Campanya '21 Dies' calen blanencs que acceptin el repte

2.800 persones han participat al Voluntariat per la Llengua de l’Oficina de Català de Blanes durant els últims 20 anys 

Ahir es va presentar una nova edició que aplega 72 persones, en un acte inclòs també a la Campanya ’21 Dies’ que s’està fent a Blanes i Lloret 



Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 03/11/2023 


El Teatre de Blanes va ser el recinte escollit el vespre d’aquest passat dijous per acollir una activitat doblement especial, per això es va decidir fer-ho en un espai tan gran. D’una banda, es tractava de la presentació d’una nova edició del ‘Voluntariat per la Llengua’ de Blanes, que ha arribat a la 20a convocatòria. I de l’altra, l’acte estava inclòs en la Campanya ‘21 Dies’ que el passat 16 d’octubre es va iniciar de manera conjunta a Blanes i Lloret.

Totes dues experiències les organitza l’Oficina de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Blanes i per això, com sol ser habitual en tots els projectes que empeny, va provocar que el Teatre de Blanes ahir estigués ple de gom a gom. Especialment perquè el programa ‘Voluntariat per la Llengua’, conegut també com ‘Parelles Lingüístiques’, sempre ha comptat aquí amb una gran acceptació des que es va posar en marxa l’any 2004.


2.800 persones han participat al Voluntariat per la Llengua en 20 anys 

Fins ara, el Voluntariat per la Llengua de Blanes ja ha aconseguit mobilitzar 2.800 persones, i en aquesta nova edició presentada ahir han estat un total de 72 voluntàries i voluntaris, que s’han distribuït en 36 parelles lingüístiques. L’acte d’ahir el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat de la regidora de l’Oficina de Català, Estefania Romero. Es va encarregar de fer de mestressa de cerimònies la directora del servei, Elisa Sola.

L’alcalde va destacar positivament que durant aquests primers 20 anys de l’experiència s’hagi arribat a una xifra de persones tan elevada, sobretot tenint en compte que la base de la proposta neix en el voluntariat: “L’èxit d’aquesta iniciativa depèn exclusivament de la resposta dels ciutadans, i podem dir amb xifres a la mà que Blanes ha respost de manera magnífica a aquesta crida a favor de la llengua”. Una proposta que ha ajudat molt a adquirir fluïdesa als estudiants de català, però que també ha fet molt per la integració.


Acte inclòs a la Campanya `21 Dies’ endegat a Blanes i Lloret 

Tal com es va explicar durant l’acte, l’objectiu del Voluntariat per la Llengua és estendre l’ús del català treballant en un doble vessant: ofereix als aprenents la possibilitat de practicar l’idioma i fa que els voluntaris i voluntàries s’acostumin a mantenir el català amb persones que l’estan aprenent. Això últim és precisament el què potencia la campanya ‘21 Dies’ que el passat 16 d’octubre es va iniciar de manera conjunta a les dues poblacions veïnes de Blanes i Lloret de Mar.

Cal recordar que la campanya consisteix en què durant aquestes tres setmanes, 21 dies, les persones que acceptin afrontar aquest repte s’adrecin sempre en català quan hagin d’iniciar una conversa. I precisament un dels ingredients de la campanya han estat la difusió de dos vídeos on dos treballadores de l’Institut Escola Mossèn Joan Batlle de Blanes, la Núria i el Joan, animaven a seguir el repte i explicaven perquè cal: per aconseguir mantenir que el català siguin una llengua útil i necessària.

Els dos vídeos es van projectar abans de donar pas al parlament de la regidora de l’Oficina de Català, Estefania Romero, qui va descriure el funcionament del Voluntariat per la Llengua. Consisteix en posar en contacte una persona que està aprenent el català amb una altra que el parla habitualment per poder practicar la llengua de manera molt quotidiana: passejant pel carrer, prenent alguna cosa en un bar, assistint a un acte, etc.

El compromís és practicar la llengua una hora/setmana durant 10 setmanes. A Blanes compta amb la implicació de diverses institucions, així com del teixit associatiu i comercial, que ofereix descomptes i ofertes especials a qui acredita participar en el programa. Entre els comerços adherits hi ha des de farmàcies i carnisseries, passant per botigues de roba, peixateries i establiments on es venen tot tipus de productes.

També es lliura un carnet del Voluntariat per la Llengua (VxL) a les Parelles Lingüístiques, amb el qual, si les parelles assisteixen plegades tenen un 50% de descompte per les funcions professionals del Teatre de Blanes; visitar el Jardí Botànic i les projeccions del Cicle de Cinema Gaudí. D’altra banda, en cas que no vagin tots dos a la visita del Jardí Botànic, el descompte és del 20%, i també hi ha preus reduïts en cas que es vagi a veure una pel·lícula en català als OCine de Blanes.


El lema VxL ‘Quan parles fas Màgia’ amb l’actuació del Mag Juanola 

La presentació de les noves Parelles Lingüístiques en l’actual edició va comptar ahir al vespre amb un ingredient encara més especial del què ja sol ser habitual, directament relacionat amb la campanya del VxL. Es va oferir un espectacle per a tots els públics protagonitzat pel Mag Eduard Juanola, que va tenir entretingut el públic de totes les edats: infants, joves i adults.

I és que precisament el lema del programa del Voluntariat per la Llengua és aquest: ‘Quan parles fas màgia’. Per tant la funció va resultar ser d’allò més adequada. Va ser després quan es van presentar les parelles lingüístiques i es va fer una fotografia de grup –que va farcir l’escenari de gom a gom amb les 72 persones, així com la regidora i el personal de l’Oficina de Català- abans de cloure definitivament la vetllada.



Comentaris