L'Oficina Comarcal de Consum presenta xifres 2021

Coincidint amb el Dia de les persones consumidores

Enguany, la campanya commemorativa del Dia Mundial de les Persones Consumidores #15M de l’OCC de la Selva té per lema “e-Consum, connecta amb els teus drets, Oficina Comarcal de Consum” i està adreçada a la ciutadania


Imatge AJUNTAMENT DE MATARO

Nota de premsa CONSELL COMARCAL 

Rebuda 15/03/2022 


L’Oficina Comarcal del Consum de la Selva ha atès un total de 2.072 persones, de les quals 1.245 han estat assessoraments, 713 han finalitzat amb expedients de mediació, 66 d’arbitratge i 48 expedients informatius de disciplina de mercat durant l’any 2021.

Aquestes xifres s’han donat a conèixer coincidint amb el Dia Mundial de les persones consumidores i es plasmen en la memòria 2021 d’aquest servei de l’ens selvatà.

Així, s’intenta que, primer de tot, amb l’assessorament rebut, sigui el ciutadà que resolgui el problema amb l’empresa i si, passat un mes, no es rep resposta, o bé el consumidor no hi està d’acord, és quan s’intervé des del servei de resolució de conflictes i es porta a terme una mediació i/o un arbitratge.


Temàtiques diverses 

Pel que fa a les temàtiques de les consultes, reclamacions, queixes i denúncies que s’han realitzat durant l’any 2021 a l’Oficina Comarcal, en el 2021 han estat molt diversificades.

Tanmateix, es manté el sector de telecomunicacions com el més reclamat, tot i que no es significatiu, ja que només representa un 13 % de les reclamacions presentades. De prop li segueix el sector de subministrament elèctric amb un 12,66 %, la venta d’electrodomèstics amb 6,6 %, les assegurances amb un 5,52 €, el transport aeri amb un 5,34 %, la banca amb un 4,99%, la venta d’automòbils amb un 4,46%, el sector de venta d’aparells electrònics amb un 3,56 €, etc.

Les consultes i reclamacions per afectacions pel coronavirus que el 2020 representaven gairebé la meitat han baixa a un 8,5 % el 2021.

La consellera de Consum a l’ens selvatà, Anna Belén López, ha explicat: ”la situació que hem viscut amb la crisis sanitària pel coronavirus, la transformació digital de les empreses, l’evolució de l’oferta de productes cap a les llars amb els electrodomèstics smarts, domòtica, plataformes de contingut digital, internet de les coses, ha disparat la contractació electrònica, que antigament representava un 5 % a un 28 % en relació el canal de contractació de les persones consumidores ha canviat notablement cap a l’electrònic (Internet.)”. En aquest sentit, López ha explicat que per això, enguany, la commemoració del Dia Mundial de les persones consumidores vol explicar a la ciutadania els seus drets i obligacions en el comerç electrònic, amb l'objectiu de contribuir a la prevenció de conflictes de consum.

Des de l’Oficina Comarcal de la Selva en col·laboració amb l’Agència Catalana de Consum posem a la disposició de la ciutadania tot de consells i recomanacions per fer un consum en línia responsable i segur.


Seguretat a internet: 

https://consum.gencat.cat/ca/recomanacions/seguretat-a-internet

Compres i contractes per internet: 

https://consum.gencat.cat/ca/recomanacions/modalitats-de-compra/per-internet

Compra d’entrades per internet: 

https://consum.gencat.cat/ca/detalls/noticia/Compra-entrades-per-internet

Canvis i devolucions en compres en línia (dret de desistiment):

https://consum.gencat.cat/ca/el-consum/despres-de-la-compra/canvis-devolucions-i-baixes/dret-de-desistiment-



Comentaris