Malbaratar Fons Europeu Marítim en pelis de iaios

Blanes reivindica el món mariner i de la pesca amb el documental ‘Vides arran de mar’’ 

Es va presentar ahir al vespre al Teatre de Blanes amb entrada gratuïta i es va completar amb el lliurament de la segona edició del receptari ‘La Cuina del Peix de Blanes’ 



Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 10/11/2023 


Un dels trets característics de l’ADN de Blanes són les seves arrels marineres, el món de la pesca que sempre ha estat un dels puntals de l’activitat econòmica de la ciutat, i de la seva identitat. Per això, qualsevol cosa que tingui a veure amb aquest àmbit és una nova ocasió d’aprofundir en un tema que interessa molt.

Aquest és el cas del documental que es va projectar ahir al vespre al teatre municipal: ‘Blanes. Vides Arran de Mar’, una de les accions incloses al projecte GALP (Grup d’Acció Local Pesquer) del 2023. L’objectiu és impulsar i fomentar el desenvolupament local en matèria empresarial, turística, d’ocupació i formació. S’ha potenciat i reforçat el posicionament de la marca del municipi i la singularitat del territori a través de la tradició pesquera de la ciutat i el sentit de pertinença.

El documental es va projectar fa dos mesos, formant part d’un acte restringit on es van presentar les principals accions realitzades dins el projecte GALP 2023. A l’hora d’organitzar la preparació, contingut i rodatge del treball audiovisual, han sumat esforços dos dels departaments de l’Ajuntament de Blanes: l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric d’una banda, i Promoció de la Ciutat de l’altra.

Després de la projecció restringida que es va fer a principis de setembre, des del consistori blanenc hi havia l’interès que també fos accessible a tota la ciutadania del municipi. D’aquí va néixer la idea d’organitzar la projecció pública, amb entrada lliure, que va tenir lloc el vespre d’aquest passat dijous al Teatre de Blanes. L’acte el va encapçalar la regidora de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric, Mònica Rabassa, acompanyada d’altres membres del consistori.

Mònica Rabassa es va encarregar de tancar el torn de parlaments desitjant al nombrós públic assistent que gaudís del treball cinematogràfic. Abans d’ella també van fer una breu introducció el patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Ferran Martínez, així com la coguionista i codirectora del documental, Dolors Gordils, de la productora Estratègies de Comunicació Síntesi. Per la seva banda, el cap de l’Arxiu i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Blanes, Toni Reyes, es va encarregar de fer de mestre de cerimònies.


Estrena del documental ‘Blanes, vides arran de mar’ 

El documental posa en valor la situació estratègica del port pesquer i la seva importància en l’entramat econòmic i social tant al municipi com als de la seva àrea d’influència. A través dels testimonis de pescadors i altres persones del sector, es coneixen les rutines d’anar a pescar, quins tipus d’espècies recullen a la mar, la comercialització a la llotja, i com arriben als ciutadans a través de les peixateries.

També es valoritza el fet que el Port de Blanes és el primer de les comarques gironines en captures i recaptació econòmica, i el quart a nivell de Catalunya. Un altre aspecte destacat és la duresa de l’ofici, que no sap d’horaris, amb jornades que comencen quan encara no ha sortit el sol, faci fred o faci calor, i en el cas de les teranyines, durant la nit. Les condicions climatològiques no acostumen a frenar la seva feina, llevat de quan hi ha ventades fortes que provoquin molt mala mar.

En l’actualitat hi ha 15 embarcacions d’arrossegament associades a la Confraria de Pescadors, i les càmeres de ‘Blanes, vides arran de mar’ han seguit l’activitat de tres d’aquestes barques: la teranyina de la Família Palaus, amb el patró Lluís Trias; el quillat Estelada, amb Josep Maria Viñas; i la sonsera Rosa Dos, de Josep Solé. El seguiment de les seves rutines propicien les imatges més espectaculars del documental i les entrevistes més interessants sobre com és la seva feina i la seva vida. Entre els testimonis s’hi inclou el d’Iris Triola, una de les dues úniques pescadores que hi ha actualment a Catalunya.

Altres testimonis són Josep i Marc Pou, d’una de les nissagues de pescadors de Blanes amb més història; Eva Ros, portaveu de Peixos Ros, una de les empreses més importants de Catalunya; i Pere Viñas, ex pescador de 95 anys creador d’una col·lecció de maquetes de vaixells i xarxes en miniatura. Ara bé, una de les veus principals del documental és la del Patró Major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Ferran Martínez. Reivindica la importància del moll pesquer com a potència econòmica del municipi. Actualment ocupa 170 pescadors, als quals cal sumar la els centenars de llocs de feina que genera. Per això, remarca: “La primera empresa important que hi havia a Blanes era la SAFA. Però, a dia d’avui, l’empresa més important jo posaria la mà al foc que és el port pesquer”.


2a edició del Receptari ‘La Cuina del Peix de Blanes’ 

Abans de la projecció, l’acte d’ahir al vespre es va completar amb el lliurament dels exemplars de la segona edició que s’ha fet del llibret ‘La Cuina el Peix de Blanes’, després que els exemplars de la primera edició es van exhaurir ràpidament, en molt poc temps. Els nous exemplars s’estan repartint als representants dels sectors relacionats amb la publicació del llibret

La producció del documental, així com la resta de les accions empreses durant els darrers mesos han estat cofinançades pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca; la Direcció General de Pesca de la Generalitat i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat; la Diputació de Girona; i l’Ajuntament de Blanes amb el suport del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP Costa Brava).



Comentaris