Avui convocada a Blanes una Concentració per la Pau

La crisi dels refugiats centra els actes de la Quinzena per la Pau 2024 que s’acull durant aquests dies a Blanes 

Inclou dos documentals, una xerrada sobre els conflictes armats, un vídeo amb el Manifest per la Pau i una exposició, i culminarà el 2 de febrer amb una Concentració per la Pau 


Imatge PABLO PICASSO 


Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 27/01/2023


Blanes està celebrant aquests dies -des del passat dilluns 22 de gener fins al proper dissabte 3 de febrer- diferents actes inclosos al cicle de la ‘Quinzena per la Pau’ 2024. Pren com a referència el Dia Escolar de la No Violència i la Pau (identificat amb l’acrònim DNIP), i és conegut també com el Dia Internacional de la No-Violència i la Pau, fundat l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vial.

És una iniciativa d’Educació No Violenta i Pacificadora, difosa a nivell internacional perquè es practica a les escoles d’arreu del planeta coincidint amb el 30 de gener i dies que l’envolten, commemorant l’aniversari de la mort de la persona que ha contribuït més a difondre el pacifisme: Mahatma Gandhi. Aquest 2024 el cicle passa de ser setmanal a allargar-se durant una quinzena.

L’organitza el Servei de Primera Acollida i Interculturalitat, emmarcat en l’Àrea d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, amb el suport d’altres institucions, entitats i ONGs. Aquest 2024 s’ha triat com a leitmotiv que vehicula les activitats la crisi de les persones refugiades, a causa de la proliferació de conflictes internacionals que han obligat a desplaçar-se milers de persones lluny dels seus països d’origen.

L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania sobre aquest tema amb diverses accions, i compta amb el recolzament de la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social, la Taula de Comunitats Interreligioses de Blanes, el Centre Catòlic, així com d'altres institucions i ONGs. Inclou un total de sis activitats, que s’aniran desenvolupant durant tots aquestes dies en diferents escenaris.


Activitats al voltant de la temàtica de les persones refugiades

Des del passat dilluns 22 de gener, i fins al dissabte 3 de febrer, el vestíbul de la Biblioteca Comarcal de Blanes acull l’exposició ‘Refugiats, perquè?’. Convida a ampliar la mirada més enllà de la reacció solidària davant aquesta crisi humana i contribuir a promoure canvis globals i estructurals que facin possible posar-hi fi. L’acompanyarà una proposta didàctica oberta a les escoles i instituts de Blanes.

El calendari d’actes arrencarà el proper dilluns 29 de gener a les 6 de la tarda, quan s’ha programat la xerrada ‘Els conflictes armats avui’ a càrrec d’Albert Caramés, director de FUNDIPAU. A la Sala d’Actes de la Biblioteca Comarcal. És una aproximació teòrica i pràctica sobre les guerres contemporànies, que aprofundeix i analitza diversos aspectes com ara les seves tipologies, definicions, actors que intervenen, causes principals, així com el seu impacte i conseqüències.

L’endemà dimarts 30 de gener es difondrà un vídeo amb el ‘Manifest per la Pau 2024’, a càrrec d’entitats i comunitats religioses de Blanes i el dimecres 31 a les 6 de la tarda es podrà visionar a la Biblioteca Comarcal el documental ‘El viatge de Kalilu, emigrar o construir Àfrica’. El documental va ser emès per un dels canals televisius de la CCMA, en aquest cas pel Canal 33 a través del programa ‘Latituds’.

El protagonista del treball és Kalilu Jammeh, un jove desocupat de Gàmbia que va decidir fa més de dues dècades emigrar a Europa buscant feina i un futur millor, Això el va conduir fins a Catalunya. La seva experiència és especialment interessant ja que, fruit del seu traumàtic periple, va decidir crear la seva pròpia ONG per fer ressorgir el poble on va néixer i evitar que la població hagi de marxar lluny de casa per sobreviure.

L’endemà dijous, de nou a les 6 de la tarda, el Centre Catòlic acollirà la projecció del documental ‘No vam néixer refugiats’, que va ser emès per TV3 tancant la temporada del programa ‘El Documental’. Dirigit per Claudio Zulian, explica les singulars històries de sis persones refugiades després de la seva arribada a Barcelona. Tots ells i elles van decidir exiliar-se abans que la submissió, una aposta de vida que acaba donant sentit a les seves vides.

Finalment, el cicle de la Quinzena per la Pau 2024 acabarà la seva singladura el divendres 2 de febrer a les 6 de la tarda. Aquell dia i hora es convocarà tothom qui vulgui afegir-se a una Concentració per la Pau, que substitueix la Marxa per la Pau que s’havia estat fent els darrers anys. En aquest cas la concentració es farà al Passeig de Dintre, davant l’Ajuntament de Blanes, i es completarà amb una Xocolatada Popular.



Comentaris