Receptari ‘La Cuina del Peix de Blanes’ x llepar-s'hi els dits

Blanes reivindica les seves arrels gastronòmiques marineres 

Són 20 receptes de cuineres de casa recollides en un llibret elaborat per l’Ajuntament, presentat ahir al vespre a l’antiga Plaça del Peix del municipi on comença la Costa Brava 



Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 04/08/2023 


El vespre d’aquest passat dijous l’antiga Plaça del Peix de Blanes –en l’actualitat, Plaça Verge Maria, situada al nucli antic de la ciutat- va acollir un acte directament relacionat amb la història d’aquest racó blanenc. El lloc on fins el 1969, majoritàriament les dones, anaven a comprar peix fresc pescat per les embarcacions de la Confraria de Pescadors, va esdevenir ahir el marc idoni per presentar el receptari ‘La Cuina del Peix de Blanes’.

Inclou 20 receptes de cuineres de casa recollides en un llibret molt pràctic, elaborat pels equips dels Departaments d’Arxiu i Patrimoni Històric, i Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes. S’ha editat en base a les entrevistes realitzades a 15 dones de Blanes per la Doctora Cristina Fernández Recasens, investigadora blanenca, gravades en vídeo l’estiu de l’any 2022. Una tasca que va comptar amb el suport del Servei de Comunicació del consistori.

Si bé des de l’Arxiu Municipal ja s’han publicat durant els darrers anys alguns articles sobre temes relacionats amb la cuina local –els menús de guerra del cuiner Joan Vila, o bé la cuina de subsistència de la postguerra-, darrerament aquest inquiet departament –sempre amatent a recuperar inèdits bocins de la història blanenca- es va sentir atret per un altre aspecte poc explorat. La cuina del peix a les llars blanenques s’ha considerat una excel·lent manera de recollir la tradició, els hàbits i les maneres de fer del consum d’aquest producte d’autèntic Kilòmetre 0.


Un mostrari de Cuina Marinera Casolana

El llibret compta amb una introducció del col·laborador habitual de l’Arxiu Municipal, Pep Vila, qui s’ha encarregat de fer el pròleg per entrar en matèria sobre els antecedents històrics de la cuina marinera blanenca casolana. El cos central el composen les 20 receptes a càrrec de les 15 dones entrevistades l’any passat, el Receptari, l’objecte central de la publicació.

Són plats d’Àngela Izquierdo, Júlia Navarro, Montserrat Verdaguer, Ma Dolors Vidal, Quimeta Vidal, Lluïsa Roca, Lola Massachs (autora de dues receptes), Fina Surís, Encarna Martín (qui també n’aporta dues), Maria Àngeles Illas, Mercè López, Maria Dolors Andreu, Adela Granados, així com Anna Gruart i Josefina Marcó, totes dues responsables també de dues receptes cadascuna. La 21ena recepta que tanca el llibret és molt especial.

Es tracta de preparar una ‘Truita de Pedres’, per donar visibilitat al treball reproductiu femení, una recepta recollida per la Doctora Cristina Fernández Recasens en base a la seva experiència entrevistant Montserrat Verdaguer. La recepta és una particular i simbòlica manera d’empoderar el treball reproductiu de les dones arran d’una anècdota real viscuda per l’entrevistada.

La presentació de ‘La Cuina del Peix de Blanes’ la van encapçalar ahir l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, qui es va encarregar de donar la benvinguda. El van acompanyar el tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Joan Felip, i la regidora de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric, Mònica Rabassa. Les protagonistes de l’acte, van ser algunes de les autores de les receptes que van poder assistir-hi, actuant com a portaveu Quimeta Vidal.

L’acte, que va omplir de públic la Plaça Verge Maria, es va tancar degustant seitons en vinagre i el vi blanc blanenc de Cal Correu, una combinació excel·lent per un capvespre estiuenc. Cal destacar també l’excel·lent tasca del mestre de cerimònies, Aitor Roger, tècnic de l’Arxiu Municipal, qui es va anar encarregant d’introduir els diferents parlaments que van haver.


Receptes de cuina marinera molt blanenca

Les receptes recollides al llibret inclouen des de com cuinar rap a la cassola fins a calamars farcits amb rap i gamba –amb permís de la 20ena recepta, la reivindicativa truita de pedres-, i resulta una guia molt pràctica per guiar-se en la seva preparació. Com en tot receptari que s’apreciï, s’enumeren per un costat els ingredients que calen, i per l’altre com s’elabora.

En general, les receptes estan pensades perquè puguin menjar-ne quatre persones, si bé n’hi ha que també van a gust de les consumidores i consumidors. Pel que fa a la base fonamental, sovint es planteja la possibilitat de poder triar diferents tipus de peix, com per exemple el ‘Peix amb Suc’ de Maria Dolors Andreu, on es poden triar boques, una polla o bé altres tipus de peix d’escata.

S’han editat 1.000 exemplars, i inclou fotografies dels Fons Fotogràfics de l’Arxiu Municipal, com per exemple la imatge de la portada, una escena de la venda del peix al Portal, que pertany al Fons d’Anna Maria Barnés-Esperança Ros. Les receptes en paper es poden trobar a partir d’ara a les peixateries de Blanes i, de manera digital al web de l’Ajuntament de Blanes, a través d’aquest enllaç:

https://www.blanes.cat/docweb/arxiu.publicacions.peixblanes20rec

Tota aquesta feina forma part d’una iniciativa més genèrica, inclosa en la segona part del GALP Costa Brava ‘Blanes Arran del Plat’. Enguany el projecte GALP està organitzat i dinamitzat pel Departament de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes, amb el suport de l’Arxiu Municipal, la Confraria de Pescadors i el Grup d’Acció Local Pesquer (GALP Costa Brava). Està cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca, l’Ajuntament de Blanes i el Departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Encara queden per desenvolupar altres accions en què s’està treballant en l’actualitat, com la filmació d’un documental de divulgació de la realitat marítima pesquera, o un Dossier Pedagògic per a les escoles de Blanes.



Comentaris