MAT alta tensió a la comarca i no pas elèctrica

Els eurodiputats catalans dels Verds porten a la Comissió Europea el NO a la MAT  

Ernest Urtasun (En Comú Podem) i Jordi Solé i Diana Riba (ERC), integrants del grup dels Verds/Aliança Lliure Europea, han enviat una carta a la comissionada europea d'Energia, Kadri Simson -a la que si han afegit el socialista Javi López i els representants de Junts- on demanen que s'insti a Red Eléctrica de España i al govern espanyol a estudiar les alternatives al ramal de Riudarenes (La Selva), un projecte que consideren “desfasat” en temps de “Green Deal i transició energètica”, i on recorden el consens polític per a la seva derogació  


Imatge TERRITORI.SCOT.CAT


Nota de premsa de BLANES EN COMÚ PODEM  
Rebuda el dia 23/3/2021  


Els eurodiputats Ernest Urtasun (En Comú Podem) i Jordi Solé (ERC), integrants del grup dels Verds/Aliança Lliure Europea, es van reunir fa uns dies amb representants de la plataforma No a la MAT Selva i es van comprometre a adreçar una carta conjunta a la Comissió Europea perquè traslladi un seguit de preguntes a la companyia Red Eléctrica de España (REE) i a la Direcció General d'Energia del Govern d'Espanya pel que fa a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) projectada per a Girona de 400kv en només 17 km. Aquesta infraestructura pretén unir la MAT existent (interconnexió França/Espanya per Vic i Sentmenat) des de Santa Coloma de Farners fins a una subestació a Riudarenes. L'objectiu inicial de la mateixa era proveir d'electricitat suficient a la zona sud de la regió i al tren d'alta velocitat (AVE) Barcelona-Girona-França i REE ho segueix plantejant com l'única alternativa possible.


Alternatives amb consens

Els eurodiputats catalans coincideixen amb NO a la MAT Selva que el projecte va ser pensat fa 25 anys “en base a unes projeccions de creixement de final de segle passat que ni de bon tros s'han complert”. En aquest sentit, assenyalen que “l'AVE ja funciona i les previsions de consum i subministrament energètic en els nostres dies no tenen res a veure amb aquella situació” i que a més avui la Unió Europea basa el futur de la seva energia en les renovables. “Estem en temps de Green Deal, de transició energètica i digital, avançant cap a la descarbonització i la plena eliminació del CO2 per a l'any 2050. Les centrals nuclears de França, on es genera l'electricitat que arriba a través de la MAT, tenen data de caducitat”, argumenten a la carta adreçada a la CE (veure pdf adjunt).

Per això demanen a REE si pot justificar per què s'ha de fer el ramal en molt alta tensió i no partint d'una subestació ja existent. I a més, si pot justificar tècnicament que aquesta infraestructura és la més idònia per al proveïment energètic futur del territori, sabent que a Catalunya es podrà instal·lar abans de 2030 un total de 6.000MWp de fotovoltaica i 6.000MWp d'eòlica.

D'altra banda, a la carta recorden que des “de l'any 2005 s'ha incrementat la potència elèctrica disponible a la regió de Girona, mentre que la demanda energètica ha decrescut” i posen de relleu que el govern de la Generalitat no considera necessari el projecte des de fa anys i fins i tot “ha encarregat i publicat un informe del Col·legi d'Enginyers de Catalunya que proposa alternatives viables, amb la seva justificació tècnica”. Els eurodiputats signants volen saber per què no s'han estudiat en detall aquestes alternatives, quan el citat informe “demostra la no obligatorietat del ramal Santa Coloma de Farners-Riudarenes i ofereix alternatives més factibles i amb menor impacte per al proveïment elèctric de la subestació de Riudarenes”.

Així mateix, en la seva carta a la Comissió Europea posen de manifest que el projecte del ramal de la MAT és “contrari a l'acord polític”, donat que tots els municipis afectats han aprovat mocions demanant la derogació del projecte. Com també ho han fet la resta dels ajuntaments de la Selva, el Consell Comarcal, la Diputació de Girona, el Parlament de Catalunya i fins i tot el Congrés dels Diputats (mitjançant la Proposició no de Llei, PNL 2016.10.05), que ha instat el Govern espanyol a derogar aquest projecte i a estudiar les alternatives viables al territori.

Malgrat que les institucions venen reclamant les dades tècniques que justifiquin la necessitat d'aquesta línia elèctrica en molt alta tensió, ni REE ni el govern espanyol els hi han donat resposta. En aquest sentit, Urtasun i Solé denuncien a la carta adreçada a la Comissió Europea que el projecte de ramal de la MAT “s'amaga sota una incomprensible falta de transparència informativa”. En conseqüència, els eurodiputats insisteixen en saber per què el Govern espanyol segueix endavant i no deroga el projecte (tan desfasat, que la documentació administrativa ha caducat).

Per acabar, destaquen l'impacte ecològic afegit ja que el ramal “transcorre a 200 metres d'un espai Natura 2000 i la distribució posterior travessarà aquesta zona protegida”. Així, consideren que l'Avaluació d'Impacte ambiental és “insuficient i desactualitzada” perquè “no disposa de la informació bàsica necessària en la seva afectació substancial sobre espècies amenaçades de prioritat per a la directiva europea i amb àmbit de distribució a l'espai afectat com és la tortuga d'estany (Emys orbuclaris) o l'anguila europea (Anguilla anguila), entre moltes altres”.

Per tot l'exposat, els eurodiputats catalans signants demanen a la Comissió Europea que requereixi a la Direcció General d'Energia del Govern d'Espanya les respostes a les preguntes plantejades. I en funció de les mateixes, volen saber si el Govern es planteja la derogació definitiva del ramal de la MAT o, en qualsevol altre cas, si es planteja optar per l'opció menys lessiva medioambientalment i territorial, tal com s'explicitava en la PNL aprovada a la Comissió d'Agricultura, Pesca i Mediambient del Congrés dels Diputats.


Certificat d'Interconnexió Europea

A més de la carta enviada aquest dilluns, els eurodiputats catalans també han formulat una pregunta a la Comissió Europea pel que fa al ramal de la MAT, en concret sobre el Certificat d'Interconnexió Europea. El projecte del ramal del 400kV de Riudarenes amb que s'ha previst alimentar la subestació de Riudarenes, a través d'una entrada i sortida de la línia a 400 kV Vic-Bescanó, segons la programació vigent del Govern d'Espanya 2015-2020, es desdobla en dos: Vic-Riudarenes i Riudarenes-Bescanó. Aquesta circumstància, d'acord amb l'apartat g) del capítol 3.3 del Procediment d'Operació 13.1 redactat per Red Eléctrica i aprovat pel MINETUR, afecta a la qualificació d'aquestes línies que deixen de ser línies de Connexió Internacional i passen a ser, simplemente, línies de Connexió.


Recorden que el 2010 Europa va subvencionar amb 350M€ aquesta obra d'interconnexió europea a Girona i de reforçament del TAV i per això volen saber si la CE té coneixement d'aquest canvi i si això té alguna repercussió en els ajuts proporcionats.


 

Comentaris