Els rumors que existeixen a Blanes a tots els nivells

Un jornada formativa antirumors per a professionals tanca la Setmana Intercultural de Blanes 2023 

La sessió va esgotar les places existents i la va encapçalar Rafa Crespo, impulsor de la xarxa antirumors de l’Àrea Metropolitana 




Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 28/09/2023 


Blanes ha celebrat aquests darrers dies la Setmana Intercultural, que ha inclòs tres activitats principals. Cadascuna d’elles amb un determinat punt d’interès des de sengles punts de vista, però amb un denominador comú: enfortir els llaços i la convivència ciutadana. El tercer i darrer acte va tenir lloc divendres passat a la Biblioteca Comarcal, centrat en una Jornada Formativa Antirumors que es va allargar durant tot el matí.

Abans d’entrar en matèria l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i el tinent d’alcalde de Polítiques d’Igualtat, Nova Ciutadania i Solidaritat, Mario Ros, es van encarregar de donar la benvinguda. En aquest sentit, van valorar de manera molt positiva que la sala d’actes estigués plena de gom a gom, una prova de l’interès que havia suscitat la convocatòria.

La jornada estava adreçada exclusivament a professionals, gent que en la seva feina habitual, en el seu dia a dia, ha de treballar en l’atenció a la ciutadania i, per afegit, està exposada a rebre informacions errònies, prejudicis en forma de rumors i falses notícies. Tot seguit va dirigir-se a la concurrència la cap de l’Àrea d’Acció Social, Lurdes Rodríguez, qui va agrair el personal que s’ha encarregat d’organitzar els actes de la Setmana Intercultural la seva implicació a l’hora de preparar el cicle: Núria Lavado i Miquel Sardà.


Jornada amb Rafa Crespo, de la Xarxa Antirumors Àrea Metropolitana

L’objectiu de la jornada no va ser d’altre que aprendre a discernir, detectar, parar oïda a tota una sèrie de consideracions que actualment corren tant pel carrer com per les xarxes en relació a temes relacionats amb la immigració i la convivència entre autòctons i nouvinguts. Qüestions que de vegades, per molt que es tingui una ment oberta, de vegades ratllen justament el contrari: el racisme, la xenofòbia, la incomprensió.

Per això, el títol amb què es va presentar la jornada era justament aquesta frase que sovint s’utilitza com a entradeta d’afirmacions que són justament l’antítesi del què s’afirma no ser: ‘Jo no sóc racista però...’ Qui se’n va encarregar de centrar els continguts van ser d’una banda l’antropòleg i membre del Centre d’Estudis Africans de Barcelona, Rafa Crespo, de la Xarxa Antirumors de l’Àrea Metropolitana; i de l’altra les tècniques de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que treballen el projecte ‘Xarxa de Valors’.

Es va treballar sobre la temàtica dels estereotips, prejudicis i rumors que no fan sinó contribuir a entorpir la convivència, amb l’objectiu que les i els professionals que van assistir a la jornada poguessin oferir una millor pràctica laboral quan atenen la ciutadania. Es van estar realitzant diverses dinàmiques per posar sobre la taula l’evidència que els rumors existeixen a tots els nivells de la vida i, lògicament ni el laboral ni el personal no se n’escapen, ni de bon tros. Menys encara quan parlem de l’administració pública, on tants falsos mites s’han forjat durant els darrers anys en relació a l’atenció a les persones i col·lectius vulnerables.

Entre els assistents a la jornada, majoritàriament procedents de diferents departaments de l’Ajuntament de Blanes, també s’hi comptaven agents dels Mossos d’Esquadra, així com agents cívics i agents ciutadans. Per tenir exemples visuals del què es va estar treballant, es van oferir fragments del film de Josep Ma Forn rodat a Lloret de Mar i Blanes ‘La Piel Quemada’.

Malgrat es tracta d’un film que tracta d’una manera força realista com vivien, treballaven i sentien a Catalunya les persones migrades procedents d’Andalusia i Extremadura, retrata de manera molt precisa el sentiment de ‘no ser ni d’aquí ni d’allà’ que s’experimenta, sigui d’on sigui, així com l’inevitable xoc cultural de costums i maneres d’entendre la vida. Durant la mitja part es va poder gaudir d’un esmorzar a base de dolços típics del Marroc ofert amb la col·laboració de la comunitat islàmica de Blanes, de la Mesquita d’Annour.

Els actes de la Setmana Intercultural els ha organitzat l’Ajuntament de Blanes mitjançant el Servei d’Acollida de l’Àrea d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat. A banda de la jornada de divendres, el cicle també va comptar amb una xerrada a càrrec del tiktoker català Ayoub Borbata, així com un col·loqui del periodista Joan Burdeus qui va parlar de ‘La doble cara d’Aliança Catalana: el fenomen Orriols’.



Comentaris