Marimurtra & Vedruna flora del segle passat back to the future

L’Escola Vedruna de Malgrat cedeix al Jardí Botànic Marimurtra un herbari que permet redescobrir la flora empordanesa de principis del s. XX. 

Aquest herbari, datat al voltant de 1909, ha estat descobert recentment i permetrà datar per primera vegada la presència de determinades espècies de plantes en el territori català. 



Fotografia del moment de la cessió de l’herbari. D’esquerra a dreta: Carles Burguera, botànic del Jardí Botànic Marimurtra; Josep Borrell, gerent de la Fundació Carl Faust, Laura Puig, directora de l’Escola Vedruna de Malgrat  de Mar; Anna Gispert, adjunta a direcció i professora de ciències de l’Escola Vedruna de Malgrat de Mar. Imatge ESCOLA VEDRUNA


Nota de premsa de MARIMURTRA 

Rebuda el dia 14/07/2021 

El jardí botànic Marimurtra, de Blanes, ha rebut en cessió un herbari de l’Escola Vedruna de Malgrat de Mar elaborat entre 1909 i 1913. El conveni efectuat entre l’Escola Vedruna i la Fundació Carl Faust, propietària i gestora del Jardí Botànic Marimurtra, permetrà estudiar i documentar la col·lecció de plantes recol·lectades a inicis del segle XX en diferents pobles del Baix Empordà. Aquest herbari és la connexió temporal entre les plantes que es trobaven en aquell indret ara fa cent anys i la vegetació actual baix empordanesa, esperant poder datar la presència de plantes de cultius o ornamentals de la zona i documentar espècies trobades per primera vegada a Catalunya. Tanmateix, aquesta col·lecció d’història natural situa en el territori una mostra més de la feina naturalista i botànica que hi havia a Catalunya a inicis de segle.


Projecte becat

La beca d’estudis Francesc Eiximenis 2021, atorgada per l’Institut Ramon Muntaner, ha seleccionat l’estudi “Dos herbaris gironins: la botànica gironina a inicis del segle XX (1909-1939)” presentat pel botànic Carles Burguera, conservador de l’herbari del Jardí Botànic Marimurtra. Precisament, l’herbari rebut de l’Escola Vedruna de Malgrat de Mar és el primer d’aquests dos herbaris representatius de la flora gironina, que permetran testimoniar les espècies de plantes presents en diferents comarques de la província recol·lectades durant la primera meitat del segle XX. L’Escola Vedruna de Malgrat de Mar conserva un herbari de 400 exemplars de la flora ruderal, riberenca, hortícola i ornamental de tres pobles de la comarca del Baix Empordà (Sant Tomàs de Fluvià, Torroella de Fluvià i Vilacolum). Aquest herbari conservat en molt bones condicions va ser elaborat per un farmacèutic gironí del qual l’herbari de la Universitat de Girona conserva també alguns exemplars seus.

A l’espera de rebre el segon herbari, la Fundació Carl Faust inicia els treballs de restauració i conservació de l’herbari per tal de començar la seva informatització i estudi.


La Fundació Carl Faust va ser creada el 1951 pel creador del Jardí Botànic Marimurtra, Carl Faust, amb l’objectiu de donar continuïtat a la seva obra. Entre els seus objectius fundacionals hi figuren “...la protecció i el foment dels estudis de biologia mediterrània, especialment en botànica, […] cercant la cooperació i les relacions internacionals en benefici, tot plegat, de la recerca i de la divulgació científiques...”.



Comentaris