Ecolo peleones x la nostra costa la Gene se l'embeina

COMUNICAT DE SOS COSTA BRAVA SOBRE EL CONSERVATORI DEL LITORAL DE CATALUNYA 

SOS COSTA BRAVA celebra la rectificació de la postura del Govern de la Generalitat en relació a la creació del Conservatori del Litoral de Catalunya i la recent estimació dels suggeriments i al·legacions presentades per SOS COSTA BRAVA i per les Entitats federades, en el tràmit de consulta pública prèvia convocat pel Govern el passat mes de Juliol de 2022 que va acabar el 31 d’Octubre de 2022. 


Drets de còpia de la imatge MARC MARTÍ   


Comunicat SOS COSTA BRAVA 

Rebuda 12/01/2023 


Davant la Proposta inicial del Govern, de diluir el Conservatori del Litoral de Catalunya dins l’Agència de la Natura, SOS Costa Brava ha reivindicat en tot moment la constitució del Conservatori com un nou organisme públic independent destinat a l’adquisició de sòl costaner amenaçat, seguint el model francès del Conservatoire du Littoral et des Rivages Lacustres. Reivindicació com a organisme autònom i independent, dotat de personalitat jurídica pròpia i de plena capacitat d’obrar i amb dotació d’un Pressupost específic potent i garantit per Llei.

SOS COSTA BRAVA ha reivindicat també l’adscripció directa dels recursos procedents de la recaptació de com a mínim el 50% de la taxa turística, i les concretes funcions a desenvolupar, així com un model d’estructura i forma de funcionament específic, amb participació de les Entitats ecologistes i amb un Comitè científic.

Reivindicacions que vam presentar formalment en el tràmit de participació ciutadana celebrat durant l’any 2022.

Bona part de les mateixes han estat acceptades com a resultat de la consulta pública prèvia, per part de la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del litoral en un Document signat el 10 de Gener de 2023, en el que s’acorda que s’iniciarà l’elaboració i tramitació de la Llei de creació del Conservatori del Litoral de Catalunya com a organisme independent, que es tindran en compte la resta de propostes, i que s’estudiarà conjuntament amb la Direcció General de Tributs la possible afectació d’un percentatge de la taxa turística vigent o d’un nou tram de la taxa per ésser destinat a la protecció i recuperació del litoral.

SOS COSTA BRAVA recorda que la creació del Conservatori del Litoral de Catalunya és un dels objectius principals del seu Manifest de 4 d’Agost de 2018, i que va convocar a Girona 2 Jornades, la primera per reclamar el seu impuls i constitució, a la Universitat de Girona el 28 de Setembre de 2020, i la segona el passat 29 de Juliol de 2022 a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat, en el que es va debatre amb participació de 2 Directors Generals del Govern català el model a seguir, i en la que SOS Costa Brava es va oposar a l’alternativa proposada des de la Generalitat de dilució en l’Agència de la Natura de Catalunya.

L’Entitat ecologista recorda la urgència de la constitució del Conservatori per salvar espais greument amenaçats al litoral gironí, entre d’altres:

  • La Pineda de 13HA de Platja d’Aro, amenaçada per l’ampliació de la marina amb 270 nous amarradors, 340 habitatges i 1 hotel.
  • Els Oliverars de s’Oliguera a Cadaqués i el Racó d’es Calders a tocar de la platja de Calders a Portlligat.
  • La Pineda de la Platja de la Farella a Llançà afectada per 4 nous edificis i un hotel.
  • Els marges de la Riera de Llançà a l’àmbit de Palandriu.
  • La Pineda del Canadell a Calella de Palafrugell afectada per 50 nous habitatges.
  • Els darrers retalls de bosc a Aigua Gelida a Palafrugell amenaçats per la implantació d’un sector residencial de 15 habitatges i un hotel.
  • L’àrea forestal de la Riera del Mas Llor a Tamariu.
  • La Pineda de la Fosca de Palamós amenaçada per 2 blocs de 42 apartaments i 12 xalets.
  • La Pineda d’en Gori a La Fosca de Palamós, amenaçada per un tercer bloc de 24 apartaments.
  • Àrees forestals de Begur, a tocar de les seves emblemàtiques cales, i parcialment incloses a l’EIN Muntanyes de Begur amb el sector de Montcal.

Tanmateix, SOS Costa Brava ha demanat al Govern que s’estableixen entre les prioritats per l’adquisició de terrenys per part del Conservatori, les següents:
  • Espais del litoral amb hàbitats d’interès comunitari. Especialment hàbitats dunars amb pineda mediterrània.
  • Boscos i espais forestals a primera línia de costa.
  • Terrenys immediats a penya-segats i espais d’interès paisatgístic.
  • Espais amb valor de connectors naturals per lligar la Xarxa d’espais protegits (Cap de Creus, Aiguamolls de l’Empordà, Montgrí, -Illes Medes-Baix Ter, Muntanyes de Begur, Cap Roig, Gavarres, Massís de l’Ardenya, Massís de Cadiretes).
  • Terrenys immediats a les platges i a les desembocadures dels Rius i Rieres.
  • Espais d’aiguamolls i terrenys inundables propers a la costa.
  • Els 60 retalls de boscos en situació de perill de la Costa Brava, per configurar una xarxa d’espais lliures públics i àrees verdes al bell mig de les zones ja urbanitzades i transformades del nostre litoral.
  • Conservació dels darrers retalls de boscos que ha de garantir el manteniment dels pulmons verds que encara es conserven i ens donen aire i oxigen al bell mig del nostre litoral urbanitzat.

Finalment, SOS COSTA BRAVA lamenta el retard en la creació d’aquest organisme públic en més d’un any i mig, atès que es va preveure la seva creació per la Disposició Addicional Novena de la Llei 8/2020 de 30 de Juliol en termini d’un any.


SOS Costa Brava insta i reclama a la Generalitat de Catalunya que impulsi amb la màxima urgència el Projecte de Llei de constitució d’aquest organisme públic, que és una llarga reivindicació del moviment ecologista, i requereix al Govern i al Parlament de Catalunya que facin un esforç per a la seva ràpida posada en funcionament per adquirir terrenys costaners greument amenaçats per l’especulació urbanística.



Comentaris