Els polítics salvaran Nylstar Blanes. Teatro del bueno


DARRERA HORA (4)

La Taula per a la Re Industrialització de Nylstar explorarà les possibilitats que hi ha per mantenir l’activitat

Ahir es va fer la primera reunió del grup de treball integrat per Generalitat, el Comitè d’Empresa, Ajuntament i l’empresa


Blanes, 16 febrer 2023.- La tarda-vespre d’aquest passat dimecres va tenir lloc la primera reunió de la Taula per a la Re Industrialització de Nylstar, sorgida de la trobada convocada per urgència la setmana passada per trobar una solució que garanteixi el futur de la històrica factoria blanenca. En la reunió d’ahir van participar-hi els tres col·lectius d’aquella primera reunió (Ajuntament, Generalitat i Comitè d’Empresa), afegint-s’hi també aquesta setmana representants de l’empresa.

D’igual manera, des del govern català i des del Comitè d’Empresa van afegir-s’hi nous components, tots i totes units per la fita d’assolir una mateixa fita. La reunió la van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa; el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa; i el president del Comitè d’Empresa, Xavier Cherino.

En representació de la Generalitat també van participar-hi el Secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos; el director general de Relacions Laborals, Treball Autònom i Seguretat i Salut Laboral, Òscar Riu; el director general d’indústria, Oriol Alcoba; i el sots director general d’Inversió Industrial, Jordi Carbonell.

Per la part social, van assistir-hi el president del Comitè d’Empresa, Xavi Cherino, així com els portaveus dels tres sindicats: Carlos Chicano (CCOO), Gabriel Tejada (DOMUM) i Maxi Rica (UGT), acompanyats dels respectius assessors, així com per dos advocats. D’altra banda, també va assistir-hi la tinenta d’alcalde Marina Vall·llosada; i per l’empresa l’administrador concursal i un representant de Nylstar.


Explorar les possibilitats que s’hi pugui mantenir la producció

Com no podia ser d’una altra manera, durant la trobada es van establir tota una sèrie d’aspectes que cal treballar perquè es pugui arribar a trobar el què tothom desitja: que hi hagi una viabilitat, un futur per a l’empresa i la vuitantena de llocs de treball que hi ha en l’actualitat. Entre els punts de treball que es van establir de cara a la propera trobada –els deures que s’han posat per aquests dies- s’hi inclouen avançar en la determinació de quins actius i passius hi ha en l’actualitat com a punt de partida.

Es tracta que s’elabori un llistat de la maquinària, així com de les possibles comandes per servir com a punt indispensable si es pot o no mantenir l’activitat de Nystar. D’aquest tasca se n’ocuparà tant el Comitè d’Empresa com els representants de l’empresa, que tenen al seu abast les dades necessàries per elaborar una conclusió realista.

Per la seva banda la Generalitat, que ha assumit la seva funció de tutela pública en tot aquest afer, ha demanat a l’Ajuntament de Blanes que s’encarregui d’un altre aspecte fonamental. Cal saber quines activitats industrials es poden desenvolupar o no amb la normativa a la mà, a l’espai de l’antiga SAFA.

S’ha de determinar quin àmbit global, quins usos i qualificacions, quines llicències es podrien atorgar o no a l’ample espai de treball de què disposa Nylstar. Ja fa temps que la històrica factoria va anar disminuint les zones on mantenir l’activitat, al reduir el tipus de producte que s’hi elabora i l’activitat.

El compromís adoptat per tothom al terme de la reunió d’ahir va ser que la Taula per a la Re Industrialització de Nylstar es torni a trobar d’aquí a uns 15 dies. Així serà sempre i quan abans d’aquest termini no sorgeix alguna novetat, un canvi que faci que calgui tornar a convocar-la abans.

Servei de Comunicació Ajuntament de Blanes




DARRERA HORA (3)


Es crea la ‘Taula per a la Re-Industrialització de Nylstar’ amb la Generalitat, Ajuntament i el Comitè d’Empresa

Ahir es va fer una intensa reunió de treball amb representants dels tres col·lectius, encapçalada per l’alcalde de Blanes, el secretari de Treball de la Generalitat i els portaveus sindicals

La tarda d’aquest passat dimarts l’Ajuntament de Blanes va allotjar una intensa tarda de treball amb un objectiu comú: trobar una solució que garanteixi el futur de l’empresa Nylstar. Van participar-hi representants dels tres col·lectius que han sumat esforços per assolir aquesta fita: l’Ajuntament de Blanes, la Generalitat de Catalunya i els portaveus sindicals al Comitè d’Empresa de la factoria blanenca.

Arran d’aquesta primera reunió d’ahir, s’ha decidit crear la ‘Taula per a la Re Industrialització de Nylstar’, on es treballarà de manera conjunta per assegurar la continuïtat tant dels treballadors i treballadores com del teixit empresarial. D’una manera activa, s’esmerçaran tots els esforços per aconseguir nous projectes per Nylstar i mantenir així la seva activitat industrial.

Van encapçalar la trobada l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa; el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa; i el president del Comitè d’Empresa, Xavier Cherino. En representació de la Generalitat també van participar-hi el Secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos; i el director general de Relacions Laborals, Treball Autònom i Seguretat i Salut Laboral, Òscar Riu.

Per la part social, també van assistir-hi els portaveus dels tres sindicats: Belén López (CCOO), Gabriel Tejada (DOMUM) i Maxi Rica (UGT), acompanyats dels respectius assessors. D’altra banda, en representació del consistori blanenc van assistir-hi el Secretari Municipal, tinents d’alcalde, així com regidors i regidores de les diferents forces polítiques. La trobada va començar a les 6 de la tarda i es va allargar fins quarts de 10 de la nit.


Primera trobada de la ‘Taula per a la Re Industrialització de Nylstar’

En relació al resultat de la trobada mantinguda ahir, l’alcalde de Blanes s’ha mostrat satisfet i esperançat: “Ara és el moment, i així ho hem treballat amb la Generalitat, de constituir aquesta ‘Taula per a la Re Industrialització de l’espai de Nylstar com a primera opció (...) La Generalitat ha estat molt receptiva des del primer moment. No és pas d’ara, fa mesos que s’hi està treballant, fa mesos que hi ha hagut comissions i reunions al Parlament de Catalunya perquè, malauradament, aquesta situació molts l’esperàvem”.

Àngel Canosa remarca que, ara per ara, la principal preocupació és la situació dels treballadors i treballadores: “Sense cap mena de dubte, l’Ajuntament el primer que ha de fer davant aquesta situació del concurs voluntari de Nylstar és mirar pels més de 80 treballadors que viuen amb una incertesa absoluta la seva situació econòmica a partir d’avui, mirar de trobar una solució el més aviat possible per a ells”. Per això, creu que el treball que es pugui fer a la ‘Taula per a la Re Industrialització de Nylstar’ és un primer pas, tot i que també remarca que cal no quedar-se només aquí: “Més enllà d’aquesta, no es descarta per part de la Generalitat, després de les converses mantingudes amb ells, qualsevol altra tipus de solució que miri de garantir la continuïtat d’aquest teixit empresarial”.

L’alcalde assenyala que un primer punt de partida serà indubtablement el món tèxtil, on l’empresa blanenca ha estat capdavantera: “La Generalitat està treballant a la recerca d’inversors que puguin tornar no només la seguretat laboral a aquestes famílies, sinó també generar més ocupació pel nostre municipi”. Tanmateix, ha agraït la suma d’esforços que s’han unit per treballar plegats en la solució, tot i que amb matisos: “El fet que ara tothom vulgui posar-s’hi a treballar ho hem d’agrair (...), però hem d’encarar la resposta a aquesta necessitat des d’un front comú, no des de l’enfrontament o d’aixecar més el cap els uns als altres”.

Finalment, ha desitjat que l’important punt d’inflexió que va significar ahir dimarts la trobada amb les principals parts implicades en trobar una solució, tingui continuïtat: “Aquesta és la feina que continuarem fent sense aturar-nos, amb un calendari que ha de ser el més proactiu possible, i sempre amb els treballadors. Aquest és el posicionament del nostre Ajuntament”. En aquest darrer sentit, aquest mateix dimecres la Generalitat s’ha posat de nou en contacte amb l’Ajuntament per agendar la primera trobada de la ‘Taula per a la Re Industrialització de Nylstar’ de cara a la setmana vinent.

Servei de Comunicació Ajuntament de Blanes - 08/02/2023




DARRERA HORA (2)

Domum reclama a la Generalitat entrar a l’accionariat de Nylstar per reflotar la tèxtil i salvar els llocs de treball

El sindicat Domum reclama a la Generalitat que entri a l’accionariat de la tèxtil Nylstar de Blanes (Selva) per reflotar l’empresa i salvar els llocs de treball. Assegura que, com sosté el comitè, reconvertir en accions el deute que la companyia té amb la Generalitat pels crèdits que no ha tornat és “la garantia més sòlida” per assegurar la viabilitat de la fàbrica. El sindicat ha enviat una carta al conseller d’Empresa, Roger Torrent, on diu que la reindustrialització és “l’única via” per mantenir la plantilla i superar el procés de liquidació en què està immersa la tèxtil, que Domum veu com la conseqüència directa “de l’aposta equivocada” que l’accionista va fer quan va canviar el model de negoci (apostant per fils especialitzats).

Domum Sindicat Social és un dels tres que formen part del comitè d’empresa de Nylstar (conjuntament amb CCOO i la UGT). El seu secretari general, Gabriel Tejada, ha enviat una carta a la conselleria d’Empresa reclamant que la Generalitat “estudiï la possibilitat” d’entrar a l’accionariat de la tèxtil. Segons subratlla l’escrit, aquesta és, ara per ara, “la garantia més sòlida” per assegurar la viabilitat de la fàbrica i conservar els 80 llocs de treball.

Alineant-se amb la petició que ja va fer el comitè de Nylstar, el sindicat Domum recorda que la tèxtil “arrossega deutes” amb la Generalitat, pels crèdits que se li van concedir i que no va tornar. Per això, després que la companyia hagi presentat concurs per anar a liquidació, el sindicat reclama al Govern que converteixi aquest deute en accions, perquè d’aquesta manera “tindrà un control directe sobre el futur de l’empresa i el manteniment dels llocs de treball”.

A la carta, Tejada també recorda que, precisament, el comitè ja va plantejar aquesta petició durant la compareixença que va fer ara fa poques setmanes davant la comissió d’Empresa i Treball del Parlament. “El procés de reindustrialització és l’única via per poder conservar l’ocupació i la identitat de la indústria”, insisteix Domum Sindical Social, subratllant que la tèxtil de Blanes és una empresa gairebé centenària.

La formació i professionalitat dels treballadors i treballadores i el producte que fabriquen fa que sigui una companyia que reuneix les condicions per recuperar l’activitat productiva i, sense cap dubte, ser viable”, recull la carta.


Aposta equivocada”

El sindicat Domum, com ja va alertar el comitè d’empresa, també recorda que la causa que ha desembocat en la liquidació “no és cap altra que l’aposta equivocada” que el principal accionista de Nylstar va fer per a un nou model de negoci. En concret, el gir que va implantar a partir del 2016, que va portar la tèxtil a centrar-se en fer fils especialitzats (deixant enrere les altres produccions).

El temps ha vingut a confirmar aquests avisos”, subratlla Domum Sindical Social, afegint que “una correcció del model de negoci” permetria convertir la companyia en viable. Per això, el sindicat reclama a la Generalitat que s’impliqui directament en la companyia, entrant a formar-ne part de l’accionariat, perquè aquesta seria “la garantia més sòlida que tindrien els treballadors per mantenir els seus llocs de treball i reflotar la viabilitat de l’empresa”.


Una empresa gairebé centenària

Si Nylstar acaba desapareixent, es posarà fi a una empresa gairebé centenària de Blanes. Nascuda l’any 1923, aleshores amb el nom de Societat Anònima de Fibres Artificials (SAFA), la companyia va arribar a donar feina a més de 2.000 treballadors. L’any 2007, però, ja aleshores sota la propietat del grup Nylstar, la tèxtil va entrar en concurs de creditors.

Va ser durant aquest procés quan el grup inversor Praedium la va adquirir per 1,8 MEUR. El propietari del grup, Alfons Cirera, es va convertir en el màxim accionista de la companyia. El 2016, l’empresa va fer un canvi de model productiu i va redirigir-se aleshores cap a la producció de fils especialitzats, i durant la pandèmia, també va llançar al mercat una mascareta amb un nou teixit antiviral. Però durant els darrers anys, l’empresa també s’ha vist marcada per ERO i una progressiva reducció de plantilla, fins arribar als 80 treballadors actuals.

A mitjans gener, la tèxtil, que ja feia més d’un mes que havia aturat la producció, va presentar concurs de creditors per entrar en liquidació i acomiadar tota la plantilla. L’accionista ho va fer saber la setmana passada al comitè d’empresa. La notícia arribava, precisament, pocs dies després que Nylstar anunciés la intenció d’acomiadar 24 empleats, però que a darrera hora retirés aquest ERO.

AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES - 06/02/2023




DARRERA HORA

Torrent es compromet a implicar-se “a fons” amb el concurs de creditors de la Nylstar de Blanes

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, s’ha compromès a implicar-se “a fons” amb el concurs de creditors per entrar en fase de liquidació que ha presentat la fàbrica Nylstar de Blanes (Selva). Torrent ha assegurat que el Govern farà “seguiment” del cas, igual que han fet en d’altres empreses que han anunciat tancaments en d’altres punts de Catalunya amb l’objectiu de “mantenir el pes industrial” en el territori. Tot i així, el conseller ha garantit que es compliran “els drets dels treballadors” davant de les propostes que es plantegin per reindustrialitzar la factoria. El conseller ha fet les declaracions en una reunió amb els empresaris de Banyoles per captar “inquietuds” i detallar el pla de reindustrialització del Govern.

AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES - 03/02/2023




La tèxtil Nylstar de Blanes presenta concurs per entrar en liquidació i acomiadar tota la plantilla de 80 treballadors


Imatge ACN 

Contingut AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES 

Rebut 01/02/2023


La tèxtil Nylstar de Blanes (Selva) ha presentat concurs voluntari de creditors per entrar en liquidació i acomiadar la totalitat de la plantilla de 80 treballadors. L’accionista de l’empresa ho ha comunicat aquest dimecres al comitè i el jutjat mercantil ja ha nomenat un administrador concursal que, a partir d’ara, tirarà endavant l’ERO d’extinció i traurà la unitat productiva a la venda. L’anunci de tancament, que ha agafat per sorpresa a la plantilla, arriba després de setmanes que la situació de la tèxtil anés a pitjor. De fet, des de finals de l’any passat la tèxtil no té activitat, els treballadors no han cobrat la nòmina de gener i fa poc Nylstar va presentar un ERO per acomiadar 24 empleats, que a darrera hora va retirar.


Per sorpresa i un cop ja és un fet.

La direcció de la tèxtil Nylstar de Blanes ha reunit avui el comitè d’empresa (format pels sindicats CCOO, UGT i Domum Laboral) i els ha comunicat que la companyia tanca. L’empresa va presentar concurs voluntari de creditors el passat 18 de gener davant el jutjat mercantil, sol·licitant entrar en liquidació.

D’entrada, el jutjat ja ha nomenat un administrador concursal -de moment, amb caràcter provisional- que a partir d’ara s’encarregarà de tirar endavant el procés. Serà ell qui faci efectiu l’expedient d’extinció per a la totalitat de la plantilla, formada per uns 80 treballadors, i qui també gestioni la venda de la unitat productiva (és a dir, tant la fàbrica com la maquinària).

L’anunci de tancament arriba després que, en els darrers mesos, la situació de la tèxtil anés de cap a caiguda. Durant tot l’any passat, el 90% de la plantilla de Nylstar va estar immersa en un ERO temporal. I a aquesta situació, a partir del novembre, s’hi va afegir l’aturada del tot de la producció de fil (motivada també pel sobrecost de 2,2 MEUR que li va suposar a la companyia l’encariment de l’energia).

A finals de l’any passat, i quan l’ERO temporal ja estava a punt de decaure -tenia vigència fins al 31 de desembre- l’empresa va comunicar la seva intenció d’acomiadar 24 treballadors. Però pocs dies més tard, el 10 de gener, Nylstar va decidir retirar aquest ERO. Segons van dir els sindicats, sense donar-los cap mena d’explicació del per què.

A això se li va sumar el trasllat de 40 tones de teixit que s’emmagatzemaven a la fàbrica fins a un magatzem de Canet. I també, un canvi de nom de l’empresa. Tot plegat, amb les màquines aturades i sense que hi hagués cap mena de moviment a la fàbrica.


Preservar l’activitat”

El president del comitè d’empresa de Nylstar, Xavier Cherino, sosté que l’objectiu de la plantilla és “fer força” per intentar preservar l’activitat de la tèxtil. I per això, reclama a la Generalitat que hi intervingui; també, perquè la tèxtil acumula diversos deutes amb l’administració per crèdits que havia sol·licitat anteriorment i que no ha tornat.

Creiem que el Govern encara té alguna potestat per vetllar pel manteniment de l’activitat i la plantilla”, diu Cherino, tot i que admet que l’entrada en liquidació obre un escenari incert. “Gestionada correctament, l’empresa pot ser viable; ens resistim a què pugui acabar convertint-se en un actiu especulatiu”, ha explicat el president del comitè.


Una empresa centenària

Si Nylstar acaba desapareixent, es posarà fi a una empresa centenària de Blanes. Nascuda el 1906, aleshores amb el nom de Societat Anònima de Fibres Artificials (SAFA), la companyia va arribar a donar feina a més de 2.000 treballadors. L’any 2007, però, arran de la forta competència asiàtica, l’empresa va entrar en concurs de creditors.

Dos anys després, el grup inversor Praedium la va adquirir. El propietari del grup, Alfons Cirera, es va convertir en el màxim accionista de la companyia (ja batejada com a Nylstar). L’empresa va redirigir-se aleshores cap a la producció de fils especialitzats, i durant la pandèmia, també va llançar al mercat una mascareta amb un nou teixit antiviral. Però durant els darrers anys, l’empresa també s’ha vist marcada per ERO i una progressiva reducció de plantilla, fins arribar als 80 treballadors actuals.




ALTRES FONTS

L’empresa Nylstar de Blanes ha presentat concurs de creditors i acomiadarà tota la plantilla

L’Ajuntament de Blanes està seguint de prop tota l’evolució de la problemàtica, tal com es va comprometre al ple de la setmana passada amb el Comitè d’Empresa


Blanes, 02 febrer 2023.- El migdia d’aquest passat dimecres Nylstar Blanes va donar a conèixer que presentaria un concurs de creditors per liquidar l’empresa, la qual cosa significava acomiadar la norantena de treballadors i treballadores actualment en plantilla. El jutjat mercantil ja ha nomenat un administrador concursal per tirar endavant l’ERO d’extinció i posar a la venda la unitat productiva.

La notícia ha sorprès a la plantilla, després que al gener es va retirar l’ERO que pretenia acomiadar 24 empleats. Aquest passat dimecres la direcció de la factoria blanenca va reunir al Comitè d’Empresa, format pels sindicats CCOO, UGT i Domum Laboral, comunicant-los la decisió de tancament de la companyia.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Blanes està seguint de molt a prop tota l’evolució de la problemàtica, tal com s’ha vingut fent especialment durant els darrers anys, en què el futur de l’emblemàtica factoria s’ha vist en perill en nombroses ocasions. Precisament tot just fa una setmana, durant la celebració del ple ordinari del mes de gener, es va estar tractant aquesta qüestió.

El president del Comitè d’Empresa, Xavier Cherino, va intervenir en l’apartat de Precs i Preguntes del públic per demanar la intersecció de l’Ajuntament de Blanes des del seu àmbit d’actuació, per seguir recolzant la plantilla i trobar una solució davant la crítica situació que s’estava patint. Respecte aquest tema, l’alcalde de Blanes, en nom de tot el plenari, va reiterar aquest compromís, remarcant que no es pot deixar perdre un actiu històric tan important com és l’antiga SAFA, que tanta incidència va tenir, lligada a la pròpia història del municipi.

Servei de Comunicació Ajuntament de Blanes



Comentaris