Pintor de l’amistat i soci fundador del Club de Vela

Blanes dedica uns jardins del Passeig de Mar al pintor internacional blanenc Rafael Bataller i Giralt

Aquest diumenge s’ha inaugurat la senyalització d’aquest espai a l’aire lliure, per homenatjar l’artista que va dur el nom de Blanes més enllà de les seves fronteres


Imatge facilitada per la institució


Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 04/12/2023


Aquest cap de setmana la ciutat on comença la Costa Brava ha pogut complir un deute pendent que tenia des de fa uns anys amb un dels seus conciutadans més internacionals. Diumenge al migdia es va inaugurar la senyalització dels ‘Jardins Rafael Bataller i Giralt’, un espai a l’aire lliure situat en un dels racons més emblemàtics del municipi: a la punta del Passeig de la Mestrança.

Són els nous jardins ubicats sobre el Club de Vela Blanes, del qual Rafael Bataller i Giralt (Blanes 1920-2013) va ser-ne un dels socis fundadors l’any 1943. De fet, a la placa ceràmica que senyalitza l’espai que se li ha dedicat –realitzada per l’artista blanenc Sergi Ros- s’explicita que el genial artista era ‘pintor i navegant’, remarcant el seu lligam amb el món de la vela.

L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat de la regidora de l’Arxiu i Patrimoni Històric, Mònica Rabassa. També van participar Joan Felip en representació del Club de Vela Blanes, així com el director i el tècnic de l’Arxiu Municipal, Toni Reyes i Aitor Roger, respectivament. D’igual manera, no es van voler perdre l’ocasió de sumar-se a l’acte de reconeixement d’altres regidors i regidores, així com diversos representants del món cultural blanenc.


Pintura i Música en l’acte inaugural dels ‘Jardins Rafael Bataller i Giralt’

Abans que es procedís a descobrir la placa commemorativa de la senyalització dels jardins, l’acte inaugural es va encetar amb un taller de pintura a l’aire lliure a càrrec de l’artista blanenc Joel Ristol, acompanyat dels seus alumnes, a qui alliçona al Taller La Divina Proporció. Mitja hora més tard, a les 11 del matí, es va encetar una actuació musical amb Nil Domínguez, qui va interpretar diverses peces amb la trompeta.

Va ser a 2/4 de 12 quan es va procedir a l’acte oficial d’inauguració, amb la descoberta de la placa de senyalització realitzada per l’artista blanenc Sergi Ros, qui també va ser present a l’acte. Cal dir que la idea de dedicar-li un espai públic a Rafael Bataller va sorgir de l’Associació Recvll, una revista a la qual va estar molt unida la seva trajectòria vital. Sis anys després de la mort de l’artista, va cursar la sol·licitud oficial per recordar-lo sempre.

Un cop aprovat per l’Ajuntament de Blanes, la Comissió del Nomenclàtor va acordar per consens denominar els jardins nous ubicats sobre el Club de Vela Blanes. Rafael Bataller va néixer el 26 de novembre, per això es va pensar en la data del 3 de desembre perquè tingués lloc l’acte: per la seva proximitat al calendari. D’aquesta manera, s’ha donat compliment al més que merescut reconeixement que la ciutat de Blanes tenia encara pendent de retre-li a qui ha contribuït tant per dur el nom de la ciutat més enllà de les seves fronteres.

En aquest darrer sentit, a la inauguració d’ahir va assistir-hi en representació de l’Associació Recvll el seu president, Salvador Roca. Qui també va participar en l’acte en representació de la família de l’homenatjat va ser Luisa Fernández, la cuidadora de Rafael Bataller durant els darrers anys de la seva vida. Un cop la placa de senyalització va quedar descoberta, va dipositar-hi unes roses en record de l’artista.

La placa de senyalització dissenyada i realitzada per Sergi Ros reprodueix una fotografia d’autor desconegut on es veu Rafael Bataller fent una de les seves pintures. La instantània forma part del Fons Rafael Bataller dipositat a l’Arxiu Municipal de Blanes, i va ser captada a Sa Palomera, amb el contorn dels edificis de Blanes com a rerefons, mentre l’artista, mostrant el seu etern somriure, mira a càmera amb els estris de pintor a la mà.


Rafael Bataller i Giralt el pintor de l’amistat i soci fundador del Club de Vela

Els qui van tenir la sort de conèixer Rafael Bataller recorden sobretot la seva vitalitat i un positivisme contagiós, que el feia veure la vida sota un prisma sempre optimista, malgrat els contratemps que també va haver d’afrontar. Era el fill petit de Dolors Giralt i del doctor Tomàs Bataller, metge i fotògraf amateur, i al llarg de la seva vida va poder gaudir dels seus quatre paradisos preferits: Blanes, Formentera, París i la Vall d’Aran.

Els primers estudis de dibuix els va fer amb l’aquarel·lista Ramon Reig a l’Institut de Batxillerat de Figueres, i durant la Guerra Civil va estudiar amb el pintor Àngel Planells a l’Escola d’Arts i Oficis de Blanes, emplaçada a la casa senyorial dels Milà i Camps, i al 1950 a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. Després va ampliar coneixements de gravat amb el mestre Jaume Pla, i entre el 1951 i el 1956 va assistir als campaments pictòrics del grup Lucerna, que organitzava Josep Maria Garrut.

Els anys 1956 i 1958 va aconseguir una beca de l’Ajuntament de Barcelona per anar a París conjuntament amb Josep Roca-Sastre i Jordi Curós. L’estiu de 1958 va rebre a Blanes un primer homenatge pels èxits assolits a París, i l’escriptor Josep Maria de Sagarra li dedicà un poema que titula “A Rafael Bataller, pintor i navegant”. Els seus amics el bategen amb el sobrenom d’Es fenomenu, al·ludint a la seva capacitat per destacar en el que es proposés, ja fos el miniaturisme, la vela, els pessebres, la pintura o la fotografia.


Els quatre paradisos de Rafael Bataller: Blanes, Formentera, París i Aran

L’any 1968 es casa amb l’artista filipina Rosario de Oteyza. Des d’aleshores, més enllà de la seva residència al carrer Bailén de Barcelona, varen cercar la bellesa i la inspiració a llocs com Blanes, Formentera, París o la Vall d’Aran. Durant dècades Bataller es va fer un reputat nom com a pintor, exposant per exemple a la reconeguda Sala Parés de Barcelona, i ha rebut nombrosos reconeixements.

Un d’aquests és el que li féu l’Ajuntament de Blanes l’any 1997: com a pregoner de la Festa Major dels seu poble va tornar a demostrar la seva personalitat d’home culte, elegant i amb una habilitat especial per a les relacions humanes. El 2009 l’Ajuntament de Blanes, a través de l’Arxiu Municipal, li va dedicar l’exposició Els paradisos de Rafel Bataller: un pintor fotògraf.

Dos anys més tard Bataller, també conegut com el pintor de Formentera, va ser guardonat amb el premi Sant Jaume per part del Consell Insular de Formentera, i el mes d’abril de 2013 va tenir lloc una recepció al Conselh Generau d’Aran. Carles Barrera, Síndic d’Aran, va rebre de mans de l’artista la donació del quadre titulat Es Bòrdes, una panoràmica del poble aranès on el pintor tenia un dels seus estudis.

L’11 de novembre de 2013 Rafel Bataller ens va deixar, i pocs dies després, el 20 de desembre, es va inaugurar a Casa Saladrigas una exposició pictòrica que feia temps que es preparava i que esdevingué en un sentit homenatge pòstum. Tant la mostra com el llibre escrit per l’historiador Aitor Roger, que es va presentar aquell dia, es titulaven Respirant art: Rafael Bataller, Charo de Oteyza i els seus amics artistes.



Comentaris