Exposició ‘Tu tens la clau’ de ‘Projecte Home’ a Blanes

Arranca a la Biblioteca Comarcal de Blanes l’exposició itinerant ‘Tu tens la clau’ que viatjarà a cinc espais més 

La mostra està enfocada a la prevenció de drogues o addicions, i l’impulsa ‘Projecte Home Catalunya’ amb el suport de la Diputació de Girona i la Fundació ‘La Caixa’  


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 05/09/2023 


La tarda-vespre d’aquest passat dilluns es va inaugurar al vestíbul de la Biblioteca Comarcal de Blanes l’exposició ‘Tu tens la clau’ de ‘Projecte Home’, que durant aquest proper curs 2023-2024 viatjarà a un total de sis espais bibliotecaris més d’arreu de comarques gironines. L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i la cap del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, Carme Renedo.

Els van acompanyar la regidora i la directora de la Biblioteca Comarcal, Estefania Romero i Gemma Ciuró, respectivament; Neus Canals, directora de ‘Projecte Home Catalunya’; i Joan Mercader, terapeuta del projecte i responsable de l’exposició. Va ser aquest darrer qui es va encarregar de fer una breu visita per completar el torn de parlaments. La mostra es podrà visitar a la Biblioteca Comarcal de Blanes fins el proper 29 de setembre.


Una exposició per a la prevenció del consum de droga i les addiccions

Tu tens la clau’ està elaborada i impulsada per ‘Projecte Home Catalunya’ i coorganitzada per la Diputació de Girona – Biblioteques amb la col·laboració de la Fundació ‘La Caixa’, i a Blanes ha arribat amb el suport del consistori. Està enfocada des de la prevenció de drogues o d’altres tipus d’addiccions potser no tan evidents però que poden arriba a ser igualment perjudicials física i mentalment.

No es mencionen les drogues de manera directa, i es dona accés a diferents valors i eines claus per afrontar situacions difícils. D’aquesta manera, el què cerca és apropar-se a les i els joves, donar-los el suport que poden menester, tot i que sovint no en siguin conscients que la puguin necessitar. Ensenya la importància de conèixer-se a un o una mateixa i enfortir-se per reduir l’abús de les drogues i altres addiccions.

Aquesta és la cinquena edició de l’exposició després que l’any 2019 es va inaugurar per primera vegada a les biblioteques de les Terres de l’Ebre. Durant l’any següent va seguir un itinerari per diferents equipaments culturals del Camp de Tarragona, i els anys 2020 i 2021 va fer el mateix a les biblioteques lleidatanes. A banda de les visites adreçades al públic en general, també se’n fan dinamitzades per a l’alumnat escolar.

Aquest darrer aspecte el van considerar ahir al vespre molt interessant tant l’alcalde de Blanes com la regidora de la Biblioteca Comarcal, que també encapçala les regidories de Joventut i Participació Ciutadana. En la mateixa línia, la directora del servei cultural va avançar la intenció d’incidir-hi de manera especial, ara que començarà el curs escolar i serà més fàcil poder contactar amb el principal públic per qui està dissenyat el muntatge: els i les joves a manera de prevenció i detecció de casos incipients.

Des de la primera edició de l’exposició fins ara, ja ha visitat 24 municipis i biblioteques, s’han fet 60 visites escolars amb més de 1.200 participants, i hi ha hagut unes 15.000 persones que se n’han pogut beneficiar. Després de la seva estada a Blanes, la singladura continuarà del 4 al 25 d’octubre a Ripoll; de l’1 al 22 de novembre a Palamós; del 29 de novembre al 27 de desembre a Figueres; del 17 de gener a l’1 de febrer a Salt; i finalment del 7 al 29 de febrer a Girona.


Una exposició interactiva que convida a reflexionar gent de totes les edats

A l’hora de valorar quins aspectes de la societat contribueixen a millorar la felicitat i la salut sovint s’apunten determinants externs com són el nivell econòmic, l’accés a l’habitatge, una feina digna, una adequada atenció sanitària, o bé el grau de cohesió de la comunitat on es viu. Malgrat tot, cada persona disposa de les seves pròpies eines per a construir-se una vida més plena i saludable. D’aquesta manera els i les individues es protegeixen davant factors de risc de l’entorn.

Durant la vida hi ha fenòmens que poden comportar riscos per a les persones. Un d’ells és l’abús de les drogues, especialment entre els i les més joves. Segons l’enquesta ‘ESTUDES 2020/2021’, durant l’any anterior un 73’3% de les noies i un 67’8% dels nois de 14 a 18 anys van beure alcohol; un 34’2% i un 27’3%, respectivament, van fumar tabac; i un 21’8% de les noies front un 22’6% dels nois van consumir cànnabis.

D’altra banda, el 18’4% dels nois i el 28’8% de les noies va fer un ús compulsiu dels diferents usos que es poden trobar a internet. Davant aquesta situació, ‘Tu tens la clau’ es presenta com una exposició que ensenya la importància de conèixer-se a un o una mateixa i enfortir-se per a reduir l’abús de les drogues i altres addicions, oferint claus per obrir cinc portes que són ben físiques a la mostra, per assolir l’apoderament personal: les emocions, els pensaments, els valors, els plaers i la comunicació.



Comentaris