Blanes tanca la Setmana Santa amb l’Aplec del Vilar

Una tradició de més de 400 anys d’història

L’alcalde de Blanes, regidors i regidores de l’Ajuntament i membres de l’Obreria del Vilar han encapçalat els actes acollits al Santuari durant aquesta jornada festiva al municipi


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 11/04/2023


A Blanes les vacances de Setmana Santa compten amb una festivitat afegida que s’escau sempre en dimarts, ja que se celebra l’endemà del dilluns de Pasqua. Es tracta de l’Aplec del Vilar, una tradició de més de 400 anys d’història emplaçada al Santuari del Vilar que dóna nom a la festivitat, un paratge situat als afores del nucli urbà, molt apreciat pels blanencs i blanenques, així com pels visitants que acostumen a passar-hi una jornada a l’aire lliure.

Des de fa uns quants anys ha anat minvant força el nombre de vilatans que aprofiten aquest dia festiu extra per anar a l’esplanada del Vilar a passar-hi el dia, però encara n’hi ha que segueixen aquesta tradició. D’aquesta manera, al llarg de tot el dimarts el més habitual és veure famílies i grups d’amics que es porten el dinar i aliments de casa per compartir-los, propiciant una de les imatges més típiques que es recorda.

L’Aplec del Vilar és una de les dues festes més assenyalades que es viuen al llarg de tot l’any al Santuari del Vilar. L’altra se celebra el darrer diumenge del mes d’octubre: l’Aplec Votiu de Sant Rafel, durant el qual l’alcalde renova el Vot de Vila, una tradició que aquest 2023 arribarà als 228 anys de vida que cada any s’ha anat complint, inclús durant els dies de confinament de la COVID.


Actes religiosos amb l’Ajuntament de Blanes i l’Obreria del Vilar

L’Obreria del Vilar, comptant amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, ha organitzat el programa d’activitats de l’aplec, que s’ha encetat a les 11 del matí amb una missa en sufragi de tots els benefactors i devots de la Mare de Déu del Vilar. A les 12 del migdia ha tingut lloc l’acte central, un ofici solemne encapçalat per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes.

També han assistit representants de l’Obreria del Vilar, així com els caps dels cossos de seguretat i emergència que operen a Blanes: Policia Local, Protecció Civil i Mossos d’Esquadra. La missa ha comptat enguany amb quatre oficiants: a banda de Josep Perich –rector de les Parròquies Sagrada Família i Santa Teresa- i Enric Roura –rector de la Parròquia Santa Maria-, també ha participat d’Esteve Sureda Villar, delegat de l’Administrador Diocesà i rector de la parròquia de Vilobí d’Onyar, així com el capellà de Blanes Josep Lluís Muñoz.

Pel que fa a novetats, la més destacada ha estat la incorporació d’una nova persona a l’Obreria del Vilar: Lali Puig Aleñà, néta de Pere Puig i Llensa, antic obrer i autor dels ‘Goigs a la Mare de Déu del Vilar’. Un cop acabada la cerimònia religiosa –que s’ha tancat cantant precisament els goigs-, la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria ha tocat una breu audició de sardanes que s’ha ballat al Porxo del Vilar.

Amb l’objectiu de facilitar l’accés fins al santuari a tothom qui volgués anar-hi, l’Ajuntament de Blanes ha posat en marxa un servei d’autocars amb viatges gratuïts d’anada i tornada durant el matí i fins al migdia, coincidint amb l’acabament de les sardanes, amb sortida des de la Terminal d’Autobusos i amb parada en diversos indrets d’arreu del municipi.

Tampoc no ha faltat el servei que no ha faltat mai durant tots aquests anys: la Policia Local de Blanes, que s’ha encarregat de regular l’accés de vehicles i altres tasques, així com dels dos agents cívics de l’Ajuntament de Blanes. L’Aplec del Vilar estava previst que finalitzés aquesta tarda a quarts de sis, amb el Rosari i la Novena a la Mare de Déu, la salve i el comiat.



Comentaris