Tràfic de nigerianes i búlgares a les nostres comarques

Creu Roja porta ateses més de 800 persones en situació de tràfic i explotació sexual 

A la demarcació de Girona, durant el 1r semestre d'aquest any,s’han detectat 10 casos de tràfic.

El Dia Mundial contra el Tracta de Persones (30 juliol) Creu Roja advoca per una Llei Integral de Lluita contra la Tracta que contempli totes les persones (adultes i menors) que travessen aquestes situacions en qualsevol mena d'explotació

L'entitat ha realitzat una formació específica als equips que atenen persones ucraïneses per dotar-los d'eines de detecció de casos de tràfic.

 

AFP/P Utomi Epkei 


Nota de premsa CREU ROJA 

Rebuda 29/07/2022 


La Creu Roja detecta un augment de casos de tràfic en les seves actuacions aquest any, en què les seves xifres d'atenció fins ara ja superen les de l'any 2021; així, l'any en curs són 830 les persones en situació de tràfic i explotació sexual les ateses per l'Organització a l’estat espanyol, mentre que el 2021 els casos van arribar a assolir la xifra de 1.384 al còmput anual.

De les més de 800 persones ateses, 280 són dones en explotació sexual, 201 d'origen marroquí; 425 més són persones en situació de tràfic amb fins d'explotació sexual: 7 homes, 13 fills i 5 filles de mares en situació de tràfic, i 400 dones -102 d'elles, colombianes, i 29 espanyoles.

A la demarcació de Girona, durant el 1r semestre d'aquest any, s’han detectat 10 casos de tràfic, la majoria són casos de tràfic amb finalitats d'explotació sexual. Les nacionalitats de les persones ateses són diverses: Nigèria, Bulgària, Veneçuela, el Marroc i també una ciutadana espanyola.

Per a la Creu Roja, la tracta és una vulneració de Drets Humans que, ubicant la persona al centre de qualsevol actuació, requereix respostes coordinades locals i globals; per això, fa més de 20 anys que dona respostes especialitzades a persones en situació de tracta, sent elles, majoritàriament, dones migrants.

Els programes que la Creu Roja desenvolupa s'implementen amb enfocament de Drets Humans i de Gènere Interseccional, centrant-se en:

Les persones en situació de tràfic: Detecció i acompanyament en el restabliment i la inclusió.

Les persones de Creu Roja: Formació per a la detecció i assistència especialitzada per a la protecció.

La ciutadania: Sensibilització i pedagogia. El tràfic ens afecta a totes.

L’entorn especialitzat en tracta: formacions conjuntes, reunions de coordinació, treball en xarxa, etc.

Aquestes accions es duen a terme en l’àmbit local, provincial, autonòmic i central, contribuint a la creació d'ecosistemes de bon tracte que emboliquin i involucrin les persones en situació de tràfic.


Reptes de futur 

Creu Roja, com a entitat de la Xarxa Espanyola de Lluita contra la Tracta, advoca per una Llei Integral de Lluita contra la Tracta que contempli totes les persones (adultes i menors) que travessen per aquestes situacions en qualsevol mena d'explotació.

Una Llei Integral, centrada en els Drets Humans i amb enfocament de gènere interseccional, redundarà tant en la protecció de les persones, com en la millora del coneixement i l’adequació de les polítiques i respostes al tràfic de persones.

De la mateixa manera, reclama i treballa per ampliar i reforçar les mesures de protecció, incloent-hi especialment les persones més vulnerables, entre les quals hi ha moltes persones en situació irregular.

Les diferents crisis migratòries, originades des de conflictes armats a situacions sobrevingudes pel canvi climàtic, entre moltes altres causes, expulsen moltes persones dels seus territoris; per això, es fa imprescindible facilitar que puguin migrar en condicions dignes per arribar a llocs segurs, cosa que redueix la seva situació de vulnerabilitat i el risc de caure en situacions de tràfic, tant als països d'origen, com als de trànsit i destí.



Comentaris