Gran festa a l’hotel Atzavara amb sopar a peu dret

L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes culmina els actes dels 60 anys amb una gran festa on van participar les diferents generacions de l’entitat

Es va reconèixer la tasca de tots els homes i dones, nens i nenes que han contribuït a què l’entitat continuï encara a ple rendiment després de sis dècades


Imatge facilitada per la institució 


Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 14/11/2023


Aquest cap de setmana l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes ha culminat els actes del 60è aniversari que ha estat celebrant al llarg de tot aquest 2023. I ho ha fet de la millor manera com s’han de tancar aquest tipus d’esdeveniments: amb una gran festa final on van participar totes les generacions que han tingut a veure amb la història de l’entitat.

La celebració es va acollir a l’hotel Atzavara de Santa Susanna, i va quedar centrada en un sopar a peu dret farcit d’al·licients i amb un sentit i emotiu reconeixement a totes les dones i homes, nens i nenes que han fet i fan possible que l’esbart continuï a ple rendiment. Si bé els actes dels 60 anys finalitzaran amb un darrer i assenyalat acte el 2 de desembre –quan interpretaran l’intens espectacle ‘Tornem a Casa’ a l’Església Santa Maria- l’esdeveniment del passat dissabte estava directe i exclusivament adreçat perquè el gaudís la gran família de l’esbart.


Una gran Festa Final per culminar els actes de celebració del 60è aniversari

D’entrada, a mesura que els i les convidades anaven arribant al lloc de la festa, ja se’ls rebia amb tota l’espectacularitat d’una gala d’aquelles que es fan pels grans esdeveniments, allò que es diu com a Hollywood. I és que abans de passar a la sala central, hi havia un Photocall on tothom qui va voler va posar per a la ocasió, mentre dos fotògrafs de l’AFIC feien d’amistosos paparazzi per immortalitzar el moment.

Tal com va explicar ja d’entrada el mestre de cerimònies –Sergi Vives, qui ja es va encarregar de ser-ho en l’acte de presentació dels actes dels 60 anys el passat 28 de gener-, del què es tractava era que fos un acte distès, entretingut i dinàmic. També implicava poder moure’s per l’espai per anar xerrant i intercanviant experiències amb tothom.

Per això, els i les convidades no es van entaular, sinó que van anar degustant les diferents exquisideses que composaven el menú a peu dret. Durant 60 anys hi ha hagut centenars de persones que han contribuït d’una manera o altra amb l’Esbart Joaquim Ruyra, una bona colla de gent que va poder compartir una animada vetllada on el bon humor i els records van ser els principals ingredients.

Per això, per començar a escalfar l’ambient, es van tornar a oferir dos vídeos que ja es van projectar en l’acte de presentació del passat gener. Un d’ells tractava dels primers 55 anys de l’entitat, mentre que el segon repassava el període comprès entre els actes del 55è aniversari fins al 2022. En aquesta ocasió, els dos vídeos es van fusionar en un de sol, entrellaçats amb la música de Joan Garriga, per repassar en imatges les sis dècades de treball, il·lusió, esforç i, sobretot, ganes de difondre la dansa i la música d’arrel dels països catalans.


Parlaments de cloenda i lliurament de reconeixements

Al terme del sopar va arribar el torn de parlaments a càrrec del president de l’Esbart Joaquim Ruyra, Marc Coll; i la directora general de Cultura de la Generalitat, Adelaida Moya. Tots dos van coincidir en elogiar la singularitat d’una entitat que porta tants anys compromesa amb la cultura tradicional del país, desitjant que sigui encara per molts anys més que continuï aquesta tasca.

Adelaida Moya va lloar el lema que mou l’Esbart Joaquim Ruyra ‘Serem allò que vulguem ser’, i va reafirmar el compromís de seguir recolzant, en la mesura del possible, tots els projectes que emprengui l’entitat blanenca. Per la seva banda, Marc Coll va avançar alguns dels projectes de futur que es volen emprendre, com per exemple crear un grup de veterans, o bé tornar a viatjar per dur el folklore català el més lluny possible per difondre la cultura del país.

Tot seguit, va arribar el moment més emotiu: recordar i reconèixer l’esforç de tants homes i dones, nens i nenes que des de fa sis dècades i en l’actualitat continuen mantenint viu l’esbart amb el seu esforç individual i col·lectiu. D’aquesta manera, es van lliurar diversos obsequis als ex-dansaires, bastoners i personal que ajuda en l’organització del Carnaval. El mateix es va fer amb un dels dos pilars de l’Esbart Joaquim Ruyra: l’escola de dansaires.

L’altra pilar són els i les membres del Cos de Dansa –entre els quals també s’hi inclou el mateix president-, que també van rebre un obsequi, a banda d’un càlid aplaudiment del públic assistent. Juntament amb el Cos de Dansa, es va agrair la tasca de l’equip tècnic que els acompanya; i finalment un reconeixement molt especial per als nou homes i dones que fa 15 anys que formen part del Cos de Dansa: Xavier Robert, Marc Coll, Cristina Bitlloch, Ricard Coll, Lucila Alonso, Ona Lupiáñez, Marta Mateu, Quim Rutllant i Sergi Vives.

Altres reconeixements van ser els que van rebre els socis de l’entitat, quatre dels socis fundadors –Francesc Serra, Quimeta Vidal, Pere Verdaguer i Maria Torruella-, així com homes i dones històrics com són Josep Borràs, Montse Roig, Glòria Matas i Maria Carmen Reyes. Els darrers obsequis van ser pels membres de la junta –que van rebre una reproducció en miniatura de la morratxa de vidre que identifica l’esbart-, així com els dos coreògrafs –David Martínez i Xavier Bagà-, a qui es va lliurar una morratxa de vidre a mida real.



Comentaris