PDU de revisió de sòls no sostenibles del litoral gironí

Imatge PERFORMANCE ECOLOGISTES  

Comunicat de SOS Costa Brava  

Rebut el dia 17/03/2021  

SOS COSTA BRAVA desprès d’haver valorat el Pla Director urbanístic de revisió dels sòls no sostenibles del litoral gironí, aprovat definitivament per la Comissió de Territori de Catalunya de data 28 de gener de 2021 i publicat al DOGC número 8341 de 15/02/2020, manifesta:

1. El PDU era una de les principals reivindicacions de la Plataforma SOS Costa Brava per aconseguir la seva preservació i per aturar les nombroses amenaces de destrucció i urbanització a les que està sotmesa el litoral gironí. De manera que SOS Costa Brava celebra la seva aprovació definitiva després de 2 anys de la llarga i complexa tramitació.

2. El PDU és un clar Avanç en la preservació del litoral a Girona atès que confirma la desclassificació d’un total de 86 àmbits urbanitzables, -75 de nous i 11 ja desclassificats per l’anterior PDUSC-, amb 777 hectàrees excloses i un potencial de 11.381 habitatges eliminats en aquests sectors.

Tanmateix, suposa la reducció de 56 àmbits addicionals que afecten 559HA i un potencial de 6.833 habitatges que també s’eliminen.

3. El PDU confirma i demostra –tal com reivindicava i sostenia SOS Costa Brava-, que existeixen eines adequades per canviar els Plans urbanístics vigents i per revertir la política urbanística del país.

4. SOS Costa Brava celebra que el PDU ha comportat la final salvació de diversos conflictes territorials i urbanístics, que van comportar grans esforços de la Plataforma i de les Entitats adherides en la lluita per a la seva preservació. I en particular celebra la salvació dels següents espais:

  • Aiguafreda de Begur, amb la preservació de 71HA i l’anul·lació de 265 habitatges i 3 hotels.
  • Cala Morisca de Tossa de Mar amb la preservació de prop de 30HA i eliminació de gairebé un centenar de nous habitatges.
  • Reducció de prop de 1.000 habitatges a la Platja de Pals.
  • Desclassificació d’11 possibles noves urbanitzacions a Begur.
  • Alguns sectors de gran impacte a Cadaqués i la reducció de l’àmbit de Sa Guarda de Cadaqués amb 104 habitatges i un hotel.
  • La reducció del sector urbanitzable Riera de Molinets a Santa Cristina d’Aro amb 64HA de sòl, 211 habitatges i 2 hotels, posteriorment desclassificat de manera completa pel nou POUM de Santa Cristina d’Aro.

5. SOS Costa Brava celebra també la preservació de Cala Banys a Lloret de Mar i de Pola Giverola a Tossa de Mar, així com una petita part del vessant de Montcal a Begur inclòs al PEIN.

6. Cal destacar també l’aprovació d’una Normativa d’integració paisatgística, d’aplicació a tot el litoral gironí, que regula la construcció en terrenys amb fortes pendents i redueix ocupació, alçada i nombre de plantes; Normativa que confiem servirà per evitar en el futur els greus atemptats al paisatge que s’estaven produint a tota la costa i que han estat denunciats reiteradament per SOS Costa Brava. Com el cas del macroxalet del Golfet a Calella de Palafrugell, que ha desfigurat irreversiblement la línia de paisatge de la preciosa Cala del Golfet, o nombroses edificacions al litoral de Begur construïdes als vessants de muntanya amb un impacte ambiental i paisatgístic crític.

7. Per SOS Costa Brava aquest PDU és manifestament insuficient i no permet assegurar la salvació del litoral gironí de les greus amenaces.

En aquest sentit, la Federació ecologista de defensa del litoral gironí manifesta la seva decepció en part davant del contingut del PDU aprovat, en la mesura que és insuficient per salvar la greu situació urbanística en la què es troba la Costa Brava.

SOS COSTA BRAVA havia reclamat al Departament de Territori i Sostenibilitat i al Govern de Catalunya més valentia i coratge per aprovar desclassificacions massives de sòl en tots els sectors urbanitzables pendents de desenvolupament i en els Polígons de sòl urbà no consolidats.


SOS Costa Brava lamenta els següents extrems:

1. El PDU ha deixat al marge de la seva revisió el planejament de 5 municipis costaners amb potencial de creixement excessiu, manifestament insostenible i que havien d’ésser tractats i abordats:

  • Palafrugell.
  • Palamós.
  • Castell Platja d’Aro.
  • Calonge.
  • Castelló d’Empúries.

Municipis quins planejaments vigents preveuen urbanitzar 504’37HA de sòl amb un potencial de 9234 nous habitatges.

2. El PDU no afronta el problema –en la seva integritat- de les prop de 250 noves urbanitzacions previstes en el planejament vigent dels 22 municipis del litoral gironí. Havent deixat al marge més de 100 sectors. I dels 201 àmbits revisats pel PDU, 59 han quedat sense l’adopció de cap mesura. És més, tres quartes parts dels 15.000 habitatges que s’eviten amb el Pla s’ubiquen en 5 dels 17 municipis revisats. És particularment escàs l’efecte en municipis paisatgísticament molt sensibles com Colera, Llançà, Port de la Selva, Cadaqués, Torroella de Montgrí o Tossa de Mar, amb reduccions del potencial edificatori de només entre el 5 i 30%.

3. El DPU ara aprovat, suposa un pas enrere, per la protecció adequada de la Selva Marítima, en la mesura que ha rectificat la inicial decisió de desclassificar i protegir, substituint-la per l’estratègia de reducció:

  • 3 àmbits a Blanes (Platja de s’Abanell, Vall de Burg).
  • 1 àmbit a Lloret de Mar (Riera de Passapera-l’Àngel).

Pas enrere que resulta incomprensible.

4. El PDU és insuficient per a un Cadaqués insostenible. En la mesura que no desclassifica íntegrament la urbanització de Sa Guarda de Cadaqués ni els sectors de Es Calders i s’Oliguera, i perquè admet 700 nous habitatges al municipi, 165 dels quals en terrenys inundables.

5. El PDU és també insuficient a Pals, en no desclassificar la totalitat dels àmbits dunars i pinedes mediterrànies de la platja de Pals, amb els sectors de Jonquers, Rodors, Interpals entre d’altres, amb un potencial urbanitzador de 25 Ha i 2.000 habitatges segons càlculs de Salvem Platja de Pals.

6. El PDU suposa un pas enrere pel municipi de l’Escala, en la mesura que es torna a permetre la urbanització i edificació d’una zona hotelera en un àmbit que havia quedat desclassificat (sector Recs-dunes-Puig).

7. El PDU és insuficient a Begur, en no afrontar la preservació íntegra de l’EIN Muntanyes de Begur ni la desclassificació total de Montcal, la Pedrera de s’Antiga o l’aturada de la destrucció de la Cala de Sa Riera amb el Polígon Van de Walle residencial i el Projecte dels jardins de Sa Riera Living.

8. El PDU no ha abordat la problemàtica derivada de la sobreexplotació dels aqüífers i de la manca d’aigua.

9. El PDU no ha garantit la preservació de la integritat dels boscos i espais forestals del litoral.

10.Tampoc s’han salvaguardat tots els hàbitats d’interès comunitari prioritari de pineda mediterrània i hàbitats dunars.

11. El PDU no ha atès la petició de SOS Costa Brava de protecció integral dels darrers retalls de boscos a primera línia de litoral, que suposarà la progressiva destrucció de més de 70 sectors, entre els quals:

  • Pineda de La Fosca de Palamós.
  • Riera de Santa Maria del Llor a Tamariu.
  • Muntanya de Sant Sebastià a Llafranc.
  • Pineda i Riera del Canadell a Calella de Palafrugell.
  • Pineda i front de Mar de Platja d’Aro a la desembocadura del Ridaura.
  • Polígons d’Aigua Xellida.
  • Franja de litoral entre el Far de s’Arenella – Cap de Bol i Roses 2 entre Port de la Selva i Llançà.
  • Cala d’Es Calders, amb els sectors de Turó de Calders, Racó de Calders i s’Oliguera a Cadaqués.

12. El PDU no ha garantit la desclassificació de tots els sectors urbanitzables amb pendents superiors al 20% malgrat ésser un requisit legal.

13. Ni tan sols s’ha afrontat adequadament i amb totes les garanties el risc d’inundació i els efectes del canvi climàtic. Havent de denunciar la reclassificació de diversos àmbits a Blanes a la desembocadura del Tordera. Fet incomprensible amb la situació d’emergència climàtica.


Cal finalment assenyalar:

1. Que l’aprovació del PDU és una gran notícia en la mesura que constitueix un important precedent per començar a canviar la política urbanística expansionista que ha vingut dominant de manera constant i continuada durant els darrers 40 anys.

2. Que el PDU del litoral gironí és un primer pas, per continuar amb l’impuls dels PDU a tot el litoral català, que porti a la revisió i a la desclassificació massiva de sòls urbanitzables a tota la costa.

3. Que els 59 àmbits analitzats pel PDU respecte dels quals no s’han adoptat ni proposat mesures de desclassificació, reducció o modificació hauran de ser revisats i analitzats amb detall per part dels propis Ajuntaments. Tal i com s’indica en la pròpia Memòria del PDU (pàgina 47). Per això SOS Costa Brava fa una crida a tots els Ajuntaments del litoral gironí a què procedeixin a revisar i a modificar els seus planejaments urbanístics per preservar els valors del territori i de la primera línia del litoral.

Per SOS Costa Brava el PDU malgrat ésser un primer pas positiu, no suposa un veritable canvi de rumb radical per abandonar, d’una vegada per totes, la política urbanística insostenible dels creixements excessius i de les segones residències que destrueixen el patrimoni natural que és el més valuós pel conjunt de la població i és patrimoni de tothom.


SOS Costa Brava reitera que seguirà lluitant per la defensa de la Costa Brava i ha programat i en breu llançarà una campanya per salvar els darrers retalls de boscos i espais oberts del litoral gironí.



Comentaris