Parlar a Blanes d'antropofàgia quan canibalisme s'entén millor

J.A. Bayona protagonitza a Blanes un col·loqui sobre l’aclamada ‘La Sociedad de la Nieve’ 

Dues sales dels OCINE Blanes s’han omplert amb més de 500 cinèfils per assistir a una presentació i un col·loqui encapçalat pel director català més internacional


Imatge facilitada per la institució


Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 22/01/2024


El cineasta català més internacional de l’actual panorama cinematogràfic va ser ahir a Blanes per encapçalar una presentació i un col·loqui a dues de les sales dels OCINE del municipi on comença la Costa Brava. Més de 500 cinèfils van poder compartir amb Juan Antonio Bayona la seva mútua estimació pel setè art, a través de la sensació fílmica del moment, ‘La Sociedad de la Nieve’, en una activitat organitzada amb el suport de l’Ajuntament de Blanes.

De fet, inicialment estava previst que el director català encapçalés un col·loqui a la sala més gran del complex cinematogràfic. L’èxit de la convocatòria va provocar que en poc temps s’esgotessin les entrades. Va ser llavors quan Bayona va accedir a fer una breu presentació en una altra de les sales on també es va programar la projecció del film, donant l’oportunitat a què més espectadors i espectadores poguessin gaudir de la seva presència.

Per donar-li la benvinguda i agrair a J.A. Bayona la seva assistència, ahir van ser als OCINE Blanes directius de l’empresa gironina, així com el tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Blanes, Jordi Calvet. El regidor del consistori blanenc va aprofitar per explicar, tant al cineasta català com als empresaris gironins, el projecte en què s’està treballant des de fa uns mesos: l’organització d’un Festival Internacional de Cinema amb seu a Blanes, del qual aviat se’n donaran a conèixer els principals detalls.

En aquest sentit, Jordi Calvet ha avançat: “Serà un nou esdeveniment que, igual que d’altres actuacions que s’estan impulsant en aquest àmbit, esperem que contribueixin a consolidar Blanes com una de les capitals culturals més potents del moment”. Val a dir que l’anunci que va fer el conductor del col·loqui respecte l’organització del Festival Internacional de Cinema que es farà a Blanes, va aixecar un sonor i llarg aplaudiment entre el públic.


Més de 500 espectadors assisteixen a la projecció del film de J.A. Bayona

Sense cap mena de dubte, la presència de Juan Antonio Bayona aquest passat diumenge als OCINE Blanes va ser la sensació de la jornada, una celebració cinèfila que va aplegar més de 500 espectadors sumant les projeccions que es fan fer a les dues sales del complex. Una vetllada inoblidable, sobretot perquè es tracta d’un film que no deixa indiferent ningú que l’ha vist.

Durant el col·loqui, que es va encarregar de conduir Marc Cendrós -de l’equip del programa de cinema ‘Bojos pel Cine’-, Bayona va donar a conèixer no tan sols detalls sobre el rodatge de ‘La Sociedad de la Nieve’, sinó detalls personals força curiosos. Un d’ells va ser que ell mateix va ser als OCINE Blanes el dia de Sant Esteve per veure la seva pròpia pel·lícula que aspira a guanyar la preuada estatueta dels Òscar, i que ja ha conreat un gran nombre de guardons.

I és que tant J.A. Bayona com la seva família tenen una especial relació amb Blanes, on hi acudeixen sovint per assistir a actes culturals o passejar-s’hi. El propi director va demanar a tothom que no deixessin d’anar al cinema, remarcant com d’afortunada és Blanes de poder disposar de cinema quan, en l’actualitat, s’estan tancant tantes sales després de dècades d’història.

Potser un motiu per a l’esperança davant aquesta situació la va proporcionar el mateix J.A. Bayona quan va preguntar quants dels qui havien assistit al cinema a veure ‘La Sociedad de la nieve’ també l’havien vist a través d’alguna plataforma. Si bé van haver moltes mans aixecades, la sola presència d’aquests espectadors i espectadores ja va animar al director, qui va aplaudir que, tot i que l’havien vist en pantalla petita, també havien volgut gaudir de l’experiència amb les condicions tècniques adequades que tan sols pot oferir una sala d’exhibició professional.

Respecte ‘La Sociedad de la Nieve’, el director va deixar molt clar que no es tracta d’un remake de l’anterior adaptació fílmica del 1993 dirigida per Frank Marshall, ‘Viven’. És una versió diferent dels mateixos fets que va comprometre’s amb ell mateix que volia rodar d’ençà que va llegir el llibre ‘La Sociedad de la Nieve’, de Pablo Vierci, mentre investigava pel seu anterior film ‘Lo Imposible’. Va ser llavors quan va decidir comprar els drets cinematogràfics.

Una altra diferència respecte ‘Viven’, és que el film de Bayona destaca per la seva exactitud històrica, on s’utilitzen els noms reals de tots els passatgers i passatgeres que van morir, la majoria d’Uruguai. Ahir, entre el nombrós públic assistent, hi havia una nombrosa presència de ciutadans d’origen uruguaià, visiblement emocionats perquè –tal com explicava una de les espectadores que va intervenir al col·loqui- es tracta d’una història que els ha acompanyat des que eren infants.

Però, sense cap mena de dubte, d’entre tot el públic assistent, els qui més emocionats estaven ahir eren els pares de J.A. Bayona, la Piedad i en Juan Antonio, qui també són assidus assistents a les sales cinematogràfiques de Blanes. De fet, possiblement va ser son pare qui va inculcar-li la seva estimació pel cinema, ja que era il·lustrador de les marquesines dels cinemes, aquelles obres pictòriques de gran format que reproduïen els cartells de les pel·lícules que s’hi projectaven.


Un aclamat director de pel·lícules aclamades pel públic i la crítica

Juan Antonio Bayona ha dirigit obres mestres del cinema espanyol aclamades pel públic i la crítica –una fita que no sempre s’aconsegueix- com ‘El orfanato’ (2007), ‘Lo imposible’ (2012) o ‘Un monstruo viene a verme’ (2016). El director català és conegut i reconegut al panorama cinematogràfic internacional, i també compta al seu currículum haver dirigit la continuació del gran èxit que va ser ‘Jurassic Parc’, amb ‘Jurassic World: El regne caigut’, triat directament ni més ni menys que per Steven Spielberg.

Ara, el seu darrer èxit segueix acumulant guardons i reconeixements d’ençà que va clausurar la 80a Mostra Internacional de Cinema de Venècia el passat mes de setembre. ‘La Societat de la neu’ també deu el seu guió a Bayona, que es basa en el llibre homònim de Pablo Vierci. Relata l’accident del Vol 571 de la Força Aèria Uruguaiana a la serralada dels Andes l’any 1972.

Bayona presenta l’impactant esdeveniment real a la gran pantalla amb un relat que per primera vegada explica la història de ‘tota la societat de la neu’. És a dir, no només dels supervivents de l’accident aeri. També inclou els qui van deixar la vida als Andes. Dels 45 passatgers, van sobreviure’n 29 a l’accident, entre els quals hi havia 19 alumnes del col·legi privat Stella Maris, de l’equip de rugbi Old Christians Club. Van resistir 72 dies a 30 graus sota zero sense roba d’abrigar ni aliment.



Comentaris