Edicions de Marimurtra ha publicat 2 nous llibres

Francis Hallé a Marimurtra i el segon volum de Col·leccions Marimurtra sobre coníferes i altres gimnospermes són els títols publicats aquest 2024


Imatge FUNDACIÓ CARL FAUST


Nota de premsa MARIMURTRA

Rebuda 12/12/2023


Edicions de Marimurtra, el segell editorial vinculat a la Fundació Carl Faust, propietària i gestora del Jardí Botànic Marimurtra, publica el segon volum de la col·lecció de temàtica botànica amb una obra dedicada a les coníferes i altres gimnospermes. Les coníferes són arbres amb fulles estretes o en forma d’escama, amb flors rudimentàries, i amb la particularitat que els seus òvuls i el seu pol·len queden descoberts, sense cap protecció. A diferència de les angiospermes en les quals la llavor sovint queda coberta a l’interior del fruit.

Les gimnospermes són plantes que no fan fruit, i es reprodueixen a través de la fecundació amb el pol·len d’exemplars masculins als òvuls d’exemplars femenins. Les seves llavors es desenvolupen a la superfície d’escates o de fulles, i sovint es modifiquen per formar cons.

Aquest volum té la voluntat de mostrar particularitats de les coníferes i altres gimnospermes, la seva importància en el medi i les espècies que podem contemplar al Jardí Botànic Marimurtra. La intenció és posar en valor aquest grup de llenyoses, que tot i no ser importants en climes mediterranis, sí que ho són perquè fa el paisatge i l’etnobotànica.

El llibre aporta un abundant material fotogràfic amb l’objectiu de facilitar la localització i identificació de les coníferes que es poden apreciar durant la visita a Marimurtra. Però també ha comptat amb el suport gràfic d’UrbanSketchers de Lloret de Mar, que arran d’un parell de visites a Marimurtra, van realitzar un seguit d’il·lustracions que han donat un valor afegit gràfic i artístic molt destacable al llibre.

L’autor de l’obra és Pere Fraga i Arguimbau, botànic i especialista en jardineria. Actualment conservador botànic i cap de recerca del Jardí Botànic Marimurtra. Des de fa 22 anys treballa en la gestió d’espècies vegetals en perill d’extinció i en el control de les seves amenaces com les espècies exòtiques invasores EEI.

L’altre llibre és Francis Hallé a Marimurtra, un llibre que pretén que el visitant pugui complimentar i recordar la seva experiència dins el Jardí amb l’ajut d’alguns dels exemplars més destacats pel botànic il·lustrador Francis Hallé. Per això, les magnífiques il·lustracions d’aquesta obra s’acompanyen també de la descripció dels tipus d’arquitectura arbòria que li està relacionada, una localització dintre del Jardí i un comentari que ajudi al visitant i explorador de Marimurtra a descobrir aquestes formes i estructures al Jardí Botànic d’una manera amena i interessant. 

Els autors del llibre són Francis Hallé, botànic, ecòleg i explorador francès nascut el 1938. És conegut pel seu treball en ecologia vegetal i biologia tropical, i ha dedicat molts anys a l'estudi dels boscos primaris i a la biodiversitat; i en Carles Burguera, botànic i conservador de l’herbari i del

banc de germoplasma del Jardí Botànic Marimurtra. Responsable de dur a terme una línia de recerca sobre la recuperació, restauració i estudi de col·leccions botàniques i promou la divulgació científica.

Les dues publicacions han comptat amb el suport de la Diputació de Girona.



Comentaris