Campistes de Blanes especialistes en l'estafa del tocomocho

Els Mossos d'Esquadra desarticulen un conegut clan familiar especialitzat en estafar persones d'edat avançada amb la tècnica coneguda com a tocomocho 

  • Abordaven les seves víctimes simulant que no es coneixien i recreaven una escena on un d’ells es feia passar per una persona amb limitacions cognitives que volia cobrar un bitllet de loteria premiat 
  • S’aprofitaven de la bona voluntat de les víctimes que es deixaven portar per la situació i els sostreien joies, diners i objectes personals 
  • Els investigadors van esbrinar que els autorsutilitzaven identitats falses i els van localitzar en un càmping de Blanes 


Imatge EDUARDO BRIONES 

Nota de premsa GENCAT 

Rebuda 26/08/2023 


Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sants-Montjuïc de Barcelona van detenir el 22 d’agost dues persones que pertanyien a un grup d’estafadors que utilitzaven el mètode conegut com a tocomocho per estafar i robar persones d’edat avançada. Els integrants del grup es disfressaven i cadascú adoptava un rol per recrear una escena versemblant davant les víctimes, moment en el qual aprofitaven per enganyar-les i furtar-les-hi diners, joies i telèfons. Els investigadors van tenir coneixement que els autors utilitzaven identitats falses i els van localitzar en un càmping de la localitat de Blanes. Arran del dispositiu realitzat per a detenir-los i les entrades i escorcoll a les caravanes, els van intervenir 37.140 euros en efectiu, desenes de joies, tres vehicles, dues caravanes, accessoris de disfressa com perruques i els bitllets de loteria amb els quals enganyaven les víctimes.


Els investigadors resolen sis casos a la ciutat de Barcelona

Els lladres triaven víctimes d’edat avançada, entre els 73 i els 85 anys, vulnerables i amb poques capacitats cognitives en molts dels casos. El grup, format per homes i dones, actuava de manera molt organitzada i hi havia un repartiment de rols perfectament definit. Un sempre es feia passar per una persona que disposava de diversos cupons de loteria premiats i es comportava com una persona que no coneixia la ciutat i que podia tenir alguna limitació cognitiva. Aleshores preguntava a la víctima la ubicació d’algun establiment proper on pogués cobrar els cupons premiats, que li havia ensenyat prèviament.

Mentrestant, un altre membre del grup que era per la zona s’interessava per la conversa donat que ambdues persones, per qüestions diferents, podrien ser vulnerables. Sempre seguint un guió perfectament estudiat la persona que duia els cupons explicava que volia donar part del premi al capellà del seu poble. Aleshores proposava repartir-se el premi entre tots tres i amb la seva actitud persuasiva feia que la víctima es plantegés participar-hi desconeixent les intencions del lladre.

En aquest moment el darrer lladre que havia entrat en escena proposava ensenyar diners i joies al propietari dels cupons en senyal de bona voluntat i acompanyar-lo a un establiment de loteria proper per cobrar el premi. Aleshores demanava a la víctima si podia fer el mateix com a mostra de confiança.

En aquest punt s’hi afegia un tercer lladre, còmplice dels anteriors, que era presentat com a acompanyant en el rol d’amic o company de feina. La víctima accedia a pujar al vehicle amb ells i la convencien per treure diners en caixers de la zona. Quan arribaven al caixer la víctima treia grans quantitats de diners i tornava al vehicle. A vegades li demanaven el PIN del compte bancari i ells mateixos realitzaven l’operació al caixer.

Els lladres parlaven molt amb la víctima per obtenir informació sobre les joies i diners que disposava i proposaven acompanyar-la al domicili per agafar-ne més. Un dels integrants del grup hi accedia i li ajudava a triar les joies. En alguns casos obrien i remenaven calaixos per buscar aquells objectes de valor que també es poguessin endur.

Un cop obtenien les joies i diners tornaven al vehicle continuaven la marxa cap una administració de loteria. Abans d’arribar-hi el suposat propietari dels cupons simulava posar-se malalt o buscava qualsevol pretext per sortir del vehicle. Un dels lladres s’oferia a acompanyar-lo per ajudar-lo i, en ocasions, la víctima també s’hi mostrava predisposada o la persuadien perquè fes aquesta gestió.

Quan la víctima sortia del vehicle, deixava totes les seves joies i diners a l’interior i quan tornava els lladres ja no hi eren.

Fruit de de la investigació el 22 d’agost els agents van localitzar els lladres instal·lats en un càmping de Blanes, tot i que utilitzaven identitats falses per passar desapercebuts, i van detenir dos dels integrants del grup.

El 23 d’agost, durant l’entrada i escorcoll, es van intervenir objectes de les víctimes, 37.140 euros en efectiu i desenes de joies; tres vehicles i dues autocaravanes; documentació d’altres persones i bitllets de loteria; accessoris de disfressa com perruques i roba, entre d’altres.

El 25 d’agost els dos detinguts van passar a disposició judicial davant del Jutjat de guàrdia de Blanes. Els investigadors han resolt dos casos al districte de Sants-Montjuic, dos a Nou Barris, un a Gràcia i un a l’Eixample.



Comentaris