Setmana de la Ciència 2022 al Jardí Botànic

De l’11 al 20 de novembre, Marimurtra acollirà diferents actes relacionats amb la Setmana de la Ciència 



Imatge part del cartell de la Setmana de la Ciència d'enguany


Nota de premsa MARIMURTRA 

Rebuda 08/11/2022 

Un any més, la Fundació Carl Faust participa a la Setmana de la Ciència amb diferents actes i activitats que tindran com a escenari el Jardí Botànic Marimurtra. Enguany, el fil conductor de la Setmana de la Ciència, impulsada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, tracta sobre la innovació i el coneixement local com a motor de creixement i fomentarà la participació activa de la ciutadania en les diferents etapes del procés de recerca científica.

En aquest context, el Jardí Botànic Marimurtra fa una proposta científica i divulgativa per posar en valor la importància de la ciutadania en la ciència.


11 de novembre: Taller i conferència amb Enrique Figueroa (catedràtic d’Ecologia de la Universidad de Sevilla).

S’estima que les àrees forestals reabsorbeixen el 30% de les emissions totals de CO2. Els arbres, els arbustos, les praderies actuen com a repositoris de carboni per la seva funció vital principal, la fotosíntesi.

La part teòrica del taller aborda temes com els efectes positius de l’arbrat en relació a la qualitat de l’aire i les mesures d’adaptació i mitigació del canvi climàtic:

  • Qualitat ambiental de l’aire i bioconfort urbà
  • Capacitat de captació de l’arbrat urbà (gasos contaminants, metalls pesants, micropartícules, CO2, etc.)

Explicació dels processos en les experiències de:

  • Sevilla: catàleg d’arbres i arbustos per diferents zones climàtiques
  • Sant Cugat del Vallès: mesuraments sobre arbrat urbà
  • Hospitalet de Llobregat: mesuraments en parcs infantils 

La part pràctica, consta d’una demostració sobre l’arbrat i arbustos del Jardí Botànic Marimurtra i els sistemes de mesurament.

A la tarda, el propi Enrique Figueroa oferirà una conferència pública sobre els arbres davant el repte de la ciutat saludable: bioconfort i bosc urbà.

Més informació a: 

https://marimurtra.cat/producte/taller-enrique-figueroa/


19 de novembre: Marimurtra + Científic 

Aquesta edició tindrà un format d’Speed Science, on diferents investigadors ens explicaran el seu projecte de ciència vinculat al Jardí Botànic Marimurtra. Breus exposicions de 15 minuts cadascuna que permetran conèixer en més profunditat algunes de les tasques científiques que s’estan desenvolupant al Jardí.

Després de la pausa cafè, Daniel Climent, educador, investigador i divulgador valencià, pioner en el camp de l’etnobotànica, oferirà la conferència "Etnobotànica, bioquímica, mite i símbol. El magraner (Punica granatum) com a exemple", sobre les múltiples vessants de l’etnobotànica i la seva relació amb els éssers humans. 

Més informació a: 

https://marimurtra.cat/producte/sc22-marimurtra-cientific/


20 de novembre: visita guiada ‘La Biodiversitat de Marimurtra’ 

Aquesta activitat mostra la biodiversitat que existeix a Marimurtra i les accions que es fan per fomentar-la a través de la gestió ecològica i sostenible del Jardí, així com l’afavoriment de les relacions que s’estableixen entre les plantes i la fauna auxiliar que hi viu. La visita es realitzarà conjuntament amb  Mosquito Alert  que aniran explicant com el Jardí es converteix en un laboratori d’estudi del mosquit tigre i com la participació ciutadana és clau per al desenvolupament d’aquest projecte. A més, la visita transcorrerà per la zona de vivers de Marimurtra, habitualment no visitables, on es podrà veure l’aplicació d’un projecte d’estudi dels mosquits.

Més informació a: 

https://marimurtra.cat/producte/sc22-biodiversitat/



Comentaris