Recuperat l’Aplec del Vilar, tradició amb 400 anys d’història

Precisament la darrera vegada que es va celebrar al 2019 l’Ofici Solemne el va encapçalar el bisbe de Girona, Francesc Pardo, a qui s’ha recordat durant les pregàries per la seva mort recent 


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 19/04/2022 

Aquest dimarts Blanes ha pogut culminar la recuperació dels actes tradicionals i populars de la seva Setmana Santa amb la celebració que tanca el cicle cada any amb un dia no laborable afegit. Es tracta de l’Aplec del Vilar, una de les dues festes locals que se celebren al municipi on comença la Costa Brava, que ha tingut lloc al santuari que du al mateix nom situat als afores de la vila.

Com solia ser habitual, la celebració de caire religiós s’ha encetat a les 11 del matí amb una missa en sufragi de totes les persones benefactores i devotes de la Mare de Déu del Vilar, seguida a les 12 del migdia per l’Ofici de la Festa. Tal com marca la tradició, la Missa Solemne de l’Aplec del Vilar l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de regidors i regidores del consistori, així com membres de l’Obreria del Vilar.

També han participat els caps dels cossos d’emergència de Blanes: Policia Local, Protecció Civil i Mossos d’Esquadra, així com el nou patró major de la Confraria de Pescadors. L’Ajuntament de Blanes en col·laboració amb l’Obreria del Vilar, s’ha encarregat de l’organització dels actes, que han continuat a quarts de 2 de la tarda amb una audició de sardanes a càrrec de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, allotjada davant el característic porxo que tantes celebracions ha acollit.

La missa ha comptat enguany amb la participació del rector de Lloret de Mar i arxipreste de Tordera, Martirià Brugada, qui s’ha encarregat de predicar l’homilia. Val a dir que al 2019, quan es va fer el darrer Aplec del Vilar abans de la COVID, l’acte religiós el va encapçalar el bisbe de Girona, Francesc Pardo, amb motiu que l’aplec es va sumar a la Commemoració dels 700 anys de l’Església Santa Maria. Per això, durant les pregàries d’enguany se l’ha recordat en especial després de la seva mort recent.

Els actes religiosos han continuat a la tarda, amb un rosari i una novena, així com amb una salve i comiat dedicat a la Mare de Déu del Vilar. Abans, però, Representants del consistori i de l’Obreria del Vilar han compartit plegats un Dinar de Germanor. Amb l’objectiu de facilitar l’accés fins al santuari a tothom qui volgués anar-hi, hi ha hagut un servei d’autocars gratuït amb viatges d’anada i tornada, que han fet un recorregut per diversos indrets de la vila.


Segle XVII 

Aquesta festa 100% blanenca se celebra cada any en funció del calendari i no pas en una data concreta que es repeteixi en cada anualitat. S’escau l’endemà de Dilluns de Pasqua i, per tant, de manera tradicional, marca la finalització de la Setmana Santa blanenca amb un dia afegit de festa al llarg pont que ja suposen aquestes vacances de primavera.

S’emplaça a l’emblemàtic paratge del Santuari del Vilar, i aquest dia l’aprofiten molts blanencs per passar un dia a l’aire lliure, ja que està situat als afores del nucli urbà. La tradició, que avui dia ha perdut força adeptes, marca que les famílies i grups d’amics i amigues es portin el dinar i els comparteixin en aquesta jornada de lleure, propiciant una de les imatges més típiques que es recorda.

L’Aplec del Vilar és una tradició que es remunta al segle XVII, i per tant compta amb més de 400 anys d’història. L’origen del Santuari del Vilar cal situar-lo al segle XIV, tot i que va ser al segle XVII quan l’ermita es va fer més gran. Des de llavors, des del segle disset, hi ha constància documentada de la celebració de l’aplec coincidint amb els dimarts de Pasqua. Una jornada que, tal com diuen els Goigs de la Mare de Déu del Vilar, és perquè els blanencs gaudeixin amb goig i alegria.



Comentaris