Enguany sense dutxes a les platges per fer el paripé

A causa de la sequera 

El Programa Banderes Blaves Europees elogia l’Ajuntament de Blanes per la decisió de suprimir les dutxes a les platges 

L’organisme que atorga aquest reconeixement internacional també ha confirmat que enguany tornaran a onejar les 4 blue flags a les platges i al port esportiu 




Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 04/05/2023 


Aquest dijous s’han donat a conèixer les zones de bany de platja i interiors, així com els ports esportius on aquest 2023 onejarà la bandera blava que certifica l’excel·lent qualitat mediambiental de les seves platges, tant pel que fa a la sorra com als serveis que s’hi ofereixen. En el cas de Blanes, s’han revalidat per enèsima vegada les banderes blaves que durant tants anys porten lluint a les tres principals platges del municipi (Cala Bona, Platja Central i Platja de S’Abanell), així com al port esportiu del Club de Vela Blanes.

El programa ‘Bandera Blava’ opera sota els auspicis de la Fundació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), amb seu central a Copenhaguen (Dinamarca), i per optar a aquest prestigiat premi, s’han de complir i mantenir una sèrie d’estrictes criteris ambientals, educatius i relacionats amb la seguretat, accessoris i serveis. Per això, revalidar aquest guardó significa un indiscutible atractiu turístic, a banda dels guanys que reverteixen en la pròpia ciutadania, els blanencs i blanenques que gaudeixen, en primer terme, d’aquests espais d’òptima qualitat.

Catalunya comptarà aquest 2023 amb un total de 120 banderes blaves, sumant les platges, ports esportius i embarcacions turístiques a qui també s’atorga aquesta distinció. D’aquest total, 38 banderes blaves onejaran en poblacions gironines, mentre que a Barcelona en seran 40 i a Tarragona 42. Arreu de l’estat espanyol, la Comunitat Valenciana és on hi haurà més banderes blaves, amb un total de 155, seguida per Andalusia amb 143 i Galícia amb 117.


Elogi a Blanes per la decisió de suprimir les dutxes a les platges

Paral·lelament, la Fundació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) també ha fet arribar a l’Ajuntament de Blanes, a través del Servei de Medi Ambient una comunicació més concreta i explícita, a banda de la revalidació dels guardons a les platges. L’ADEAC ha felicitat al consistori blanenc per una decisió que ha pres aquest estiu en relació a les zones de bany del municipi. Es tracta de les dutxes que habitualment hi ha a les platges de Blanes coincidint amb el període estival.

Enguany, com a mesura afegida per pal·liar la situació d’excepcionalitat que hi ha arreu de Catalunya a causa de la sequera, en la primera reunió del Comitè Permanent de Sequera de l’Ajuntament de Blanes, encapçalat per l’alcalde, Àngel Canosa, i la regidora de medi Ambient, Marina Vall-llosada, es va decidir no instal·lar les dutxes aquest estiu a les platges del municipi. Com a mesura preventiva, la instal·lació de les canalitzacions necessàries per l’aigua de les dutxes es farà igualment, amb l’esperança que la situació pogués revertir i recuperar aquest servei tant útil durant l’estiu.

En cas que no sigui així, les dutxes no s’instal·laran per contribuir a l’estalvi d’aigua. En relació a aquesta decisió –que es va informar a l’organisme que atorga els reconeixements de les banderes blaves perquè en fos coneixedor-, l’ADEAC ha felicitat l’ajuntament per haver-la pres, ja que considera que les dutxes a les platges suposen una despesa molt elevada d’aigua, innecessària i no assumible en aquests moments en què l’aigua és tan escassa i, per tant, tan valuosa.

D’aquesta manera, ha quedat clar que de cara a l’atorgament de les banderes blaves de l’any 2024 –que es basa en la qualitat i els serveis oferts a les zones de bany durant l’any anterior- no puntuarà negativament el fet d’haver suprimit les dutxes. Des del Programa Bandera Blava inclús s’anima l’Ajuntament de Blanes a mantenir la mesura els anys següents, independentment de si es reverteix o no l’episodi de sequera actual.



Comentaris