L'ofegat que no ho era o el rescat del no-res

DARRERA HORA (2)

Es desmunta l’operatiu de recerca a Blanes després que no s’ha trobat cap indici ni s’ha cursat cap denúncia de desaparició

Durant tot el matí i fins a primera hora de la tarda s’han estat fent batudes subaquàtiques, aquàtiques i per terra a càrrec de diversos cossos de seguretat i emergència

A primera hora de la tarda d’avui dijous s’ha donat per tancat l’operatiu de recerca que ha estat funcionant des de fa gairebé 24 hores a Blanes, per intentar localitzar de la persona que possiblement hauria desaparegut ahir pels volts de les sis de la tarda mentre es banyava davant la platja de S’Abanell. Els responsables de l’operatiu, comandat pel cap de maniobra dels GRAE (Grup de Rescat d’Activitats Especial de Bombers) així ho ha determinat.

La decisió s’ha pres després que no s’ha trobat cap mena d’indici ni cap denúncia de desaparició que concordi amb les característiques de la recerca que s’ha estat fent ahir i avui. Durant tot el matí i fins a primera hora de la tarda s’han continuat fent les batudes ja iniciades ahir durant la tarda-vespre, a partir que es va alertar de la desaparició al 112. A diferència d’ahir dimecres, les tasques d’aquest dijous han quedat principalment circumscrites a nivell subaquàtic, marítim i per terra, a les proximitats de rocalls i espigons.

Ja no s’han tornat a incorporar a l’operatiu les unitats aèries que ahir també van estar sobrevolant tota la zona de rastreig. Segons s’ha informat al briefing d’aquest matí, des de l’aire no es va detectar cap indici que pogués haver-hi alguna persona al fons del mar durant una recerca on hi havia molt bona visibilitat i hi havia condicions òptimes per fer les comprovacions des de l’aire.

Les tasques que s’han reprès avui per localitzar al possible desaparegut vist ahir dimecres per darrera vegada a la zona dels càmpings han tornat a implicar un gran nombre d’efectius de diferents cossos de seguretat i emergència. Així, hi n’hi havia del GRAE (Grup de Rescat d’Activitats de Bombers) i Bombers per terra; Mossos d’Esquadra (branca subaquàtica, marítima i per terra); Protecció Civil i Policia Local de Blanes (inclosos Socorristes, Agents Ciutadans i Agents Cívics) i Guàrdia Civil (amb unitats marítimes incloses).

Intensa Recerca Preventiva

Es tractava de fer una recerca preventiva, ja que s’ha donat veracitat als dos testimonis que ahir van alertar que havien vist un banyista que semblava tenir dificultats per sortir de l’aigua. Dues persones que no es coneixien entre ells –una noia holandesa i un home de nacionalitat espanyola- van explicar que pels volts de les sis de la tarda havien vist una persona nedant fins a les boies. Després, però, s’hauria enfonsat i tornat a la superfície repetidament, perdent-li finalment la pista, motiu pel qual van decidir alertar a través del 112.

Aquest passat dimecres es va estar pentinant per mar amb diverses embarcacions, nedadors –socorristes del servei municipal sota comandament de Protecció Civil-, submarinistes i dos helicòpters diversos trams de davant la façana marítima de Blanes, intentant localitzar algun rastre de la persona que possiblement havia desaparegut. Paral·lelament, des de terra, efectius de la Policia Local i Mossos d’Esquadra es van encarregar d’esbrinar si en algun dels establiments turístics que hi ha a la zona –on majoritàriament hi ha càmpings- s’havia trobat a faltar algú.

Cap establiment no va corroborar que hi hagués algun client desaparegut. D’altra banda, a la platja de davant la zona on es va avisar que s’havia capbussat la possible víctima no hi havia cap objecte personal que indiqués que algú s’estava banyant i no havia tornat. Quan es va fer fosc, a quarts d’11 de la nit, es va decidir replegar el dispositiu que ha continuat avui al matí.




DARRERA HORA (1)

Es reprèn el dispositiu de recerca del possible banyista desaparegut ahir a Blanes

S’ha tornat a desplegar un ampli dispositiu aquàtic, subaquàtic i terrestre, format pel GRAE, Protecció Civil i Policia Local de Blanes, Bombers, Mossos d’Esquadra i Guàrdia civil

Des de les 9 i fins a quarts d’11 del matí d’aquest dijous s’ha reiniciat l’arribada dels diferents dispositius tant a la zona portuària com al centre operatiu situat a la zona on ahir es veure per darrera vegada el banyista que possiblement hagi desaparegut. A quarts de 12 del migdia ha començat el desplegament de les diverses unitats dels diferents cossos de seguretat després que ha finalitzat el briefing, allotjat en una carpa situada a la zona acotada de la Platja de S’Abanell on ahir també estava en marxa.

En la trobada d’avui al matí, s’han distribuït les tasques que hores d’ara ja s’han reprès per localitzar el possible desaparegut que va ser vist ahir dimecres per darrera vegada –segons dos testimonis que no es coneixen entre ells- a l’extrem sud de la Platja de S’Abanell, a la zona dels càmpings. Aquest matí continuen treballant efectius del GRAE (Grup de Rescat d’Activitats de Bombers) i Bombers per terra; Mossos d’Esquadra (branca subaquàtica, marítima i per terra); Protecció Civil i Policia Local de Blanes (inclosos Socorristes, Agents Ciutadans i Agents Cívics) i Guàrdia Civil (amb unitats marítimes incloses).

El cap de maniobra que ha encapçalat el briefing amb les diferents unitats i comandaments dels cossos d’emergència i seguretat, ha distribuït les tasques que havia de fer cada equip, delimitant les zones de treball on s’ha reprès avui la recerca. A diferència d’ahir dimecres, les tasques d’aquest dijous quedaran principalment circumscrites a nivell subaquàtic, marítim i per terra, a les proximitats de rocalls i espigons.

Avui dijous no tornaran a incorporar-se a l’operatiu les unitats aèries que ahir també van estar sobrevolant tota la zona de rastreig. Segons s’ha informat al briefing d’aquest matí, des de l’aire no es va detectar cap indici que pogués haver-hi alguna persona al fons del mar durant una recerca on hi havia molt bona visibilitat i hi havia condicions òptimes per fer les comprovacions des de l’aire.

Recerca Preventiva 

La recerca que aquesta tarda ja farà 24 hores que va començar és preventiva, en el sentit que es dóna veracitat als dos testimonis que ahir van alertar que havien vist un banyista que semblava tenir dificultats per sortir de l’aigua. Dos testimonis diferents –una noia holandesa i un home de nacionalitat espanyola- van explicar que pels volts de les sis de la tarda havien vist una persona nedant fins a les boies, però que després s’havia enfonsat i tornat a la superfície repetidament, perdent-li finalment la pista.

Aquest doble testimoni dóna veracitat a què realment hagi hagut un possible banyista desaparegut, per això finalment avui continua la recerca, tot i que probablement, si avui dijous no es troba cap nou indici, es podria suspendre definitivament l’operatiu. Això és perquè fins al moment no hi ha cap denúncia de persones desaparegudes que concordi amb les característiques de la recerca.




Opinió de DdB: La burocràcia es així, també en salvament marítim




Un ampli dispositiu d’emergències ha estat durant prop de quatre hores a la recerca d’un possible desaparegut al mar a Blanes


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 06/07/2022


A 2/4 d’11 de la nit s’ha replegat el dispositiu i demà s’estudiarà si continua la recerca que s’ha centrat a la zona de S’Abanell, des d’on s’ha alertat que hi havia un banyista amb problemes

L’avís s’ha rebut a través del telèfon 112 poc després de les 6 de la tarda, alertant que s’havia vist un banyista amb problemes a la part final del Passeig de S’Abanell que dóna a la Tordera. Dos testimonis diferents han relatat que havien vist com una persona es capbussava i arribava fins les boies de separació que hi ha a uns metres de la platja, però que semblava que no podia tornar nedant de mutu propi.

Immediatament s’ha activat un ampli dispositiu d’emergències, que ha inclòs efectius terrestres, marítims i aeris de diferents cossos: Policia Local i Protecció Civil de Blanes, els Socorristes del Servei de Vigilància i Control municipal –que depèn també de Protecció Civil-, Bombers –inclòs el Grup d’Actuacions Especials, GRAE-, Mossos d’Esquadra, dues ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Salvament Marítim, i la Guàrdia Civil.

Durant prop de quatre hores s’ha estat pentinant amb diverses embarcacions, nedadors, submarinistes i dos helicòpters diversos trams de davant la façana marítima de Blanes, intentant localitzar algun rastre de la persona que possiblement havia desaparegut. Paral·lelament, des de terra, efectius de la Policia Local i Mossos d’Esquadra s’han encarregat d’esbrinar si en algun dels establiments turístics que hi ha a la zona –on majoritàriament hi ha càmpings- s’havia trobat a faltar algú.

Cap establiment no ha corroborat que hi hagués algun client desaparegut. D’altra banda, a la platja de davant la zona on s’ha avisat que s’havia capbussat la possible víctima no hi havia cap objecte personal que indiqués que algú no s’estava banyant i no havia tornat. El què ha donat veracitat a la possibilitat que realment hi havia alguna persona desapareguda a la mar són els testimonis de les dues persones: una d’estrangera i l’altra de nacionalitat espanyola.

Quan s’ha fet fosc, a quarts d’11 de la nit, s’ha decidit replegar el dispositiu que s’havia instal·lat prop del lloc on s’havia indicat que havien vist la persona presumptament desapareguda, gairebé a tocar del Carrer Mercè Rodoreda. Demà al matí s’estudiarà la possibilitat de reprendre la recerca, en funció de diverses indagacions que s’estan continuant fent.

Durant bona part de l’estona en què ha estat en marxa el dispositiu, ha participat al punt operatiu l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, que ha seguit de prop la incidència i les novetats que s’anaven produint al respecte. Des de quarts de 7 de la tarda i fins fa pocs minuts, quan ja s’ha fet fosc, hi ha hagut una gran quantitat de persones que s’han aplegat a la zona i al llarg de tot el Passeig de Mar, atretes per l’embarcació de Salvament Marítim i els dos helicòpters que han estat sobrevolant la zona durant la recerca.



Comentaris