Noms Propis antologia de relats de Isabel Roma

La presentació va fugir dels cànons habituals, i va incloure música, dansa i relats escenificats per actors, acabant amb un vernissatge 


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 27/12/2022 


L’emblemàtica Casa Saladrigas ha allotjat aquest mes de desembre un acte cultural que va fugir dels cànons més habituals per esdevenir en una festa, enlloc del què sol ser la presentació d’un llibre ad hoc. Es tractava de presentar ‘Noms Propis. Antologia de Relats Breus’, publicat el novembre d’aquest any per l’editorial Libros Indie.

Tot el què va envoltar l’acte va ser especial. Per començar, ja ho va ser el dia triat perquè tingués lloc: el dissabte 17 de desembre. Aquesta data significa molt per a l’autora, és molt emblemàtica, ja que en aquest mateix dia de l’any 2005 va publicar el seu primer llibre, tot just 10 anys més tard en què havia emprès una aventura solidària a Rwanda, on va marxar un altre 17 de desembre, en aquest cas de l’any 1995.

Amb aquests precedents tan significatius, és fàcil d’entendre que l’atmosfera ideada per Ma Isabel Roma per a la presentació del seu llibre, comptant amb la col·laboració de diverses persones, va ser única i irrepetible. L’acte va incloure música, dansa i relats del seu llibre escenificats i recitats per actors i persones molt properes per a ella, com per exemple la seva filla Mar Bonet.

L’acte es va encetar amb una benvinguda de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i tot seguit va ser un amic personal de l’autora, el músic Mario Ros –qui també és regidor a l’Ajuntament de Blanes-, qui es va encarregar de fer la introducció parlant tant de l’escriptora com del llibre que es presentava. A partir d’aquí, el públic que omplia la sala d’actes de Casa Saladrigas va assistir a un desplegament artístic per conèixer alguns dels passatges de l’obra, llegits o recitats pels actors i la pròpia autora.

Pel que fa a la música, la va interpretar en viu i en directe el guitarrista Joan Garriga, alumne de Mario Ros. Finalment, la vetllada es va reblar de la millor manera possible: amb un vernissatge que es va oferir amb la col·laboració de dos cuiners de Blanes, la Victòria i en Rafa. La presentació del llibre va ser tan original que ni tan sols hi havia l’habitual profusió d’exemplars per aprofitar la seva venda, tan sols uns quants perquè els i les assistents tinguessin l’oportunitat d’adquirir-lo.


Relats Breus

Tal com ja avançat el sots títol de l’obra, la composen tota una sèrie de relats breus que recullen, transcriuen petites vivències reals i de ficció, prova de l’afició de l’autora per ser una notària de la realitat més quotidiana: “Particularment em considero una antropòloga cultural nata. Observar com interactuem davant les diferents situacions que la vida et presenta a cada moment em fascina (...) La vida està formada per situacions, camins i topades entre éssers humans. Les relacions humanes són això, cada nom té una història. Una vida. Un relat”.

A partir d’aquí, marcada per Katherine Masfield, que al seu temps estava influenciada per Chéjov i Kafka, dos grans antropòlegs, eleva a la categoria de literatura fets molt quotidians, sense que això signifiqui que s’atribueixi a sí mateixa el títol d’escriptora: “Ambdós –Chéjov i Kafka- coincideixen que una gran història es construeix sobre la base d’anècdotes insignificants. No sóc una gran escriptora, ni tan sols crec que sigui escriptora, però veig fons en l’escriptura i no tinc massa forma, i això és el què he reflectit en aquest ‘Noms Propis’”.


Nascuda a Centelles

Ma Isabel Roma Saiz va néixer a Centelles, però des de fa quatre anys s’ha traslladat a viure a Blanes, una ciutat que estima de manera molt especial sense renunciar als seus orígens centellencs. Formada en Psicologia per la Universitat de Barcelona i Arts Escèniques pel Col·legi de Teatre de Barcelona, és membre de l’SGAE, AELC i CEDRO. És autora de ‘Vine’m a buscar, diari d’una estudiant de psicologia a Rwanda’ (2005), i ‘Vivències esporàdiques’ (2008).

Aquell mateix any es va encarregar de la dramatúrgia i el guió de ‘A prendre pel sac’ amb Pemi Rovirosa, de Lax’n Busto, i ha treballat en diversos projectes de teatre i valors pel Consorci d’Educació de Barcelona. Ha dirigit i ha estat guionista de diferents obres de teatre a Vic, Centelles i Balenyà, i a més a més ha col·laborat en obres de teatre i televisió de Dagoll Dagom, així com en diversos programes de ràdio nacionals i comarcals.



Comentaris