‘Marques de Trinxera’ literatura de la bona a Blanes.

El Col·lectiu Cornèlia Abril presenta a la Biblioteca Comarcal de Blanes el seu darrer llibre. 

Signat per Neus Cereijo, Matilde Nuri, Maria Aladern, Elisabet Moreno i Montserrat Medalla, és un recull de relats sobre la qüestió del conflicte en estats de confrontació. 


Imatge facilitada per la institució. 


Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 17/12/2021

La Sala d’Actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal de Blanes ha allotjat aquesta setmana la presentació del darrer llibre publicat pel ‘Col·lectiu Cornèlia Abril’. El col·lectiu de nom tan literari aplega un grup de dones que escriuen en català que, de manera regular i constant, deixen la seva petjada literària . Em aquesta ocasió es tractava de donar a conèixer el llibre titulat ‘Marques de Trinxera’.

El signen cinc autores, tres de les quals són blanenques: Maria Aladern, Elisabet Moreno i Montserrat Medalla. Les altres dues són Neus Cereijo i Matilde Nuri. ‘Marques de Trinxera’ és un recull de relats que giren al voltant de la qüestió del conflicte en estats de confrontació de tota mena. Així es tracta el que afecta una família, el què està relacionat amb l’exili, el conflicte que es dóna en casos d’assetjament i abusos, així com en una situació bèl·lica que pot desencadenar tants rerefons.


Col·lectiu literari 

Es tracta del quart llibre de la col·lecció particular del ‘Col·lectiu Cornèlia Abril’, que ja ha publicat tres llibres de relats en paper: ‘He d’anar-me’n’, ‘Si es fa fosc’ i ‘I, tanmateix, va ser una nena’. També han publicat en format digital, en PDF, ‘Les 4uatre estacions’, i també en paper –editat però no publicat-, el llibre ‘Relats’.

Val a dir que la també escriptora catalana Olga Xirinacs s’ha encarregat de la coberta del llibre, després que ja va fer el pròleg de l’anterior treball del col·lectiu ‘Si es fa fosc’. La presentació de ‘Marques de Trinxera’ de dimarts passat va anar a càrrec de Laura Rabassa, qui es va encarregar que el públic assistent conegués la nova obra literària.


Cinc relats 

Marques de Trinxera’ inclou cinc relats en català que aborden el tema de fons que els uneix, el conflicte, des de diferents punts de vista. Maria Aladern descriu a ‘La Casa de la Fernanda Valdés’ un tipus de situació que no sol tractar-se gaire des d’aquesta vessant: el d’una dona maltractadora.

Al relat titulat ‘Aurora’, Montserrat Medalla s’endinsa en el tema de l’exili –haver de deixar-ho tot per marxar a un país que no és el teu per causes de força major- basant-se en una història real. Per la seva banda, Neus Cereijo descriu la sensació de culpa i de mala relació amb la família a través de les experiències d’una dona que finalment se n’acaba sortint, a través de la història ‘La pau era lluny’.

A ‘Rocío’, Elisabet Moreno parla de les relacions laborals entre dues persones, però també de temes un xic més punyents que formen part de l’actualitat que ens envolta. Per últim, Matilide Nuri a ‘Primera Línia’, fa el monòleg d’una dona que qüestiona l’agressivitat de la força quan una tropa de reclutes instal·len el seu campament molt a prop de la casa on viu ella.

Ja fa sis anys que les components del ‘Col·lectiu Cornèlia Abril’ treballen plegades, i reuneix dones d’edats diverses –per sota la franja dels 40 anys en endavant- que escriuen per a lectors d’edat i condició adulta. ‘Marques de Trinxera’ és auto editat, es va publicant sota demanda i emparat per un certificat que garanteix l’origen del paper procedent de fonts responsables.



Comentaris