Blanencs que anaven a Cuba i Cubans que venen a Blanes

L’Ajuntament de Blanes i el Consolat de Cuba seuen les bases per incrementar les relacions culturals i socials

El passat cap de setmana l’alcalde, Àngel Canosa, i el cònsol general a Barcelona, Alejandro Castro, van encapçalar una reunió de treball i una recepció oficial a la sala de plens


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 20/02/2023


Històricament, Blanes i Cuba han mantingut un fort lligam, especialment durant el segle XIX, quan van emigrar a Amèrica gairebé 2.000 blanencs i blanenques, sobretot entre el 1839 i 1862. Es dirigien a Cuba, principalment a l’Havana, però també a Puerto Rico i Argentina, i avui dia el llegat dels pocs que varen fer grans fortunes és palès encara al municipi on comença la Costa Brava a través de les cases que hi ha encara dempeus al Passeig de Mar.

Aquest nexe en comú perdura avui dia amb la presència de molts cubans i cubanes que viuen a Blanes. En l’actualitat, segons el cens municipal, hi ha 140 persones d’origen cubà que resideixen a Blanes però, més enllà d’aquest nombre, també compta amb un col·lectiu que treballa per donar a conèixer la cultura cubana: l’Associació Cultural ‘Sóc de Cuba, Sóc Popular’ de Blanes i Rodalia.


Incentivar les relacions entre Blanes i Cuba

Apel·lant a aquesta intensa relació, el passat cap de setmana va haver una trobada encapçalada per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa Fernández, i el cònsol general de Cuba a Barcelona, Alejandro Castro Medina. Aquest Consolat no tan sols té jurisdicció a Catalunya, també entren dins el seu àmbit d’influència Aragó, la Comunitat Valenciana, Múrcia, ses Illes Balears i Múrcia.

La visita oficial es va encetar amb una breu trobada al Despatx d’Alcaldia, seguida per una Recepció Oficial acollida a la Sala de Plens, que va ser oberta al públic, especialment per les i els residents d’origen cubà que viuen tant a Blanes com a les poblacions de la rodalia. L’objectiu va ser incrementar les relacions culturals i socials entre Blanes i Cuba, així com establir una major i millor fluïdesa d’intercanvi en aquests dos àmbits.

La Recepció Oficial acollida a la Sala de Plens es va encetar amb les paraules de benvinguda de la tinenta d’alcalde Marina Vall·llosada, qui va cedir la paraula a la presidenta de l’associació cultural cubana a Blanes, Gertrudis Brooks. Tot seguit, els parlaments van continuar amb el què va protagonitzar el Cònsol General de Cuba, i es van tancar amb les paraules de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, qui va lliurar un obsequi institucional al representant del govern cubà a Catalunya: una reproducció en ceràmica de l’escut oficial de l’Ajuntament de Blanes.

Els actes van tenir lloc dissabte passat al migdia i, a banda de regidors i regidores del consistori, també van participar Gustavo de la Torre, coordinador de la FACRE (Federació d’Associacions de Cubans Residents a Cuba) i president de l’Associació de Cubans a Catalunya José Martín; així com Gertrudis Brooks, presidenta de l’Associació Cultural ‘Sóc de Cuba, Sóc Popular’ de Blanes i rodalies, acompanyada de Maria Ofelia Cuellar, de la mateixa entitat. Altres blanencs i blanenques d’origen cubà que van assistir-hi van ser el doctor Javier O’Farril, president del Sector Primari ICS de Metges de Catalunya, o bé Ivan Vasconcelos, qui regenta un restaurant a Blanes.



Comentaris