Avui tindrem una capella de l'Esperança “Afrobrasileira”

XXXI CICLE DE CONCERTS “MÚSICA A l’ESPERANÇA 

DIVENDRES, 12 DE MAIG, A LES 10 DE LA NIT

A LA CAPELLA DE L’ESPERANÇA

MIRLA RIOMAR , veu i percussió MARCEL VALLÉS, guitarra, presenten el disc “Afrobrasileira”


Imatge facilitada per l'organització. 

Comunicació MÚSICA A L'ESPERANÇA 

Rebuda 09/05/2023 


Mirla Riomar, cantant i compositora, descendent d'africans (per part de pare) i indígenes (per part de mare), neix a Salvador de Bahia (Brasil), en una comunitat caracteritzada per les tradicions ancestrals africanes on aprèn, des de ben petita, a comunicar-se a través de la dansa i de la percussió: elements fonamentals en la formació de la seva identitat. Així transmet en la seva música l'ancestralitat i les arrels socials d'un Brasil que ha fusionat al llarg de la seva història, marcada per la colonització, diverses cultures. El seu estil particular és fruit de la fusió de les arrels rítmiques bahianes amb pinzellades de jazz i soul. Les seves cançons conten la seva història com a dona negra afro descendent, embolcallades en un ventall de ritmes que ressalten la riquesa cultural de la seva terra. Als 12 anys forma part del primer projecte musical i descobreix la passió pel cant. A partir d’aquest moment comença a formar part de diferents agrupacions musicals, i actua al prestigiós teatre Castro Alves de Salvador de Bahia amb el grup Aruanda. Durant la seva trajectòria ha compartit escenari amb alguns dels músics més representatius de la música afrobrasilera, com Leitieres Leite i Margareth Menezes entre d’altres. L’any 2016 s’instal·la a Barcelona, on conjuntament amb Marcel Vallès i Jonas Santana (Música a l’Esperança 2018), funda i lidera el grup Ganzá i posteriorment decideix llançar el seu propi projecte. Ha actuat en diferents festivals com TenSamba, Esperanzah, Día de Brasil, Jazzing, Pedralbes Festival, Teatre Nacional de Catalunya, Festival Jazz Tortosa, Sala Montjuic, Caixaforum, i sales mítiques com el Jamboree i el Cafe Milano. El 7 de Setembre de 2022va ser convidada per l'ambaixada de Brasil a Espanya per a actuar en motiu del 200 aniversari de la independència del pais.


Afrobrasileira és el seu primer disc, amb una gran acollida de la crítica. En aquest treball està acompanyada pel guitarrista Marcel Vallès, coproductor del disc, juntament amb el percussionista Alan Sousa, així com diversos músics de gran reconeixement internacional com el mestre Letieres Leite, Gabriel Grossi, Ivan Sacerdote, Jurandir Santana, Childo Tomas, entre d'altres. En els temes que formen l’àlbum, que han estat composats per Mirla Riomar, destaca la riquesa rítmica, fruit de la barreja de diferents estils musicals propis del Brasil: samba de roda, ijexá, forró, ramunha, maculele, samba, arrocha, samba de caboclo, etc.

Mirla Riomar representa aquest Brasil de les faveles, dels descendents africans i indígenes, que ella porta a la seva pròpia sang, a les seves arrels i els seus orígens. I ho fa a través de diverses històries, reivindicacions, vivències, emocions i molt de sentiment.


Un álbum debut que desprèn moltíssima confiança i es diferencia de la resta, amb cançons originals que captiven a l’instant; nostàlgiques i a la vegada úniques, noves i personals, i que transiten entre el soul-jazz i la samba amb facilitat” Huw Henesy (Songlines, June 2022).

 

Marcel Vallès, guitarra, que va estar a Música a l’Esperança l’any 2018 amb el grup Benguelê. Ja als quinze anys actuava de guitarrista en grups de rock i de blues fent multitud de concerts (Rebrots, XL KINGS, HIT THE HIT...). La seva inquietud musical, però, el va portar l’any 2012 a Sud-Amèrica, on va viure durant tres anys (Xile, l’Argentina i Brasil sobretot) i es va consolidar com a guitarrista. Allà va tenir contacte directe amb el tango i el folklore argentí i xilè, i s’endinsà en la música del Brasil. Va viure un any a Vitoria (Espirito Santo) on va estudiar amb el mestre Wanderson López i va tocar freqüentment amb grans músics de jazz brasiler i de choro (Bruno Venturim, Marcelo Oliveira, Gabriel Ruy, Leo Norbim, Kakalo Ribeiro, Diego Farson), i a Salvador de Bahia on es va familiaritzar amb els ritmes nordestinos y afrobrasilers.

Ha participat en diferents projectes d’estils molt diversos: des de concerts en solitari fins a grups de rock, funk, jazz, música popular brasilera, world music i acompanyant presentacions de poesia. Ha col·laborat amb nombrosos artistes, alguns de renom entre els quals destaquen el pianista cubà Omar Sosa (amb el qual va realitzar una gira europea el 2019 -Omar Sosa &TMEnsemble-) el mestre brasiler Letieres Leite i amb el cantant australià de pop indie Vance Joy.

Ha actuat en festivals, teatres i sales de diversos països com el Festival de Jazz de Madrid, Festival Esperanzah, el Festival Natura Jazz (Canarias), Jazzing Festival, Le Rocher de Palmer (Bordeaux, FR), Teatro Garcia Resende (Evora, PT), Jumping Judy (Antwerp, BE) Caixaforum Barcelona, el Festival Jazzing, entre d’altres.

Després de graduar-se en guitarra jazz i moderna al Taller de Músics de Barcelona l’any 2021, combina la docència en diferents escoles amb les gravacions, produccions i actuacions en els diversos projectes dels quals forma part. Ha col·laborat amb artistes com Bruno Venturim, Cynthia Farias, Ricardo Sierra, Jeã de Assis, Markus Vandell, Miquel Biarnés, Pau Castellví, Josué Barceló, Amat Pallejà, Marcel Castellví, etc.


Mirla Riomar & Marcel Vallès - Mulheres da minha terra


Mirla Riomar & Marcel Vallès - A Felicidade (T.Jobim & V. de Moraes). Bossa nova


Marcel Vallès & Mirla Riomar- Baião de Lacan (Guinga)



Comentaris