Arbrat blanenc esquerdes escanyaments plagues i malures

L’Ajuntament de Blanes haurà de retirar 13 palmeres malmeses per l’escarabat morrut 

De moment ja s’ha tret la que els especialistes han considerat més urgent, i també s’ha tallat un pi de S’Abanell Parc malmès per un coet la revetlla de Sant Joan 


Imatge facilitada per la institució 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 30/10/2023 


A petició de l’Ajuntament de Blanes, l’empresa que té cura del manteniment i reposició de l’arbrat i enjardinament públic del municipi, la Fundació Aspronis, va redactar un informe el passat mes de setembre on s’avaluava el risc dels diferents exemplars que hi ha al municipi. La principal raó per aquest encàrrec del Departament de Medi Ambient era fer una comprovació.

Es tractava de saber si les condicions climàtiques extremes de calor i sequera que es porten observant darrerament havien afectat la vegetació, sumada a l’acció de l’escarabat morrut. I justament aquesta conclusió és la que reflecteix l’informe, un debilitament dels exemplars de palmeres i, per tant, una major exposició a patir danys estructurals o d’altres infeccions.

A l’informe també es fa al·lusió al trencament de palmeres datileres que s’ha produït recentment a Barcelona, sense poder-se esbrinar la causa exacta de la ruptura, malgrat que havien passat amb anterioritat les perceptives inspeccions i proves. D’altra banda, també s’ha tingut en consideració que durant el darrer mes d’agost es van trencar exemplars de datileres a Pineda de Mar i Lloret de Mar.


Informe sobre la situació de les palmeres canàries 

Els estudis de risc en palmeres s’han realitzat seguint el manual de l’Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya, l’any 2015. Els paràmetres avaluats, les observacions realitzades i les consideracions a tenir en compte s’han detallat en funció de diversos aspectes: vitalitat i estructura; arrels; les cavitats; esquerdes; escanyaments; desviacions, plagues i malures.

Un cop realitzades les observacions de les palmeres municipals i recollida tota la informació en base als paràmetres estudiants, l’informe concloïa amb un quadre resum de les alteracions observacions, així com les recomanacions de gestió. Després d’avaluar els punts febles en relació a les 40 palmeres estudiades s’han fet dues principals recomanacions.

La primera és realitzar revisions periòdiques i els tractaments necessaris per combatre l’escarabat morrut de les palmeres on s’han detectat fulles amb alteracions. I la segona, retirar totes les palmeres datileres que presentin alguna alteració considerable o la suma d’alteracions menors, ja que no és concloent realitzar-hi anàlisis mecàniques, tenint en compte els darrers incidents.

En aquest darrer sentit, es recomana actuar amb urgència sobre 13 palmeres. D’aquest total, set d’elles pateixen l’escanyament del fals tronc –l’estípit- en més del 30% de la secció. Per la seva banda, també assenyala sis altres palmeres que cal que es retirin, en aquest cas perquè presenten cavitats i escanyaments a la zona basal del fals tronc. Aquests darrers dies ja s’ha procedit a retirar la palmera que presentava un major perill potencial, que estava situada a la Plaça Catalunya.


Retirada d’un pi pinyoner afectat per un coet la revetlla de Sant Joan 

El mateix dia que es va retirar la palmera, els treballadors de la Fundació Aspronis també van tallar un pi pinyoner situat al Parc Vicenç Ferrer, a S’Abanell Parc. Més concretament, aquest arbre va patir un incendi a la capçada a conseqüència d’un coet llençat durant la revetlla de Sant Joan, que va anar a impactar amb la part superior de l’arbre.

A conseqüència del foc, només van quedar algunes branques verdes i la resta cremades. En l’actualitat, continuen verdes les mateixes branques que van sobreviure inicialment. La part verda constitueix tan cols el 5% de la capçada total de la capçada. Com que els pins pinyoners no tenen capacitat per rebrotar, les parts seques es mantindran així per sempre.

Donat que l’arbre està situat en un parc infantil, es recomana la retirada de l’exemplar pel risc que podria arribar a suposar mantenir una estructura seca i malmesa. Val a dir que després de l’impacte d’un primer coet que va provocar l’incendi –apagat finalment pels Bombers de la Generalitat-, el mateix arbre va patir de nou un segon impacte d’un altre coet durant la revetlla, provocant de nou una segona mobilització dels cossos d’emergència.

Des del Departament de Medi Ambient s’ha previst que properament es plantin altres espècies a mesura que es vagin retirant les palmeres malmeses, igual que també es farà amb el pi pinyoner de S’Abanell. La majoria de palmeres que s’han de retirar estan precisament concentrades al Passeig de S’Abanell, tot i que també n’hi ha en d’altres indrets. 



Comentaris