govern, durant la reunió la Policia Local ha destacat els més de 13.000 serveis que fa cada any des del 2019 


Imatge facilitada per la institució.

Nota de premsa AJUNTAMENT  

Rebuda 11/07/2023 


L’Ajuntament de Blanes ha celebrat la Junta Local de Seguretat Local 2023, l’organisme que es reuneix regularment almenys un cop al llarg de l’any, i que aplega representants de les principals forces de seguretat que operen en aquest municipi. En el cas de Blanes, la reunió se celebra sempre abans que tingui lloc el principal esdeveniment que requereix tenir els màxims nivells de seguretat i que, per tant, implica operatius de tot tipus.

Es tracta del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que aquest 2023 celebrarà la 51a edició, i que tindrà lloc del 21 al 22 i del 24 al 26 de juliol, després que el dispar previst pel dia 23 es va haver de suspendre al coincidir amb les Eleccions Generals. I és que justament un dels motius que feia incompatible celebrar les eleccions amb el festival pirotècnic és el desplegament dels cossos d’emergència i seguretat que es fa cada nit per garantir aquest darrer aspecte.

La Junta Local de Seguretat celebrada divendres la va encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández; acompanyat del director dels SSTT d’Interior de la Generalitat a Girona, Joan Mayoral; i del subdelegat del govern de l’estat espanyol a Girona, Albert Bramón. També van assistir els caps, sotscaps i comandaments de diferents cossos de seguretat i emergència: Joan Garcia i Javier Jarillo (Policia Local); David Castro i David Cabrineti (Mossos d’Esquadra); Josep Lluís Pouy (Protecció Civil); Agustín Gómez Fernández (Guàrdia Civil Palamós), així com el comandament d’Intervenció d'Armes de Lloret de Mar i el Tinent del Servei Marítim GC de l'Escala; Miguel Pedro García Martínez (Policia Nacional Lloret); i Lluís Alfonsín (Bombers de la Generalitat).


Memòria d’actuacions dels cossos de seguretat i emergència

A banda de parlar del dispositiu amb motiu del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava que s’acull a Blanes, l’objectiu prioritari de la Junta Local de Seguretat és mantenir els principals indicadors de seguretat i convivència durant l’estiu, l’època de màxima afluència turística, quan a Blanes s’arriba a triplicar el seu nombre d’habitants habitual. Bona part de la reunió de treball la va ocupar el balanç d’actuacions dels comandaments dels diferents cossos de seguretat i emergència, dedicant també un apartat especial al festival pirotècnic d’aquest mes de juliol.

Durant la primera part de la trobada, els diferents cossos d’emergència i seguretat van exposar tant les dades relatives a actuacions fetes en aquest municipi com la seva tipologia i principals conclusions els Mossos d’Esquadra, la Policia Local de Blanes, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, comptant també amb la presentació del pla de seguretat del concurs de focs. Per la seva banda, per segon any consecutiu, també va exposar les respectives actuacions i serveis el cap del Parc de Bombers de la Generalitat a Lloret de Mar.


La Policia Local efectua més de 13.000 serveis cada any des del 2019 

Els dos màxims comandaments de la Policia Local de Blanes, Joan Garcia i Javier Jarillo (cap i sots cap, respectivament) van destacar diverses qüestions pel que fa al balanç dels últims anys, en especial de la darrera anualitat i dels sis primers mesos d’aquest 2023, en què ja s’han fet més de 6.000 actuacions. Una de les dades més rellevants és l’augment del nombre de serveis que el cos de seguretat realitza de manera estable des del 2019, comparativament amb els anys anteriors.

Segons aquestes dades, al 2017 es van fer 10.969 serveis, i en canvi a partir del 2019, i fins el passat 2022 han anat augmentant. En aquest sentit, la darrera anualitat completa del dos-mil-dos, es van fer 13.121 serveis totals i globals, per tant inclouen tot tipus de casos i tipologies.

D’aquest total, gairebé la meitat tenen a veure amb la Policia de Seguretat, seguit per actuacions relacionades amb Policia de Circulació i Policia Administrativa. La resta de serveis són de col·laboracions amb altres cossos d’emergència i seguretat; Policia Assistencial; anomalies a la via pública; accidents; i finalment tasques de suport amb Protecció Civil.


Pla d’Autoprotecció i Pla de Seguretat i Emergència Concurs de Focs 

En l’apartat dedicat a la cobertura del què serà 51è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, va parlar de l’operatiu que es desplegarà de nou aquest 2023. El dispositiu està organitzat en base al Pla d’Autoprotecció i el Pla de Seguretat i Emergència, on es defineixen els diferents grups d’ordre, d’intervenció i sanitari que hi ha per contemplar la prevenció i reacció davant qualsevol tipus de circumstància que es pugui donar.

En cada nova edició del veterà certamen que ja ha depassat el mig segle de vida s’han anat incorporant diverses novetats que milloren encara més el llistó de contrastada seguretat que l’Ajuntament de Blanes ha demostrat any rere any, fent que sigui l’esdeveniment pirotècnic més segur que hi ha ara per ara tant arreu de Catalunya com d’Espanya. Una prova d’aquesta exemplaritat és que des de fa uns quants anys s’ha agafat com a model per a d’altres espectacles que es fan arreu del territori. Esdeveniments que, com el concurs de Blanes, mouen cada dia centenars de milers d’espectadors.



Comentaris