‘Rencontres Improbables’ allotjada a Casa Saladrigas

De l’escultor belga Juan de la Cruz 

L’artista desenvolupa tot un llenguatge de gran impacte visual a través del seu treball amb maniquins, i la seva obra es podrà visitar fins al 29 de juliol 


Imatge facilitada per la institució.


Nota de premsa AJUNTAMENT  

Rebuda 11/07/2023 


L’emblemàtica Casa Saladrigas de Blanes acull aquests dies una exposició que, certament, se surt dels cànons del què habitualment acostuma a ser el gènere que tracta. Són obres de l’escultor belga resident a Olot Juan de la Cruz, que ens porta el muntatge titulat ‘Rencontres Improbables’, una interessant aproximació a les figures humanes sota una perspectiva diferent.

Des de la base del seus coneixements adquirits a través de la realització d’estàtics maniquins, Juan de la Cruz desenvolupa tota una sèrie d’escultures de gran impacte visual i profunditat en el missatge. Són els seus ‘Rencontres Improbables’ que ben bé podrien sots titular-se com ‘Je t’aime, Mannequin’, tot endinsant-se en la llengua vernacle de l’artista.

Tal com explica una altra artista belga, Alice Picard, en relació a Juan de la Cruz, les seves escultures són fruit d’una trobada, una actitud, una personalitat, però també una tècnica acurada. Les seves darreres obres s’han alliberat per experimentar, desenvolupar, inventar i crear de millor manera perquè els cofres d’ànimes que en definitiva són els cossos humans, es construeixin a través de les seves escultures d’una altra manera.

La inauguració oficial de l’exposició es va fer dissabte encapçalada per l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat pel tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Calvet, i del propi escultor, Juan de la Cruz. També s’hi comptaven el tinent d’alcalde de Festes, Quique Pérez, el cap del Departament de Cultura i Festes, Pere Box, i altres convidats i convidades, entre els quals s’hi comptava l’artista blanenc Francesc Orench. ‘Rencontres Improbables’, de Juan de la Cruz, s’allotjarà a Casa Saladrigas fins el dissabte 29 de juliol. L’horari per visitar l’exposició és de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de dijous a dissabte, a les tardes, de 17 a 20 h.


Una intensa trajectòria artística de gairebé 40 anys

Des de fa trenta-set anys Juan de la Cruz treballa en l’escultura de maniquins d’acord amb les exigències dels canons estètics del moment. Ara bé, els darrers deu anys, envoltat per la intimitat i la necessària solitud que facilita l’estudi, ha anat perfeccionant el seu propi llenguatge artístic per expressar allò que el commou, allò que ens vol fer arribar a través de les seves creacions.

En contraposició a l’estandarització que necessàriament l’esclavitza en la seva tasca professional, Juan de la Cruz explora els cossos en la seva diversitat i revela allò que tenen de singular. L’escultor ho sent així: “El que m’interessa és presentar cada cop el cos com un univers únic, original, infinit”. La seva trajectòria professional inclou haver estat ajudant d’escultor del 1986 al 1990 a New John Nissen Mannequins, per a qui del 2009 al 2017 va crear maniquins expositors.

Durant aquest interval de temps, també va fer la seva primera exposició personal a la galeria ‘Mad is Mad’ de Madrid l’any 2015, o bé una mostra de portes obertes de ‘Trobades Improbables’ –és a dir, l’origen primigeni de la que ara es pot visitar a Blanes- al taller de Bierge (Bèlgica) l’any 2016. Al llarg dels anys ha simultaniejat exposicions al seu país d’origen i a Catalunya, alhora que ha estat docent en diverses ocasions.



Comentaris