Blanes celebra els actes més oficials de la Festa dels Copatrons, Sant Bonós i Sant Maximià, amb l’Ofrena Floral i la Missa
El dia central de la Festa Major Petita que es viu avui es tancarà amb la 10a Cantada d’Havaneres a les 21 h al Passeig de Mar
Nota de premsa AJUNTAMENT
Rebuda 21/08/2024
La celebració del dia central de la Festa dels Copatrons de Blanes que s’escau avui dimecres, 21 d’agost, ha continuat després de la Xocolatada Popular de primera hora del matí, amb els dos actes més oficials de tot el cicle. A 2/4 de 12 del matí s’han aplegat l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat de regidors i regidores del consistori, sota el mateix Arc dels Copatrons del Carrer Ample on hores abans s’havia fet l’esmorzar popular. També han participat els comandaments de la Policia Local i Protecció Civil de Blanes: Francisco Jarillo, Jesús Ugart i Josep Lluís Pouy.
Els representants municipals han encapçalat l’Ofrena Floral que s’ha dipositat davant les imatges de Sant Bonós i Sant Maximià sobre l’Arc dels Copatrons, protegides per una fornícula. Aquesta tradició es va començar a fer fa pocs anys, i cal dir que al 2012 encara va lluir més després que les imatges dels dos sants van ser restaurades per una veïna del municipi.
Missa en honor de Sant Bonós i Sant Maximà, copatrons des del s. XVII
Un cop realitzada l’Ofrena Floral, bona part de la comitiva oficial s’ha traslladat a l’Església Santa Maria. Allà s’hi ha fet la missa solemne en honor a Sant Bonós i Sant Maximià, oficiada per mossèn Josep Perich. Novament, l’acte l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat de regidors i regidores del consistori blanenc.
Avui també s’ha donat continuïtat a una de les tradicions que ha anat perdurant amb els anys, que coincideix amb la celebració de l’ofici solemne: la veneració de les relíquies dels copatrons. Segons la tradició, que també podria ser llegenda, són les restes dels dos sants, que es van dipositar in illo tempore dins d’una caixeta que presideix l’altar durant la jornada del 21 d’agost. També s’han cantat els Goigs a Sant Bonós i Sant Maximià, amb lletra del poeta blanenc Pere Puig i Llensa, i música de Mossèn Miquel Ayats, ex rector de Blanes.
Com en d’altres episodis de la cronologia blanenca, sovint la realitat es confon amb la llegenda quan es parla de la història dels copatrons, a l’estil del que en l’actualitat s’anomenen llegendes urbanes. El frare blanenc Roig i Gelpí va potenciar al segle XVII que Sant Bonós i Sant Maximà fossin nomenats copatrons de la ciutat on comença la Costa Brava, ja que va contribuir força a promoure la història d’aquests dos màrtirs de família noble.
La història documental de Sant Bonós –dit també ‘Bonosi’- i Sant Maximià es remunta a l’1 se juliol de 1663, quan Blanes decideix fer-los una promesa i inaugurar a l’església parroquial un altar lateral per a la seva veneració. Un dia com avui, 21 d’agost, el dia en què el calendari celebra la festa dels ‘santets’ –com també se’ls coneix popularment- es convertí també en festa de precepte.
Aquest decret el va aprovar qui llavors era el Bisbe de Girona, Josep Fageda. Mesos més tard, el 12 de desembre d’aquell mateix any, el bisbe Josep de Ninot concedí la llicència perquè fossin venerats com a copatrons, títol que ratificà la Sagrada Congregació de Ritus del Vaticà dos anys més tard, al 1968. Comparteixen el patronatge amb Santa Anna, la patrona principal que des del 1470 té una capella en el que fou l’antic Convent de Blanes, actualment en mans privades.
La celebració de la Festa Major Petita d’avui dimecres es tancarà a partir de les 9 de la nit amb la 10a Cantada d’Havaneres que s’emplaçarà a l’escenari del Passeig de Mar, a tocar de la Plaça Catalunya. Farran d’amfitrions els membres Taller d’Havaneres de Blanes liderat per Ramon Soto, qui també farà de mestre de cerimònies. A banda del grup blanenc també actuaran Arjau, Peix Fregit, Port Bo i Pescadors de l’Escala, tancant-se l’esdeveniment amb un cremat popular.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada