Mor la primera alcaldessa de Blanes de la democràcia

DARRERA HORA

Blanes s’acomiada de la seva primera alcaldessa democràtica, Ma Dolors Oms

Un gran nombre de persones s’han aplegat per fer-li un darrer homenatge, entre ells la Policia Local, que li ha dedicat una salutació en formació a l’entrada de l'església


L’Església Santa Maria ha acollit aquest migdia un gran nombre d’assistents que s’hi ha aplegat per fer un darrer comiat a Ma Dolors Oms i Bassols, la primera alcaldessa democràtica i també la primera i única dona que ha assolit aquest càrrec. Entre les persones que s’han acostat per donar-li el seu darrer comiat s’hi ha comptat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, així com tots els exalcaldes del municipi: Mario Ros, Miquel Lupiáñez, Josep Trias, Ramon Ramos i Fèlix Bota.

Tampoc hi ha faltat un gran nombre d’actuals regidors i regidores, així com ex regidors i regidores, sobretot els qui van compartir amb Ma Dolors Oms algun dels tres mandats que va encapçalar com alcaldessa. D’igual manera, hi havia una nodrida representació del teixit econòmic, social, esportiu i cultural de la vila que va representar tants anys.

I és que Maria Dolors Oms no tan sols es va dedicar a la política, durant més de 30 anys també va ser la presidenta de la Fundació Aspronis, que atén persones amb discapacitat intel·lectual i altres col·lectius en risc d’exclusió social. Ho va ser del 1992 al 2021, els primers anys en qualitat d’alcaldessa, i a partir del 2000 –quan va deixar la política activa- va dedicar-s’hi de manera exclusiva fins aconseguir consolidar-la com l’entitat de referència a la Selva i el nord del Maresme.

Tot plegat ha provocat una gran participació a la cerimònia funerària que la família va demanar que fos privada, en el sentit que no es fessin distincions fúnebres pròpies del seu càrrec com ex alcaldessa, és a dir, com a presidenta de la corporació municipal. Tothom hi ha estat convidat a assistir, però es va demanar que es respectés la intimitat d’un acte de dol i comiat a un ésser estimat.


Homenatge de la Policia Local de Blanes i comandaments d’altres cossos

L’únic gest que ha diferenciat aquesta cerimònia respecte d’altres ha estat el solemne homenatge que li ha volgut retre la Policia Local de Blanes, amb qui Ma Dolors Oms va mantenir una vinculació molt especial. Amb ella el cos municipal va poder créixer i consolidar-se en un temps en què la seguretat era especialment volàtil pel rerefons polític i social que va envoltar el procés de transició a la democràcia.

Agents i comandaments de la Policia Local li han dedicat una darrera salutació solemne en formació oficial, arrenglerats a l’entrada d’accés a l’Església Santa Maria. Al capdavant de la formació hi havien els caps de la Policia Local, Joan Garcia; Protecció Civil, Josep Lluís Pouy; i l’ABP de la Selva Litoral, David Castro. Quan el cap de la Policia Local de Blanes ha donat la ordre, tots i totes han fet la salutació oficial i han trencat files, a l’entrada de l’església.

Servei de Comunicació Ajuntament de Blanes - 24/02/2023




Ens ha deixat la presidenta d’honor d’ASPRONIS, M. Dolors Oms i Bassols



Comunicat ASPRONIS 

Rebuda 23/02/2023


Lamentem informar-vos de la mort ahir a la tarda de la presidenta d’honor de la Fundació ASPRONIS, M. Dolors Oms, a l’edat de 82 anys.

Durant més de 30 anys (1992-2021), Oms ha ocupat la presidència de la Fundació. Als anys 90, ho va ser en qualitat d’alcaldessa de Blanes. Posteriorment, l’any 2000, quan va abandonar la política, va dedicar-se plenament i exclusiva a ASPRONIS fins a aconseguir una entitat sòlida i sanejada, i consolidar-la com a entitat de referència en l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual a la Selva i el nord del Maresme.

La vida de M. Dolors Oms ha estat de ple servei a les persones. La seva primera incursió en el món social i de reivindicació de drets va ser a finals dels 60, en la clandestinitat, a favor dels treballadors de l’hostaleria provinents del sud d’Espanya que feien la temporada turística a Blanes.

Arran d’aquestes experiències va decidir cursar els estudis d’Assistent Social a l’Institut de Ciències de l’Educació Social a Barcelona. El 1976 es va matricular a la Facultat de Dret a la Universitat de Barcelona però al tercer curs, al 1979, va abandonar els estudis en el que és el punt d’inflexió més important de la seva carrera professional: es va presentar a les eleccions municipals i es va convertir en la primera alcaldessa de la democràcia de Blanes, una de les primeres dones alcaldesses del país. Va ostentar l’alcaldia de la ciutat pel Partit dels Socialistes de Catalunya fins a l’any 1987, i va ser novament elegida entre 1991 i 1995.

La seva carrera personal va ser reconeguda al 2010 amb la Medalla al Treball President Macià, atorgada per la Generalitat de Catalunya, per la seva emprenedoria i acció social a favor de les persones amb discapacitat.

Al 2019 té l’honor de recollir la Creu Sant Jordi que la Generalitat de Catalunya va concedir a la Fundació ASPRONIS en reconeixement a la trajectòria i la tasca a favor de les persones amb discapacitat intel·lectual a la Selva i el nord del Maresme.

Des de l’ajuntament de Blanes, Oms va treballar intensament per vetllar per les condicions de vida dels ciutadans i sobretot per crear ocupació. A ASPRONIS ha treballat de manera voluntària i amb dedicació absoluta i incondicional des de l’any 2000 i fins al 2020, moment en què per motius de salut va demanar el relleu de la presidència.

L’any passat, el ple del Patronat de la Fundació va acordar atorgar-li la presidència d’Honor d’ASPRONIS en reconeixement a la seva trajectòria i el seu compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual i d’altres col·lectius en risc d’exclusió social.

També va acordar la creació dels Premis ASPRONIS, un dels quals portarà com a homenatge el nom “Premi M. Dolors Oms” i reconeixerà l’empresa o organisme que destaqui pel seu compromís social amb la missió d’ASPRONIS. La primera edició dels Premis se celebrarà la propera tardor.

El motor de vida de M. Dolors Oms sempre han estat les persones, i el seu anhel, una societat més justa per a tothom. A la Fundació ASPRONIS recordarem sempre la Dolors per la seva determinació, proximitat i sensibilitat.




ALTRES FONTS

L’Ajuntament de Blanes decreta tres dies de dol oficial per Maria Dolors Oms

Va governar del 1979 al 1987 i del 1991 al 1995, i durant 30 anys va continuar la seva vocació de servei com a presidenta de la Fundació Aspronis


Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 23/02/2023


Durant tres dies, des d’aquest passat dimecres i fins demà divendres, l’Ajuntament de Blanes ha decretat sengles jornades de dol oficial per la mort de Maria Dolors Oms i Bassols, qui ens va deixar ahir a la tarda a l’edat de 82 anys. La mateixa tarda d’ahir dimecres la Policia Local de Blanes es va encarregar de baixar a mig pal les banderes oficials que onegen al consistori en senyal de dol, així com les de la prefectura del cos municipal de seguretat.

També s’han suspès els actes oficials que estaven previstos durant aquests dies, i abans de començar el Ple Municipal ordinari d’aquest mes de febrer –que tindrà lloc avui dijous a les set del vespre-, es mantindran uns minuts de silenci per honrar la seva memòria. Aquest reconeixement també es farà al mateix temps en record de Joanna Fernández Berney, directora de Ràdio Blanes durant 25 anys, que va morir el passat 30 de gener.


La primera alcaldessa de la democràcia, que va governar tres mandats

Maria Dolors Oms va ser la primera alcaldessa de la democràcia, i fins ara també ha estat l’única dona que ha ocupat aquest càrrec a l’Ajuntament de Blanes. Ho va fer durant tres mandats: primer en dos de seguits, del 1979 al 1987, i després un tercer del 1991 al 1995. La caracteritzava el seu caràcter emprenedor i decidit, que la definia com a dona i com a persona.

Aquesta força de voluntat va fer que pogués afrontar el doble repte que suposava no tan sols ser la primera alcaldessa escollida democràticament després de la Dictadura de Franco, sinó també el fet de ser dona en una època en què era i continua considerat sovint sinònim de debilitat i indecisió. Dues mancances que tothom qui ha conegut la Ma Dolors sap abastament que no la caracteritzaven.

Precisament avui, 23 de febrer, es compleixen 42 anys d’ençà que va haver d’afrontar una de les situacions més delicades amb què li va tocar lidiar al llarg dels seus mandats: el cop d’estat del 23-F. Aquella nit la Ma Dolors va enfrontar-se al grup de guàrdies civils que van presentar-se a l’Ajuntament de Blanes on estaven reunits els regidors de tots els grups polítics fent pinya amb l’alcaldessa. Venien amb no massa bones intencions i –tal com relata qui també ho va viure en primera persona, el llavors cap de la Policia Local, Pedro Corrales- en evident estat etílic.

Aquella nit va fer gala de la seva facultat per gestionar amb enteresa, molta ma esquerra i valentia situacions molt delicades, igual que va seguir fent durant els tres mandats. Així ho recordava també fa 7 anys qui va ser alcalde de Blanes del 2015 al 2017, Miquel Lupiález, quan va introduir el perfil de qui va ser pregonera de la Festa Major de Blanes l’any 2016. Una pregonera que va provocar que la Plaça dels Dies Feiners es quedés petita per enquibir tanta participació.


Un intensa vida política i social amb vocació de servei als demés

Aquell pregó va servir per conèixer detalls poc coneguts de la Ma Dolors, com per exemple que de petita li agradava jugar a futbol, o bé que al dur dues cuetes aviat es a guanyar el sobrenom de Pona –per Pepona-, i posteriorment pel de Popi, com la seguien anomenant tots els de la seva família. Durant la seva joventut, la precarietat laboral que es vivia als anys 60 la van empènyer a treballar des de la clandestinitat en aquest àmbit, i per això va decidir fer els estudis d’Assistent Social.

Va ser llavors quan es va separar del seu primer marit mentre, paral·lelament, en l’àmbit professional va començar a estudiar dret, carrera que va haver de deixar després del dur cop que li va suposar haver d’afrontar la mort de son pare. Poc després, convençuda que calia contribuir a construir un nou model de societat, va involucrar-se amb el PSC, i l’any 1979, quan es van convocar les primeres eleccions democràtiques, va encapçalar la candidatura que després li significaria ser la primera alcaldessa i, fins ara, l’única que hi ha hagut a Blanes.

De la seva intensa etapa en el món de la política són llegendàries les seves contundents opinions que seien càtedra, i la resolutiva passió amb què afrontava la sempre difícil tasca de ser alcaldessa, ja que suposa la veritable trinxera, el govern més proper a la ciutadania i, per tant, més exposat que a d’altres administracions públiques més inabastables. Malgrat tot, tothom recorda la seva vocació de servei als demés, que va fer que els darrers anys, després de deixar el món de la política activa, fos presidenta de la Fundació Aspronis -que atén persones amb discapacitats físiques i intel·lectuals- durant gairebé 30 anys, del 1992 al 2021.

És impossible compendiar en un breu escrit com era Ma Dolors Oms perquè, a més a més, a Blanes tothom que tingui una certa edat pot explicar mil-i-una anècdotes viscudes o sentides. Potser, doncs, la millor manera per definir-la és recórrer a les seves paraules, les que va pronunciar fa set anys amb motiu de pronunciar el pregó d’inici de la Festa Major: “Ja ho veieu, no tinc ni he fet res d’especial. Sóc una persona normal que estima apassionadament el seu poble i que li agrada escoltar, comprendre, aprendre, compartir, caminar al costat de la seva gent (...) Amigues i amics, la vida passa, inexorablement. Però el més important és trobar i saber-ne el sentit que vols que tingui i viure-la ! Aquest ha estat el meu camí”. 



Comentaris