Avui presentació del llibre De la mar de Blanes a l’oceà planetari...

DARRERA HORA:

Presentació a Blanes del llibre 

- Data: divendres, 30 de setembre de 2022

- Hora: 17.30 h (30 minuts abans la recepció)

- Casa de Carl Faust al Jardí Botànic Marimurtra (Passeig de Carles Faust, 9. Blanes)



Edicions de Marimurtra presenta a Girona l’obra que recull la correspondència completa entre Carl Faust i Ramon Margalef 

  • El llibre, titulat “De la mar de Blanes a l’oceà planetari. Els anys d’aprenentatge de Ramon Margalef a través de la seva correspondència amb Carl Faust (1943-1951)” és obra de Maria Elvira (arxivera) i Josep Maria Camarasa (historiador de la ciència i patró de la Fundació Carl Faust)
  • L’obra és el segon llibre publicat per Edicions de Marimurtra, un projecte editorial que pretén ser una plataforma de divulgació de tota mena de continguts relacionats amb l’obra de Carl Faust i, en especial, el Jardí Botànic Marimurtra
  • La presentació es farà a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona (Plaça de l'Hospital, 6) el proper dimecres dia 21 de setembre a les 11.30h.


Imatge del llibre FUNDACIÓ CARL FAUST.  


Nota de premsa MARIMURTRA 

Rebuda 14/09/2022 


Ramon Margalef ha estat possiblement el científic català més destacat i influent del segle xx i, alhora, una de les figures més assenyalades de l’ecologia a escala mundial. Les seves aportacions sobre l’aplicació de la teoria de la informació a l’estudi dels sistemes naturals han estat cabdals en la maduració del concepte d’ecosistema. Però el 1943 era un jove aficionat a les ciències naturals que treballava en una empresa d’assegurances i anava quan podia a l’Institut Botànic de Barcelona a determinar algunes de les espècies que trobava a les mostres d’aigua que prenia en qualsevol bassal, font o brollador amb el que ensopegués.

Carl Faust, el fundador de Marimurtra, igualment amant de la natura, va quedar admirat dels coneixements d’aquell jove autodidacte quan Pius Font i Quer li va presentar a començaments de 1943. Es va iniciar així una relació decisiva per al futur del jove Margalef que es va prolongar fins a la mort de Faust i que va quedar reflectida en la copiosa correspondència que varen intercanviar. Aquest llibre dona fe, mitjançant aquesta correspondència, del paper rellevant de Faust en els difícils inicis de la carrera de qui havia de ser un savi de dimensió mundial.

L’obra que es presenta ha anat a càrrec de Maria Elvira, arxivera de la Fundació Carl Faust, i Josep Maria Camarasa, historiador de la ciència i patró de la Fundació Carl Faust. Tots dos han abocat en aquest llibre el treball de gairebé cinc anys per oferir al lector una panoràmica completa de la correspondència entre aquestes dues grans figures de la ciència del S. XX a casa nostra, Margalef i Faust. Una obra extensa i rigorosa que aprofundeix en el coneixement de la història de la ciència d’una manera decisiva i que és la segona publicació del segell editorial propi de la Fundació Carl Faust.

Aquesta obra ha comptat amb el suport de l’Institut d’Estudis Catalans i la Diputació de Girona a més de la Fundació Carl Faust, impulsora d’aquest projecte editorial que vol ser un instrument a través del qual aportar continguts, materials i coneixement sobre l’obra de Faust i la seva principal obra, el Jardí Botànic Marimurtra. A més de ser la primera editorial promoguda per un jardí botànic en el nostre país, neix també amb el convenciment que la independència editorial pot ser un poderós instrument per fer una aportació significativa al coneixement general de la botànica, la ciència i l’obra de Faust en diferents àmbits i a diferents nivells tècnics i d’especialització.


Es pot trobar més informació sobre l’Editorial a 

www.marimurtra.cat/editorial



Comentaris