Acció de govern Ple del CCS gener 2023

El Consell Comarcal de la Selva aprova un pressupost de gairebé 55 milions d'euros per al 2023 

El pressupost per l’any 2023 representa un increment del 7,97 % respecte de l’any 2022 


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa CONSELL COMARCAL 

Rebuda 24/01/2023 


El Consell Comarcal de la Selva ha aprovat un pressupost de 54,9 milions d’euros per a l’exercici 2023, cosa que representa més de 4 milions d’euros respecte de l’exercici 2022, és a dir, un increment del 7,97 %, en la línia del creixement sostingut dels darrers anys.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha explicat: “Si bé el pressupost de l’any 2018 era de només 36,6 milions d’euros i el del 2019 va fer un gran salt fins als 43,5 milions d’euros per la incorporació de la facturació del Consell als ajuntaments de la recollida de residus, que fins llavors facturava NORA directament a aquests ajuntaments, el 2020, l’increment del pressupost de l’ens selvatà va ser molt inferior, concretament d’1,41%. L’any 2021, amb quasi un 8 % d’increment, l’ens selvatà va tornar a fer un salt important. L’any 2022, el pressupost de 50,8 milions torna a fer un salt, amb l’increment del 6,49 %, amb la qual cosa es va consolidar el creixement dels darrers anys. Enguany, el pressupost també ha fet un salt important de gairebé 5 milions d’euros. Cal tenir en compte que el pressupost del Consell s’ha de consolidar amb el de Nora i amb el del Patronat del Castell de Montsoriu. Així, tal com ha explicat el mateix president de l’ens selvatà, Salvador Balliu, el Consell té un pressupost consolidat que supera els 72 milions d’euros per aquest 2023.

Salvador Balliu, ha explicat que “estem parlant d’una xifra molt important que crec que és el reflex de la bona feina que hem vingut fent els darrers anys al Consell Comarcal de la Selva”.

En l’actualitat, el pressupost del Consell Comarcal de la Selva és el més important de Catalunya d’un consell comarcal. Tal com ha explicat el president selvatà en el transcurs de la sessió plenària, només s’acosten al pressupost del Consell Comarcal de la Selva grans consells com el del Maresme o el d’Osona. Per Balliu l’ens selvatà és el més dinàmic de Catalunya, amb el major pressupost, amb més personal i amb més varietat de serveis.

Per Balliu es tracta d’un pressupost amb fort contingut social, amb un augment significatiu de les partides destinades a atenció a les dones, suport a les famílies amb el programa “Temps de cures” i en matèria d’acollida, seguint les prescripcions dels departaments de Drets Socials i Igualtat i feminismes. S’incrementa el nombre de professionals de l’EAIA, SIS, Igualtat, SIAD, SAI-LGTBI, a més dels serveis bàsics i el SAD. “En aquest punt”, ha afegit Balliu “vull destacar el fet que en aquests serveis socials bàsics l’aportació dels ajuntaments passarà del 35% actual al 25%.”

Una altra de les partides que s’incrementa és la destinada a les habitacions d’emergència per a l’atenció de les dones maltractades, que fins a aquest any estava en uns totalment insuficients 10.000 euros i per a l’any vinent passarà a ser de 30.000 euros. Era una reivindicació que venia de lluny.

També la dotació d’ajuts de menjador escolar augmenta en 800.000 euros. La meitat d’aquest import està destinat als més de 400 alumnes provinents del conflicte ucraïnès que s’han escolaritzat a la comarca. L’altra meitat correspon a més alumnat beneficiari dels ajuts i l’augment del preu del servei derivat de l’augment de l’IPC.

Pel que fa a la dinamització econòmica i promoció del territori, Balliu ha explicat que el gran projecte d'aquest pressupost és el projecte turístic de 2.8 milions d'euros dels Planes de Sostenibilidad Turística en Destinos del Ministerio de Turismo provinent dels Fons Next Generation. Destacar que es finança el 100% del projecte sense que els ajuntaments ni el Consell hagi de posar res de recursos propis. El projecte beneficia als pobles d'interior de la comarca, tots llevats de Tossa, Lloret i Blanes que ja tenen finançament per altres projectes més vinculats a la seva diferent situació en el tema turístic i això els exloïa d'aquesta convocatòria.

Pel que fa el darrer punt que Balliu ha destacat del pressupost és el fort component ambiental que té. Balliu ha explicat que la part més important del pressupost d'aquest Consell es destina a temes ambientals. El departament de Territori i Sostenibilitat suporta pràcticament el 50% del pressupost i correspon a matèries com sanejament, gestió i tractament de residus, recollida d'animals o prevenció d'incendis. En relació a aquest àmbit ambiental cal destacar la recent creació de l'Oficina Comarcal de Transició Energètica que comptarà amb tres tècnics dedicats exlusivament a aquest tema, un d'ells cedit pr la Diputació de Girona que podrà coordinar els serveis que ofereix aquesta Diputació als ajuntaments de la comarca de la Selva.

En un altre ordre de qüestions el ple també ha aprovat la modificació de la relació de llocs de treball per a l’any 2023, la amortització d’una dotació de lloc de treball d’operari/ària de neteja, ampliació amb el subgrup de classificació A1 el lloc de treball de tècnic/a de prevenció de riscos laborals, creació de llots de treball d’educador/a social, i psicòleg/a amb factor de penositat horària i aprovació de les fitxes descriptives i valoració dels llocs. Canvi de dotacions en els llocs de treball d’educador/a social i psicòleg.

També s’ha aprovat la creació dels llocs de treball de cap del departament de sistemes d’informació i responsable de manteniment i aprovació de les fitxes descriptives i valoració dels llocs de treball. En aquest línia s’ha aprovat l’esmena d’errada del complement de destí i complement específic dels llocs de treball de gestor/a tributari i responsable de xarxa de senderisme.



Comentaris