Avui caníbal i la síndrome X Fràgil a tocar de Blanes

La Fragilitat, de gira amb La Virgueria  

  • La companyia recupera Com menja un caníbal, un espectacle ambiciós que combina text, circ, dansa i la música de Clara Peya  
  • L'obra aterra al Teatre de Lloret aquest divendres, dia 16 d'abril  


Imatge promocional de l'espectacle


Nota de premsa de La Virgueria  

Rebuda el 13/4/2021  

La companyia de teatre La Virgueria porta aquesta primavera l’obra Com menja un caníbal de gira per Catalunya, i arribarà el proper divendres 16 d'abril al Teatre de Lloret de Mar, dins el cicle Lloret Espai OFF. Es tracta de l'última parada de la gira d'aquesta primavera, a més d'una oportunitat única per veure l'espectacle en el format perimetral original, amb el públic encerclant l'espai escènic: una experiència completament immersiva.

Escrita i dirigida per Isis Martín i Aleix Fauró, Com menja un caníbal és la peça més ambiciosa del col·lectiu, amb deu intèrprets a escena, un llenguatge híbrid entre el teatre i el circ i música original de Clara Peya. Narra la història de la Dora, una dona que arriba a la Barcelona gris dels anys cinquanta i aconsegueix trobar-hi un racó de pau, un espai oníric i fantàstic: l’univers dels Fràgils, amb F majúscula. Aquesta és la història d’aquells que el sistema deixa de banda perquè són diferents, perquè no són productius o no encaixen dins les regles del sistema. Un dels personatges de la història, de fet, està inspirat en una persona afectada per la síndrome del cromosoma X fràgil. En aquest sentit, el projecte està vinculat amb associacions de l’àmbit de la diversitat funcional, com l’Associació Catalana de la Síndrome X Fràgil, així com amb col·lectius vinculats amb la memòria històrica, com Laberint Cultura.

Aquesta és la història d’aquells que el sistema deixa de banda perquè són diferents: els Fràgils, amb F majúscula.

El repartiment de Com menja un caníbal l’integren:

  • Maria Pau Pigem (Nit i dia i La Riera, TV3; 53 dies d’hivern, Judith Colell)
  • Carles Gilabert (A tots els que heu vingut, TNC; cia. Parking Shakespeare)
  • David Menéndez (conegut com a músic amb el nom de Boye)
  • Guillem Barbosa (El chico de la última fila, Sala Beckett i CDN)
  • Patrícia Bargalló (Merlí, TV3)
  • Maria Garrido
  • Guillem Gefaell
  • Núria Montes
  • Sílvia Capell
  • Lara Renard

Tot plegat, amb una banda sonora original creada per Clara Peya (Premi Nacional de Cultura 2019, Premi Butaca a la Millor Composició Original 2019, Premi Enderrock 2018). Un equip multidisciplinari, que integra professionals de la interpretació, la música, la dansa i el circ. La voluntat és apostar per la riquesa i la diversitat de llenguatges: a través de la poesia visual, el circ, la paraula i el moviment, l’espectacle aborda el que ens defineix com a espècie, el que ens fa humans, i explora la diferència entre la solidaritat i la caritat.

Una novetat és que el públic podrà comprar el text de l’obra després de veure l’espectacle.

EL MÓN DELS FRÀGILS, A CASA // Una novetat d’aquesta gira és que l’experiència de l’espectacle s’estendrà més enllà del temps i l’espai de la representació teatral. A través de la Màquina Expenedora, la botiga online que La Virgueria fa funcionar des del desembre amb molt bons resultats, els espectadors que ho desitgin podran recuperar el text de Com menja un caníbal, comprant-lo a lavirgueria.com/producte/com-menja-un-canibal. A més, a la sortida del teatre, s’oferirà al públic de cada funció un descompte exclusiu del 30% en la compra del text, a través d’un codi bescanviable a la web. Tot plegat pretén incentivar la lectura del text de la peça com una forma de continuar el viatge des de casa, a més de donar suport a la companyia en un moment tan difícil per a la cultura.


Èxit consolidat  

L’espectacle, coproduït pel Teatre Arnau Itinerant (ICUB), Escena Nacional d’Andorra i el Teatre de Lloret de Mar, es va estrenar a finals de 2019 a la Lleialtat Santsenca de Barcelona, coincidint amb la celebració dels 10 anys de la companyia, però només es va poder veure durant dos dies i va veure obstruïda pràcticament tota la seva gira a causa de la pandèmia. Ara, La Virgueria recupera el tour de l’espectacle. 

Una oportunitat única de gaudir del projecte més gran i ric en llenguatges de la companyia, el qual ja ha estat àmpliament celebrat pel públic i la crítica:

  • L’ambient immersiu i oníric de l’obra queda especialment reforçat per la distribució del públic dins del sorprenent espai escènic, i per la magnífica banda sonora interpretada en directe per Clara Peya [...]. L’obra avança per les diferents històries dels Fràgils entre cançons, diàlegs i acrobàcies fins a arribar al colpidor i combatiu monòleg final de Dora encarnada per Maria Pau Pigem. [...] Si passa prop de casa vostra, no us el deixeu perdre.” Jaume Forés (Núvol)
  • Una posada en escena ambiciosa que fusiona el llenguatge teatral i el del circ per explicar la història d’una dona, Dora, interpretada per una sublim Maria Pau Pigem. [...] Isis Martín i Aleix Fauró signen a quatre mans la dramatúrgia i direcció d’un muntatge que combina amb encert intel·ligència i tones d’ofici, poesia, estètica i discurs polític per regalar-nos una experiència intensa, colpidora, emotiva i profundament bella.” Gema Moraleda (Somnis de teatre)
  • En aquest espectacle, La Virgueria ha fet art i política, no només en la història, sinó també amb el que l’envolta.” Laura Ulldemolins (Novaveu)
  • La Virgueria presenta una peça amb un ampli repartiment i molt coral, en què, tot i la veu preponderant de les narradores (l'àvia-mare-filla per on respiren tots els personatges), tothom està atent i dins de la situació.” Jordi Bordes (Recomana.cat)
  • Una vivència quotidiana plena de somni, que genera una experiència pel públic de racó de singularitat, de parèntesi bonic.” Judit Martínez Gili (Novaveu)


Com menja un caníbal s'ha pogut veure als espais següents aquesta primavera:

20 de març al Teatre Monumental de Mataró.

9 d’abril al Teatre Auditori de Granollers.

10 d’abril al Teatre Kursaal de Manresa.

16 d’abril al Teatre Municipal de Lloret de Mar.


LA VIRGUERIA

La Virgueria és una companyia de teatre amb més de 10 anys de trajectòria, integrada per Isis Martín, Aleix Fauró, Marina Fita, Patricia Bargalló, Júlia Ribera i Oscar Llobet. Va guanyar el Premi Quim Masó i el Premi de la Crítica Serra d’Or amb Medusa, de Pablo Ley, a partir de l’obra homònima de Ricardo Menéndez Salmón (dir. Isis Martín i Aleix Fauró, Temporada Alta i TNC, 2017). Els treballs de La Virgueria neixen de la necessitat d’expressar amb un llenguatge propi allò que incomoda i/o commou de la realitat. Entre els seus espectacles destaquen Com menja un caníbal, d’Aleix Fauró i Isis Martín (La Lleialtat Santsenca, 2019), El pes del plom, d’Aleix Fauró i Isis Martín (Sala Beckett, 2014 i 2018); Snorkel, d’Albert Boronat (dir. Aleix Fauró, Sala Beckett, 2015), i Arbres, de Marc Artigau i Queralt (dir. Aleix Fauró, Sala Beckett, 2014), entre d’altres.



Comentaris